Το ΑΚΕΛ για τις συστηματικές διώξεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών από την κυβέρνηση ΕρντογάνΜε την ευκαιρία πρόσφατης έκθεσης για τις απειλές ενάντια στη ελευθερία των ΜΜΕ και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ευρώπη, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί εκ νέου την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν να τερματίσουν τις διώξεις δημοσιογράφων και να συμμορφωθούν με τις αρχές του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικότερα στην Τουρκία, 95 δημοσιογράφοι είναι σήμερα φυλακισμένοι, άλλοι για μήνες και άλλοι για χρόνια χωρίς καν να διεξαχθεί δίκη. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτό συνιστά πολιτική στοχοποίηση των δημοσιογράφων που ασκούν κριτική στην τουρκική κυβέρνηση και στις πολιτικές της. Μάλιστα, όταν στη φάση της πανδημίας το τουρκικό κοινοβούλιο αποφάσισε την αποφυλάκιση περίπου 90 χιλιάδων κρατουμένων για την αποσυμφόρηση των φυλακών, εξαίρεσε όσους είχαν φυλακιστεί με κατηγορίες για ‘τρομοκρατία’, προκειμένου να μην μπορέσουν να απελευθερωθούν δημοσιογράφοι, συγγραφείς, ακτιβιστές και πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Ερντογάν.

Επιπρόσθετα, όπως είναι γνωστό τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την έφεση της Τουρκίας κατά της απόφασης που είχε εκδοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, καθιστώντας έτσι οριστική την καταδίκη της Άγκυρας για την υπόθεση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά. Ο Οσμάν Καβαλά έχει φυλακιστεί εδώ και τρία χρόνια από την κυβέρνηση Ερντογάν, κατηγορούμενος για συνωμοσία ανατροπή της κυβέρνησης ενώ κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης τον κατηγορούν ως φίλο των Κούρδων, των Αρμενίων κλπ.

Το ΑΚΕΛ, με σειρά ερωτήσεων του ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζιλγιουρέκ έχει ήδη αναδείξει στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου τις συστηματικές διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων και ακτιβιστών από την κυβέρνηση Ερντογάν. Αντίστοιχη πίεση ασκείται και από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ με τον Κοινοβουλευτικό του Εκπρόσωπο Γιώργο Λουκαΐδη, πρωτοστατεί διαχρονικά στην ανάδειξη του αυξανόμενου αυταρχισμού που επιβάλλει η τουρκική κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας, θέτοντας στο στόχαστρο τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφους και ακτιβιστές, τον κουρδικό πληθυσμό και αντιπολιτευόμενες φωνές.

Η Κύπρος οφείλει να αναδεικνύει διεθνώς, μαζί με την επιθετική πολιτική της κατοχικής δύναμης σε βάρος της χώρας μας, και τις αντιδημοκρατικές διώξεις από την κυβέρνηση Ερντογάν σε βάρος των ίδιων των πολιτών της Τουρκίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.