Το ΑΚΕΛ καταδικάζει το πραξικόπημα στη ΒολιβίαΣε γραπτή δήλωση του το ΑΚΕΛ καταδικάζει το πραξικόπημα που συντελείται σε χώρα της Νοτίου Αμερικής. Συγκεκριμένα τονίζει ότι οι ΗΠΑ, η συντηρητική αντιπολίτευση και η ακροδεξιά της Βολιβίας μαζί με τμήματα της αστυνομίας και του στρατού στρέφονται ενάντια στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Έβο Μοράλες.

Η γραπτή δήλωση του ΑΚΕΛ:

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει το νέο πραξικόπημα που συντελείται στη Λατινική Αμερική –αυτή τη φορά στη Βολιβία- με τις ευλογίες όπως πάντα, των ΗΠΑ αλλά και την άμεση επέμβαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Η συντηρητική αντιπολίτευση και η ακροδεξιά της χώρας μαζί με τμήματα της αστυνομίας και του στρατού στρέφονται ενάντια στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Έβο Μοράλες, o οποίος μπροστά στο κύμα βίας, απαγωγών και λεηλασιών που εξαπολύθηκε, προτίμησε να παραιτηθεί για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία.

Ο Έβο Μοράλες είναι ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας και σύμβολο του αγώνα των αυτοχθόνων λαών όλης της αμερικανικής ηπείρου. Από το 2006, η κυβέρνηση του εφάρμοσε πολιτική εθνικοποιήσεων σε τομείς της οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπίσει την ακραία φτώχεια, να αναδιανείμει τη γη και να υλοποιήσει μια σειρά από αιτήματα του λαού της χώρας του, που είναι ένας από τους φτωχότερους της ηπείρου. Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ –οι οποίες απαιτούν να έχουν πλήρη έλεγχο των πλούσιων ενεργειακών πηγών και των φυσικών πόρων της Βολιβίας- εξ αρχής επεδίωκαν την ανατροπή της κυβέρνησης.

Το πραξικόπημα στη Βολιβία είναι προϊόν της έντασης της επιθετικότητας από την κυβέρνηση Τραμπ ενάντια στους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τα κινήματα που εκφράζουν τα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική κυριαρχία από τη μια. και στις δυνάμεις της ολιγαρχίας και της ακροδεξιάς που έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ από την άλλη. Στη Βραζιλία και στη Χιλή, οι ακροδεξιές κυβερνήσεις έχουν ήδη δείξει σε όλο τον πλανήτη το άγρια αντιλαϊκό τους πρόσωπο.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον Έβο Μοράλες, το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) και το λαό της Βολιβίας, αλλά και σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς της Λατινικής Αμερικής.