Το ΑΚΕΛ ενέγραψε στη Βουλή θέμα για τους πολιτικούς διορισμούς συμβούλων

Στην εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος στη Βουλή σε σχέση με τους διορισμούς στους οποίους προέβη η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη το τελευταίο διάστημα, προχώρησε το ΑΚΕΛ.

Αυτό δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ο οποίος ενέγραψε το θέμα υπό τον τίτλο «Η υποχρέωση της Εκτελεστικής Εξουσίας να προβαίνει σε διορισμούς στη βάση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας» και με αιτιολογικό ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν διορισμοί, οι οποίοι απασχόλησαν την κοινωνία και κρίνεται αναγκαίο όπως διεξαχθεί συζήτηση, για λόγους δημόσιου συμφέροντος και θεσμοθέτησης μετρήσιμων κριτηρίων στους διορισμούς της Εκτελεστικής Εξουσίας και άλλων θεσμών.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Δαμιανού ανέφερε τα εξής:

Η ρήση «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», δυστυχώς, στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει πολλαπλασιαστεί επί δύο. Οι αστοχίες και οι σκοπιμότητες γύρω από συγκεκριμένους διορισμούς συνεχίζονται προκαλώντας το περί δικαίου αίσθημα, πλήττοντας τη χρηστή διοίκηση και χωρίς σεβασμό στη διαφάνεια που πρέπει να χαρακτηρίζει πολιτικές ενέργειες και αποφάσεις των κυβερνήσεων.

[yarpp]

Ως αποτέλεσμα και των τελευταίων διορισμών που έγιναν από την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχουμε εγγράψει σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ειδικό θέμα, αυτεπάγγελτο με τίτλο: «H υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας να προβαίνει σε διορισμούς στη βάση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας».

Ασφαλώς, ως αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης, πρόθεση μας είναι να προχωρήσουμε και σε ετοιμασία ειδικής πρότασης νόμου, ιδιαίτερα αν η εκτελεστική εξουσία αρνηθεί να προωθήσει η ίδια νομοθεσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Θεωρούμε ότι ζητήματα που αφορούν την αξιοκρατία, τη χρηστή διοίκηση, την αποτροπή διασπάθισης δημόσιου χρήματος, πρέπει να χαρακτηρίζουν κυβερνήσεις.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και τα συγκυβερνώντα κόμματα μοιραία και αναπόδραστα φαίνεται να ακολουθούν την πεπατημένη και να βαδίζουν στα χνάρια της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Θεωρούμε ότι υπάρχει ζήτημα, το οποίο πρέπει να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο και βεβαίως θεσμικά να οδηγηθούμε σε αποτελεσματικές λύσεις για να αποτραπεί η αυθαιρεσία της οποιασδήποτε εκτελεστικής εξουσίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy