Το ΑΚΕΛ μιλά για τις πληγές του εθνικισμούΟ ΓΓ ΑΚΕΛ στην παρουσίαση βιβλίου του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

 

Ως ΑΚΕΛ τολμήσαμε να μιλήσουμε για τις πληγές, για τα άνομα και ανομολόγητα εγκλήματα σε βάρος του λαού μας, για τις δολοφονίες, για την προδοσία, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας χθες το βράδυ στην παρουσίαση του βιβλίου του ακαδημαϊκού και ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ «Ιστορία Βίας και Μνησικακίας», στη Δημοσιογραφική Εστία, ο ΓΓ σημείωσε πως είναι πικρή αλήθεια η αναφορά Κιζίλγιουρεκ στο βιβλίο του ότι «η επιλεκτική χρήση του παρελθόντος τροφοδοτεί το εθνικιστικό αφήγημα του παρόντος και κρατά το μέλλον σε ομηρία».

Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ τόνισε πως ενώ αυτή είναι η μόνιμα λανθασμένη οδός που διαλέγουν πολλοί για να μιλήσουν για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, το ΑΚΕΛ αντλώντας διδάγματα από την πικρή, αιματοβαμμένη ιστορία του τόπου μας, τολμά να μιλά για δύο κοινότητες πολιτικά ισότιμες. «Τολμήσαμε να βάλουμε στο τραπέζι προτάσεις που γκρεμίζουν τα διαχωριστικά τείχη στη βάση της εθνοτικής καταγωγής. Που καθιστούν την αντιπαράθεση πολιτική, ταξική και όχι εθνοτική. Που καθιστούν την επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία το κοινό σπίτι Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» ανέφερε.

Θύμισε ακόμη πόσο έντονα και πόσο χυδαία πολεμήθηκε ο αείμνηστος Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ επειδή τόλμησαν να θυμίσουν πικρές αλήθειες και κρυμμένες πτυχές της ιστορίας της Κύπρου, επειδή τόλμησαν να καταθέσουν αυτές τις θέσεις ως προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Διαχρονικά ο εθνικισμός και στις δύο κοινότητες, υπηρετώντας την αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό, προσπαθούσε να σκοτώσει την ιδέα μιας ανεξάρτητης πατρίδας» τόνισε.

Ο εθνικισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά, ανοιχτά και αποφασιστικά. «Έτσι το αντιμετωπίζουμε εμείς. Οικοδομώντας ένα μαζικό λαϊκό κίνημα που ενώνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε κοινό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιφασιστικό μέτωπο» ανέφερε ο Α. Κυπριανού.

Ταυτόχρονα, ανέφερε πως η αγωνία των Τουρκοκυπρίων για επιβίωση στη γη που τους γέννησε είναι και δική μας αγωνία. «Είμαστε μια φωνή που φωνάζει για ολόκληρη την Κύπρο. Γι’ αυτό επιμένουμε και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η τουρκοκυπριακή, όπως και η ελληνοκυπριακή κοινότητα, θα εξουδετερώσουν μια για πάντα ό,τι απειλεί την επιβίωσή τους μόνο όταν καταφέρουν να συμβιώσουν στα πλαίσια μιας ομοσπονδίας. Μόνο όταν ξεκινήσουν ξανά να βάζουν τα θεμέλια της κοινής ζωής, της κοινής κοινωνικής και πολιτικής δράσης.
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να υπολογίζουν στο μέλλον μόνο όταν διασφαλιστεί ότι θα το ζήσουν μαζί, στα πλαίσια λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό».

Ακόμη μίλησε για λύση που θα αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση που να αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον Α. Κυπριανού, η επίγνωση της Ιστορίας, η άντληση συμπερασμάτων και διδαγμάτων είναι απαραίτητη για να γυρίσουμε σελίδα ως λαός. Τόνισε, συγχαίροντας τον Ν. Κιζίλγιουρεκ, πως βιβλία όπως το δικό του συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. «Μακάρι οι πληγές της βίας να κλείσουν σύντομα για τον τόπο μας και ευοίωνα για τον λαό μας» κατέληξε.