Το ΑΚΕΛ καταθέτει τροπολογία για να αποκοπούν όλα τα κονδύλια στη μνήμη του Γρίβα

Ούτε ευρώ σε μνημεία για τους προδότες, τιμές μόνο για τους ήρωες της πατρίδας

Μερικές μόνο βδομάδες μετά την αποδέσμευση κονδυλίων για την ανέγερση μνημείου Γρίβα και τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η πλειοψηφία της Βουλής, απηχώντας τα δημοκρατικά αισθήματα και αντιλήψεις της κοινωνίας, προχώρησε στην ιστορική απόφαση να καλέσει με ψήφισμά της την κυβέρνηση και όλους τους θεσμούς του κράτους να απέχουν από εκδηλώσεις τιμής και ηρωοποίησης αυτών που στράφηκαν κατά της δημοκρατικής νομιμότητας και ειδικότερα του αρχηγού και μελών της ΕΟΚΑ Β’ ή/και στελεχών της πραξικοπηματικής κυβέρνησης.

Το ψήφισμα για τη Δημοκρατική Αντίσταση, που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και ενέκρινε η Βουλή, στέλνει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και ολόκληρη την Πολιτεία ότι αυτοί που πρέπει να τιμώνται είναι οι ήρωες της πατρίδας και όχι οι προδότες. Η Βουλή ζητά από την Πολιτεία και τους θεσμούς (εκπαιδευτικό σύστημα, ΜΜΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, σώματα ασφαλείας) να αναλάβουν πρωτοβουλίες για ανάδειξη της Δημοκρατικής Αντίστασης ενάντια στο πραξικόπημα και την εοκαβήτικη τρομοκρατία, για ανάδειξη του πατριωτικού, δημοκρατικού και αντιφασιστικού πνεύματος της θυσίας των ηρώων της.

Ταυτόχρονα, η Βουλή καλεί την Πολιτεία να διακόψει τη χρηματοδότηση κάθε είδους δραστηριοτήτων που συνδέονται με απόδοση τιμών στον Γεώργιο Γρίβα, «τον οποίο η Ιστορία καταδίκασε ως ανάξιο κάθε είδους τιμής από την πατρίδα». Επισημαίνεται ότι το ΑΚΕΛ καταθέτει την ερχόμενη εβδομάδα τροπολογία στον Κρατικό Προϋπολογισμό για να αποκοπούν οριστικά όλα τα κονδύλια που αφορούν στη μνήμη του Γρίβα (μουσεία, μνημεία, εκδηλώσεις, εκδόσεις κ.λπ).

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, η απόφαση ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο ψήφισμα επιβεβαιώνει ότι 50 χρόνια μετά παραμένουν στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, στην πλευρά όσων πρόδωσαν την πατρίδα μας το 1974. «Αρνούμενοι να στηρίξουν το ψήφισμα για τη Δημοκρατική Αντίσταση, δεν προσβάλλουν μόνο τη θυσία των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους ενάντια στο φασισμό, επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και σήμερα επιμένουν να θέλουν να αναποδογυρίσουν την Ιστορία και να καταστήσουν τους προδότες ήρωες. Πλανώνται», καταλήγει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.