Το Α και το Ω η ασφάλεια μέσα στα σχολεία

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Το πρόσφατο περιστατικό με τον 14χρονο που υπέστη ηλεκτροπληξία στο χώρο του σχολείου του στην προσπάθειά του να ανάψει το φως της τουαλέτας έφερε ξανά στην επιφάνεια το θέμα του ελέγχου ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των σχολείων αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύει για τους μαθητές/τριες η έκθεσή τους σε φθαρμένα καλώδια ή φθαρμένους ρευματοδότες.

Επίσης θέτει ξανά στο προσκήνιο γενικότερα το ζήτημα ασφάλειας και υγείας μέσα στα σχολεία το οποίο όπως φαίνεται δεν λαμβάνει την πρέπουσα σημασία. Κάθε χρόνο στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζητείται το θέμα της ασφάλειας και υγείας μέσα στα σχολεία και κάθε χρόνο εντοπίζονται τα κενά που υπάρχουν στους τομείς αυτούς.
Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των δημόσιων σχολικών κτιρίων λειτουργεί χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν ούτε πιστοποιητικά καταλληλότητας.

Μάλιστα, πολλά σχολεία δεν έχουν είσοδο για να μπορούν να μπαίνουν οχήματα πυροσβεστικής. Είναι πάντως γεγονός ότι τα προβλήματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία είναι χρονίζοντα και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές τεράστιες, ενώ τα όποια μέτρα λαμβάνονται κατά διαστήματα είναι βεβιασμένα και αποσπασματικά και συνιστούν στο μπάλωμα των προβλημάτων την ώρα που αυτό που απαιτείται είναι μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών μας στο χώρο του σχολείου.

Επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε και το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αξιολογούν και να εκτιμούν κινδύνους σε μια σχολική μονάδα με το ερώτημα εάν αυτοί είναι κατάλληλοι και με ποια πραγματογνωμοσύνη σε αυτά τα ζητήματα να παραμένει.

Τώρα σε ό,τι αφορά και το τελευταίο περιστατικό με τον 14χρονο ήδη το πρόγραμμα ελέγχου που άρχισε με οδηγίες Υπουργείου Παιδείας από το καλοκαίρι για τα ηλεκτρολογικά προχωρά μεν, με ρυθμούς χελώνας δε. Μέχρι στιγμής οι έλεγχοι έχουν καλύψει μόνο το 10% των σχολείων. Το θετικό είναι αυτοί οι έλεγχοι γίνονται από προσοντούχους ηλεκτρολόγους έπειτα από πιέσεις που άσκησε ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και τελικά εισακούσθηκε από πλευράς Υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο, η απόφαση αν και λήφθηκε τον Γενάρη του 2019 από τη πλευρά τους οι Σχολικές Εφορείες άρχισαν να προκηρύσσουν προσφορές τον Μάρτιο, ενώ μέχρι και σήμερα κάποιες εφορείες δεν έχουν προχωρήσει σε προσφορά.
Επιτέλους, οι αρμόδιοι να αντιληφθούν ότι τέτοια ζητήματα πρέπει να προχωρούν αμέσως και όχι να χρονίζουν αφού το αντίκτυπο πολλές φορές είναι μοιραίο. Και στο τέλος της μέρας σημασία για μαθητές/τριες και τις οικογένειές τους δεν έχει ποιος φέρει την ευθύνη αλλά να υπάρχει ασφαλές σχολικό περιβάλλον.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy