Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην αναγνώριση των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, η οποία  παραβιάζει ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ σε ότι αφορά το ειδικό διεθνές καθεστώς της πόλης.  Το  καθεστώς των Ιεροσολύμων αποτελεί κεντρικό ζήτημα για μια συνολική λύση του Παλαιστινιακού, και θέση της διεθνούς κοινότητας είναι ότι τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα θα είναι η πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.
 
«Η προκλητική αυτή απόφαση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού και στήριξη της Ισραηλινής κατοχής, απειλεί να τορπιλίσει τη δυνατότητα λύσης δύο κρατών και να προκαλέσει νέες συγκρούσεις τόσο στα Ιεροσόλυμα και την Παλαιστίνη όσο και ευρύτερα στην περιοχή. 
 
Θεωρούμε πως η διεθνής κοινότητα έχει υποχρέωση να προασπίσει τις αποφάσεις της και αρχές δικαίου, να προασπιστεί το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού σε ανεξάρτητο βιώσιμο κράτος.  Είναι μια κρίσιμη ώρα κατά την οποία ο ΟΗΕ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα – μαζί και η ΕΕ – πρέπει να απαιτήσει έμπρακτα τον άμεσο τερματισμό της 50χρονης ισραηλινής κατοχής, να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ.
 
Επαναλαμβάνουμε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει στάση αρχών και να τοποθετηθεί ενάντια σε αυτή την απόφαση. Σε διαφορετική περίπτωση θα μείνει εκτεθειμένη στα μάτια του Αραβικού κόσμου αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας.
 
Το ΑΚΕΛ επαναβεβαιώνει την αμέριστη αλληλεγγύη του προς τον Παλαιστινιακό λαό την οποία θα εντείνει ποικιλοτρόπως.  Ο Παλαιστινιακός λαός όπως και όλοι οι λαοί της περιοχής μας έχουν δικαίωμα στην ελευθερία και την ειρήνη.
 
Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει σχετικό ψήφισμα στη Κυπριακή Βουλή.»