Το ΑΚΕΛ τιμά όλους όσους αγωνίστηκαν στο μέτωπο της αντιαποικιακής πάλης

Το γεγονός ότι ο ένοπλος αγώνας του 1955-59 δεν οδήγησε στην ευόδωση του στόχου του προσφέρεται για άντληση διδαγμάτων και συμπερασμάτων

«Το ΑΚΕΛ τιμά τον ηρωισμό και τη θυσία των αγωνιστών που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες και στην αγχόνη ενάντια στον βρετανικό αποικιοκρατικό ζυγό, για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση της Κύπρου. Οι εκτιμήσεις μας για την ένοπλη τακτική που επιλέχθηκε τότε καθώς και τον ρόλο του Γρίβα είναι δεδομένες. Δεδομένη είναι και η τιμή στους ήρωες του αγώνα της ΕΟΚΑ, που είναι οφειλόμενο χρέος της Πολιτείας και του κυπριακού λαού», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση το ΑΚΕΛ.

Αναλυτικά:

Η αντιαποικιακή πάλη του κυπριακού λαού φούντωσε στα μέσα της δεκαετίας του 1940, όταν η Βρετανία αθέτησε τις υποσχέσεις της κι αρνήθηκε το αίτημα της αυτοδιάθεσης.

Ήταν τότε που η Βρετανία έδειξε το βάρβαρο πρόσωπο της αποικιοκρατίας κλιμακώνοντας ξανά την καταπίεση σε βάρος του λαού μας, εντείνοντας και την καταστολή ενάντια στην Αριστερά. Το ΑΚΕΛ τιμά όλους όσοι αγωνίστηκαν στο μέτωπο της αντιαποικιακής πάλης. Η μεγαλύτερη τιμή βέβαια ανήκει στον λαό μας που ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τον αποικιοκρατικό ζυγό ούτε και με τα κατάλοιπα της αποικιοκρατίας, τις βρετανικές βάσεις, που υφίστανται μέχρι σήμερα στο έδαφος του νησιού μας.

Το γεγονός ότι ο ένοπλος αγώνας του 1955-59 δεν οδήγησε στην ευόδωση του στόχου του προσφέρεται για άντληση διδαγμάτων και συμπερασμάτων. Η λαϊκή ενότητα στη βάση αρχών και στόχων, η επιλογή στρατηγικής και τακτικής που λαμβάνει υπόψη τις αντικειμενικές συνθήκες και τους συσχετισμούς δυνάμεων, παραμένουν κρίσιμα στοιχεία στον αγώνα κάθε λαού. Αυτό συνιστά πολύτιμο δίδαγμα για τις σημερινές γενιές του τόπου στον αγώνα για τη δικαίωση της πατρίδας μας, για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και του λαού της με την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy