Το ΑΚΕΛ θα παραμείνει αλληλέγγυο στους αγώνες του ελληνικού λαού

Aλληλέγγυο προς τον αγώνα του ελληνικού λαού μένει το ΑΚΕΛ και διατυπώνει ερωτήματα για το το παρόν, το μέλλον και την προοπτική της ΕΕ, δηλώνοντας ότι η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής με τους δανειστές θα κριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι το κόμματος, όπως έπραξε όλο το προηγούμενο διάστημα, θα αποφύγει την παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η ΕΕ λειτούργησε εκδικητικά μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι λειτουργεί τιμωρητικά για όλους τους λαούς που βρίσκονται κάτω από το μνημόνιο και αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας τα προηγούμενα 5-5.30 χρόνια. Ο ελληνικός λαός έχει ήδη υποφέρει πολλά και η αίσθηση που αποκομίζει ο καθένας από τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι ότι η ΕΕ συνέχισε και επέτεινε τις τιμωρητικές πολιτικές σε βάρος του ελληνικού λαού.

Διερωτήθηκε δε εάν οι λαοί της Ευρώπης θα συνεχίσουν να ανέχονται την δογματική προσκόλληση στον ακραίο νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό που οδηγεί σε εξαθλίωση και φτωχοποίηση ολόκληρων λαών ή θα αναγκάσουν τους κυρίαρχους κύκλους της Ένωσης σε αναπροσανατολισμό προς μια νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική, που θα στοχεύει στην ανάπτυξη και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

Για πόσο καιρό ακόμη οι λαοί της Ευρώπης θα ανέχονται τις νεοαποικιακού τύπου πρακτικές, τους ωμούς εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, που πόρρω απέχουν από τις διακηρυγμένες αρχές της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και της δημοκρατίας, διερωτήθηκε στη συνέχεια.

“Μπροστά στο δίλημμα γερμανική Ευρώπη ή ευρωπαϊκή Γερμανία, σε πιο βαθμό θα γίνει ανεκτή η ολοκληρωτική επικράτηση της Γερμανικής Ευρώπης. Ανάμεσα στο κρίσιμο διακύβευμα της Ευρώπης των μονοπωλίων και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου από την μια και της Ευρώπης των λαών και της κοινωνικής δικαιοσύνης από την άλλη, πως θα απαντήσουν οι εργαζόμενοι και οι λαοί της Ευρώπης της επόμενη περίοδο”.

Πολλά είναι που μπορούν να λεχθούν και να εξαχθούν ως συμπεράσματα για την όλη εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος και της στάσης του ελληνικού λαού, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ κάνοντας λόγο στο ότι ο ελληνικός λαός με τις δημοκρατικές επιλογές του, ανάδειξε με ανάγλυφο τρόπο τα πιο πάνω διακυβεύματα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. “Ανέδειξε όμως ταυτόχρονα και το αποκρουστικό πρόσωπο των σκληρών πολιτικών λιτότητας αλλά και τον αυταρχικό, αντιδραστικό χαρακτήρα του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των πολυεθνικών μονοπωλίων που βρίσκονται πίσω του”.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, το ΑΚΕΛ θα παραμείνει μέχρι τέλους αλληλέγγυο στους αγώνες του ελληνικού λαού ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες για την Ελλάδα.

Μίλησε για πολιτικές σκληρές πολιτικές λιτότητες και ερωτηθείς εάν ο κ. Τσίπρας πέτυχε να αναδείξει αυτό που ο ελληνικός λαός ανέδειξε με τις δημοκρατικές επιλογές του, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι αυτό θα το κρίνει ο καθένας ξεχωριστά σε ότι αφορά τον πολιτικό κόσμο στην Ελλάδα και ο ελληνικός λαός στο σύνολό του.

Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης που δέχθηκε κριτική στο παρελθόν, αυτή τη φορά φαίνεται πως ήταν αλληλέγγυος προς την Ελλάδα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε ότι έτσι έχει παρουσιαστεί μέσα από τα ΜΜΕ, θα περιμένουν επίσημη πληροφόρηση και ευχήθηκε όπως “έστω και την υστάτη η κυπριακή κυβέρνηση” ενήργησε με αυτό τον τρόπο και αυτό θα πρέπει να καταγραφεί θετικά, συμπλήρωσε.

Ομήρου: Επώδυνη η συμφωνία για την Ελλάδα

Άκρως επώδυνη για τον ελληνικό λαό, χαρακτηρίζει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι ο αυταρχισμός και οι επιδιώξεις ορισμένων κύκλων θέτουν σε αμφιβολία την ενότητας της ίδιας της Ευρωζώνης.

«Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των θεσμών κατέληξαν σε μια άκρως επώδυνη συμφωνία για τον ελληνικό λαό», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής.

Επισημαίνει ότι η ακραία στάση ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας, με προτάσεις που είχαν αποκλειστικό σκοπό να μειώσουν τα κυριαρχικά εθνικά δικαιώματα της χώρας, καμία σχέση δεν έχουν με τις αρχές της Ευρώπης, εξηγώντας ότι ο αυταρχισμός και οι επιδιώξεις ορισμένων κύκλων θέτουν σε αμφιβολία την ενότητα της ίδιας της Ευρωζώνης.

«Όταν μέσα σε τρία χρόνια δύο χώρες μέλη της νομισματικής ένωσης αναγκάζονται να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, στις διαπραγματεύσεις γίνονται προτάσεις για αποξένωση περιουσιακών στοιχείων μιας χώρας και προτείνεται προσωρινή έξοδος από το Ευρώ, τότε το οικοδόμημα που ονομάζεται Ευρωζώνη έχει σημαντικά δομικά προβλήματα» υποδεικνύει.

Σημειώνει πως η σημερινή μέρα είναι μέρα προβληματισμού για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, αλλά και ότι τα μέτρα που επιβάλλονται είναι υφεσιακά, γι` αυτό το λόγο θα πρέπει ταυτόχρονα να ενεργοποιηθούν τάχιστα οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί για ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με αναπτυξιακά κεφάλαια.

«Επιπλέον, είναι απαραίτητη η σταδιακή αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος της χώρας ώστε να μπορέσει να κινηθεί η πραγματική οικονομία» προσθέτει.

Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα εκφράζει το τ/κ ΚΕΚ

Στήριξη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και αλληλέγγυος προς τον ελληνικό λαό δηλώνει ο πρόεδρος του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζιάν λέγοντας πως το Όχι του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα έχει σεισμική επιρροή στην ΕΕ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Ιζτζιάν ανέφερε ότι το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ελπίδα μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλους καταπιεσμένους λαούς. Αναφερόμενος στο HDP της Τουρκίας και το κίνημα PODEMOS στην Ισπανία, σημείωσε ότι η αριστερά πρέπει να ενεργήσει μαζί και στον αγώνα στους δρόμους και στη μάχη για την εξουσία. Είμαστε υποχρεωμένοι να εντείνουμε τον αγώνα και να ενώσουμε όλες τις οργανώσεις που πιστεύουν στην ειρήνη, τη λύση και τη δημοκρατία στην κοινωνία μας και τη χώρα, παίρνοντας το σύνθημα από αυτά τα παραδείγματα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΚ.

Απέναντι στα “επιβαλλόμενα πακέτα”, το ΚΕΚ θα συνεχίσει να δημιουργεί εναλλακτικές λύσεις γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς την απελευθέρωση του λαού και της πατρίδας, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy