Το ΑΚΕΛ στηρίζει τα αιτήματα των μαθητών

Την στήριξή του ΑΚΕΛ στα αιτήματα της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι απαιτείται κυβέρνηση που να θεωρεί την παιδεία ως αγαθό και όχι ως προνόμιο για ν` αλλάξει η αρνητική πορεία της.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΠΣΕΜ ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «η οικονομική κρίση την οποία διέρχεται ο τόπος μας έχει περιορίσει τις δυνατότητες του κράτους», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει με άλλοθι το μνημόνιο να επιχειρεί να δημιουργήσει και μαθητές διαφόρων ταχυτήτων, όπως επιχειρεί να πράξει κάτι ανάλογο στον τομέα της υγείας, δηλαδή να έχουμε και εκεί ασθενείς διαφόρων ταχυτήτων».

Αναφερόμενος στο κόστος για την Παιδεία, σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε από την αντιπροσωπεία της ΠΣΕΜ , ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «το κόστος στη λεγόμενη δωρεάν παιδεία που παρέχεται στον τόπο μας για ένα μαθητή, κατά μέσο όρο βέβαια, είναι γύρω στις €2.500 ετησίως». Αν συνυπολογιστεί αυτό μαζί με το γεγονός ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί σε κάποιες περιπτώσεις δραστικά, συμπλήρωσε, «τότε μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και στους ίδιους μαθητές, αλλά και στις οικογένειες τους».

«Υπάρχουν πάνω από 13.000 άποροι μαθητές ενώ ένας άλλος παρόμοιος αριθμός έχει υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το σχολείο γιατί δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτά τα δεδομένα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης στις οικογένειες».

Ο κ. Κυπριανού έκανε επίσης αναφορά σε πρόνοια της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σύμφωνα με την οποία «τα κράτη πρέπει να παίρνουν κατάλληλα μέτρα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως θέσπιση δωρεάν εκπαίδευσης και προσφοράς χρηματικής βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης, κάτι που βλέπουμε να μην γίνεται, με αποτέλεσμα, επαναλαμβάνω, κάποιοι να υποχρεώνονται να σταματήσουν το σχολείο».

«Έχουμε ακούσει με πάρα πολλή προσοχή τα όσα μας έχουν πει», είπε, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να ενώσουμε την φωνή μας μαζί τους και να εκφράζουμε κι εμείς μια κραυγή αγωνίας για το πού οδηγείται η εκπαίδευση στον τόπο μας και τα σχολεία τα ίδια και ταυτόχρονα να ενώσουμε την φωνή μας στην προώθηση των αιτημάτων τα οποία υποβάλλουν».

Δηλαδή, συνέχισε, «την κατάργηση των κομίστρων στα σχολικά λεωφορεία, την στήριξη των απόρων μαθητών, τον τερματισμό της πολιτικής να κλείνουν τα σχολεία και ν` αυξάνονται οι μαθητές σε κάθε τάξη και τη στέρηση του δικαιώματος σε κάποιους μαθητές να εγγράφονται σε τεχνικές σχολές, κάτι που εμείς θεωρούμε ως εξαιρετικά σημαντικό μέσα στις συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας». Εξέφρασε τη στήριξή του στην θέση της ΠΣΕΜ για αύξηση των θέσεων στα δημόσια πανεπιστήμια και ιδρύματα της Κύπρου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και σε στήριξη του κόμματός του σε πιο προχωρημένα, όπως είπε, αιτήματα από αυτά της ΠΣΕΜ, της διαγραφής δηλαδή του ποσού εγγραφής στο σχολείο στην αρχή της σχολικής χρονιάς, του ποσού που απαιτείται για την επιλογή μαθημάτων στις παγκύπριες εξετάσεις και των διδάκτρων των κρατικών ινστιτούτων επιμόρφωσης.

Συμφώνησε απόλυτα, όπως είπε, με τη θέση που εκφράζεται στο υπόμνημα της ΠΣΕΜ ότι «το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την παιδεία και απαιτείται να υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία να θεωρεί την παιδεία ως αγαθό και όχι ως προνόμιο για ν` αλλάξει αυτή την αρνητική πορεία».

Δυστυχώς, ανέφερε, «η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ δεν είναι διατεθειμένη να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Λοΐζος Κυριακίδης χαιρέτισε τη στάση της Κεντρικής Επιτροπής που τήρησε θετική στάση σε όλες τις θέσεις της μαθητικής οργάνωσης.

Η ΠΣΕΜ, είπε, «θεωρεί πως η παραμονή μας στο μνημόνιο οδηγεί την παιδεία μας στην καταστροφή και μια ολόκληρη γενιά απειλείται να χαθεί».

Κάλεσε την Κυβέρνηση «ν` αλλάξει φιλοσοφία και να νοιώσει την αγωνία και τις ανησυχίες μας, εμάς και των γονιών μας». Δήλωσε την ετοιμότητα της μαθητικής οργάνωσης «να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας», προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται ν` αφήσουμε κανένα να θεωρεί την παιδεία ως πεδίο εξοικονόμησης χρημάτων και πειραματισμού». «Τονίζουμε πως το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την παιδεία», είπε.

ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.