Το ΑΚΕΛ εντείνει την πίεσή του προς την κυβέρνηση για τα ενοίκια

«Το κράτος οφείλει να σταθεί αρωγός για ρύθμιση του προβλήματος, επιμερίζοντας το βάρος»

 

Το ΑΚΕΛ εντείνει την πίεσή του προς την κυβέρνηση για το πρόβλημα των ενοικίων, το οποίο ταλαιπωρεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και νοικοκυριά.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου, σχολιάζοντας χθες την αναφορά του Υπουργού Οικονομικών στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ότι «η απευθείας στήριξη του κράτους έχει υπερκαλύψει το θέμα των ενοικίων», υπέδειξε ότι οι κυβερνώντες «είτε δεν αντιλαμβάνονται τα πραγματικά δεδομένα για τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε θεωρούν ότι η κοινωνία τρώει κουτόχορτο».

Όπως επεσήμανε ο Χ. Πολυκάρπου, τα σχέδια απευθείας στήριξης καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων και σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους αναφορικά με τα ενοίκια, τα οποία έτρεχαν ακόμα και την περίοδο αναστολής των εργασιών τους. Επεσήμανε επίσης ότι ούτε τα φορολογικά μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, εξ ου και η ανταπόκριση ήταν πενιχρή.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι το κράτος οφείλει να σταθεί αρωγός για ρύθμιση του προβλήματος, προσθέτοντας ότι πολλές άλλες χώρες της ΕΕ εκπόνησαν σχέδια επιδότησης ενοικίου, ενώ άλλες προχώρησαν σε αντίστοιχες ρυθμίσεις μείωσης του ενοικίου. Επανέλαβε επίσης την πρόταση του ΑΚΕΛ για ρύθμιση του προβλήματος μέσα από μια φόρμουλα η οποία θα επιμερίζει το βάρος μεταξύ του ιδιοκτήτη, του ενοικιαστή και του κράτους.

Σύμφωνα με στοιχεία στο Τμήμα Φορολογίας, είναι δηλωμένα 600 εκατ. ευρώ ενοίκια το χρόνο, εκ των οποίων τα μισά αφορούν οικιστικά ακίνητα και τα υπόλοιπα εμπορικά.

Επισημαίνεται επίσης ότι σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι δαπάνες των ενοικίων είναι το μεγαλύτερο έξοδο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.