Το ΑΚΕΛ ανησυχεί για τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για τον Ακάμα

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σήμερα εξηγήσεις και να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες

 

Νέες ανησυχίες για τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης σε σχέση με το μέλλον της Χερσονήσου προκαλεί στο ΑΚΕΛ χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για την προχθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό για το θέμα του Ακάμα, όπου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης αναζητεί τρόπους παράκαμψης της γνωμοδότησης της Περιβαλλοντικής Αρχής για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και των όρων που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σήμερα εξηγήσεις και να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ και τονίζει ότι εάν δεν διαψευστούν ρητά και πειστικά αυτές οι πληροφορίες, γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να μεθοδεύει τρόπους και να ασκεί πολιτικές πιέσεις στο παρασκήνιο για παράκαμψη διαδικασιών προκειμένου να εξυπηρετήσει μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα οδηγώντας στην καταστροφή του Ακάμα.

Μιλώντας στον «Άστρα», η επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου, ξεκαθάρισε ότι οι όροι της Περιβαλλοντικής Αρχής είναι ουσιώδεις και δεσμευτικοί. Επεσήμανε ότι οι προσπάθειες παράκαμψης της γνωμοδότησης της Περιβαλλοντικής Αρχής αποδεικνύουν ότι δικαίως υπήρχαν φωνές το προηγούμενο διάστημα που έλεγαν ότι γίνονται προσπάθειες να εξυπηρετηθούν συμφέροντα. Η Χρ. Νικολάου ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει και έχει υποχρέωση να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Νομοθεσία. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις από πλευράς των ιδιοκτητών γης στην περιοχή του Ακάμα, η Χριστίνα Νικολάου είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν τους αγνοεί, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να την εκμεταλλευτούν είτε με μεταφορά συντελεστή είτε με αποζημιώσεις.

Χ. Θεοπέμπτου: Προσπάθεια για μεγάλες αναπτύξεις σε μη προστατευμένες περιοχές

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε στον «Άστρα» πως η δική του εκτίμηση λέει ότι γίνεται μία προσπάθεια από την κυβέρνηση να δοθούν μεμονωμένες κατοικίες και μεγάλες αναπτύξεις σε περιοχές που δεν είναι προστατευμένες και δεν είναι στο κρατικό δάσος. Πρόσθεσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα και για τις δασικές παραλίες. Ανέφερε ότι αναμένει με ανυπομονησία την επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι γνωρίζοντας τον τρόπο που σκέφτεται και το τι επιδιώκει η ανησυχία είναι πραγματική. Ο κ. Θεοπέμπτου επεσήμανε ότι δεν αναμένει να επιχειρήσει η κυβέρνηση να αγνοήσει τη γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής, καθώς το πρόστιμο από την Κομισιόν θα είναι μεγάλο.

Ν. Νουρής: Στόχος ένα ισορροπημένο σχέδιο

Εξάλλου, ο ΥΠΕΣ Νίκος Νουρής δήλωσε χθες από την Πάφο είπε ότι η τελική γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής αναφορικά με το τοπικό σχέδιο του Ακάμα, η οποία είναι δεσμευτική, βρίσκεται υπό αξιολόγηση. Όπως είπε, στόχος είναι να δημοσιευτεί ένα ισορροπημένο σχέδιο. Πρόσθεσε ότι μεταξύ των δύο Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και του Πολεοδομικού Συμβουλίου μελετώνται όλες εκείνες οι εισηγήσεις που έχουν διαφοροποιηθεί στην τελική γνωμοδότηση για να δούμε το βέλτιστο αποτέλεσμα σε σχέση με το τοπικό σχέδιο του Ακάμα, για το οποίο υπάρχει αξιολόγηση αυτή τη στιγμή.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.