Το ΑΚΕΛ τίμησε την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτήσιας

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου


Με αναφορά σε κάποιες ιστορικές αλήθειες που αποκρύβονται και φορούν την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας αλλά και την ανάγκη για πραγματική ελευθερία της Κύπρου μέσα από μια δίκαιη λύση, το ΑΚΕΛ τίμησε την επέτειο της Ανεξαρτησίας.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  στη Λεμεσό, στην παρουσία ξένων πρέσβεων, εκπροσώπων από διάφορους κομματικούς χώρους και πλήθος κόσμου, κύριος ομιλητής ήταν ο Γ.ΓΡ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

«Με την αποψινή εκδήλωση, το ΑΚΕΛ τιμά τη μεγαλύτερη από τις κατακτήσεις του κυπριακού λαού, τιμούμε μαζί και όλους τους ήρωες της Κύπρου˙ όλα τα παιδιά μας που στο διάβα της Ιστορίας έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για τηνελευθερία, τη δημοκρατία και την προκοπή του τόπου˙ για τη υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως το κοινό σπίτι όλων των παιδιών της˙ Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων» ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού.

«Εκδηλώσεις σαν αυτή αποτελούν μια από τις λίγες ευκαιρίες που έχει το ΑΚΕΛ να μιλήσει για όσα συνεχίζει να κρύβει το εκπαιδευτικό σύστημα, η επίσημη ιστοριογραφία και η πλειοψηφία των ΜΜΕ. Για τους «εθνικούς» μύθους και για τις κρυμμένες αλήθειες της Ιστορίας» τόνισε ο Γ.ΓΡ. του ΑΚΕΛ.

Πρώτη και αδυσώπητη αλήθεια, όπως επεσήμανε, είναι το γεγονός ότι στα χρόνια της αποικιακής σκλαβιάς δεν βρίσκονταν όλοι οι Κύπριοι απέναντι στους Βρετανούς δυνάστες.

«Την ώρα που ο λαός της Κύπρου στέναζε μέσα στην εξαθλίωση, την υποανάπτυξη και την καταπίεση των Βρετανών, κάποιοι είχαν βολευτεί στο πλευρό της αποικιοκρατίας. Αυτοί ήταν η ελίτ της ε/κ αλλά και της τ/κ κοινότητας˙ οι ανερχόμενοι αστοί, οι μεγαλοτσιφλικάδες και ο ανώτατος κλήρος, που είχαν αγαστές σχέσεις με τους εκάστοτε Κυβερνήτες».

Πρόκειται, όπως υπέδειξε,  για τους ίδιους που έχουν μέχρι σήμερα στα χέρια τους την οικονομική ισχύ και την πολιτική επιρροή στον τόπο μας.

«Δεύτερη ιστορική πραγματικότητα» ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, «είναι ότι προτού αποφασίσουν η Δεξιά και η Εθναρχία να στραφούν ενάντια στους Βρετανούς,  επιλέγοντας τον ένοπλο αγώνα, η Αριστερά ήταν η μόνη δύναμη στο νησί που κινητοποιούσε το λαό ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία με συλλαλητήρια, απεργίες και παναπεργίες, μετρώντας μάλιστα τους πρώτους νεκρούς της αντιαποικιακής πάλης.

Στο ΑΚΕΛ ανήκει επίσης και η πρωτοβουλία για την τότε διεθνοποίηση του Κυπριακού, με αποκορύφωμα το υπόμνημα του ΑΚΕΛ με τίτλο «Ο κυπριακός λαός κατηγορεί τη Βρετανία». Με αυτό για πρώτη φορά τέθηκε το Κυπριακό στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτή η πρωτοπόρα δράση ήταν ο λόγος που οι αποικιοκράτες προσπάθησαν να τσακίσουν το ΚΚΚ-ΑΚΕΛ».

Τιμώντας σήμερα την Κυπριακή Ανεξαρτησία, κατέληξε ο Γ. ΓΡ. του ΑΚΕΛ, διακηρύσσουμε στον κυπριακό λαό ότι δεν υπάρχει καλύτερη εγγύηση και ασπίδα για  το μέλλον και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη σωστή λύση του Κυπριακού.

Λύση που θα αποκαθιστά την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, που δίνει τη δυνατότητα στο νησί μας να στεγάσει ξανά και τις δύο κοινότητες του λαού μας, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων.

Λύση που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και θα αποκλείει τα όποια επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα, που θα επανενώνει τον χώρο, το λαό και την οικονομία.

Λύση δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Χρήστος Χαραλάμπους