Με δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για τις χαμηλές εκτιμήσεις του Τμήματος Κτηματολογίου σε κρατικά τεμάχια, η βουλευτής του ΑΚΕΛ– Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, Ειρήνη Χαραλαμπίδου σημειώνει για τη μη ξεκάθαρη απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για το φιλέτο του Κατάρ, ενώ σημείωσε επίσης και για την πρόταση νόμου που υπέβαλε το ΑΚΕΛ, με στόχο την κατάργηση του άρθρου στον περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμο με το οποίο εξαιρείτο το συγκεκριμένο τεμάχιο από τη διαδικασία αποξένωσης κρατικής γης.

Αναλυτικά όσα σημείωσε η κα. Ειρήνη Χαραμπίδου:

To Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από ενάμιση μήνα που είχαμε στείλει ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τη σκανδαλώδη εκτίμηση του λεγόμενου φιλέτου του Κατάρ με €5 εκ., αδυνατεί ακόμα να δώσει ξεκάθαρη απάντηση.

Στην Επιτροπή Ελέγχου σήμερα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ, μας είπε ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα μας. Δεδομένης της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίας, ήταν ξεκάθαρο ότι θα συζητούσαμε τη δραματική μείωση της αξίας των κρατικών τεμαχίων, στα οποία εμπίπτει και το συγκεκριμένο φιλέτο γης, για το οποίο έχουν γίνει αρκετές εκτιμήσεις τα τελευταία χρόνια και όφειλαν να είναι έτοιμοι να δώσουν απαντήσεις.

Είναι γι’ αυτό που κρίναμε απαραίτητο να αναλάβουμε πρωτοβουλία ως ΑΚΕΛ, προκειμένου την ερχόμενη Παρασκευή να κατατεθεί στην Ολομέλεια πρόταση νόμου, με στόχο την κατάργηση του άρθρου στον περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμο με το οποίο εξαιρείτο το συγκεκριμένο τεμάχιο από τη διαδικασία αποξένωσης κρατικής γης. Την πρόταση νόμου συνυπογράφουν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων.

Το θέμα παραμένει ανοιχτό στην Επιτροπή Ελέγχου μέχρις ότου δοθούν ξεκάθαρες εξηγήσεις σε σχέση με το συγκεκριμένο φιλέτο. Εξηγήσεις θα πρέπει να δοθούν και για άλλα τεμάχια γης τα οποία επίσης έτυχαν σχετικά χαμηλής εκτίμησης.