Ένα άνθρωπο που συνέδεσε τη ζωή του με τους αγώνες του κυπριακού λαού και κυρίως με τον αγώνα συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τίμησε χθες βράδυ το ΑΚΕΛ Λάρνακας βραβεύοντας τον βετεράνο Τουρκοκύπριο Μουσταφά Ντενιζέρ. Σε εκδήλωση στη Λάρνακα, το ΑΚΕΛ απένειμε τα εύσημα σε έναν λαϊκό αγωνιστή που αποτέλεσε την προσωποποίηση της κοινής πορείας των δύο κοινοτήτων και έδεσε τη ζωή του με το κόμμα των εργαζομένων, στο οποίο ανήκει για 65 συναπτά έτη.

Στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι ο Μουσταφά Ντενιζέρ ζυμώθηκε με τα γεγονότα που πλήγωσαν βαθιά τον λαό μας και μολονότι αναγκάστηκε να ξενιτευτεί, κινδυνεύοντας λόγω της ιδεολογίας του, παρέμεινε πιστός στον αγώνα της συμβίωσης. «Σε ανθρώπους όπως τον Μουσταφά χρωστάμε το τι είμαστε σήμερα. Σε ανθρώπους όπως τον Μουσταφά χρωστάμε την περηφάνια με την οποία μιλούμε για τους κοινούς πολιτικούς, εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες που δώσαμε με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Σε ανθρώπους όπως τον Μουσταφά χρωστάμε το γεγονός ότι σήμερα είμαστε εκείνη η πολιτική δύναμη που μιλά με μια φωνή για ολόκληρο τον κυπριακό λαό», υπογράμμισε ο Άντρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι το πολιτικό μήνυμα τέτοιων εκδηλώσεων είναι η ανάγκη προσήλωσης στο στόχο της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. «Αποδεχθήκαμε την ομοσπονδία για να απαλλαγούμε από την κατοχή και να επανενώσουμε τη χώρα και τον λαό μας. Αποδεχθήκαμε την ομοσπονδία για να αποκλείσουμε τον εφιάλτη της διχοτόμησης», παρατήρησε.

Ο ίδιος ο Μουσταφά, στο δικό του χαιρετισμό, τόνισε τη μεγάλη σημασία των δικοινοτικών εκδηλώσεων, συναντήσεων, συγκεντρώσεων, διασκέψεων και βραδιών αλληλεγγύης που διοργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια από το CTP Τρικώμου και το ΑΚΕΛ Λάρνακας.

Ο 85χρονος έκανε αναδρομή σε ταραχώδεις περιόδους του τόπου και στη φασιστική δράση οργανώσεων και στις δύο κοινότητες, ενώ μίλησε και για τη ζωή του στην Αγγλία, όπου αναγκάστηκε να μεταναστεύσει, αφού και ο ίδιος κινδύνευε από τους φασίστες. Αναφέρθηκε επίσης στη δράση του στην οργάνωση του ΑΚΕΛ στο Λονδίνο και στη γνωριμία του με τους αείμνηστους Εζεκία Παπαϊωάννου και Δημήτρη Χριστόφια. «Συντρόφισσες και σύντροφοι,  Συνεχίζουμε τον αγώνα με πρωτοπόρο το ΑΚΕΛ Αριστερά και το CTP Αριστερά. Σε ποιο πλαίσιο; Ενότητα – Αγώνας – Αλληλεγγύη!» ήταν το καταληκτικό του μήνυμα.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η επαρχιακή γραμματέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας, Χρυστάλλα Αντωνίου, η οποία έπλεξε το εγκώμιο του Μουσταφά Ντενιζέρ, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στις σχέσεις και τις δράσεις της Επαρχιακής Επιτροπής με τους Τουρκοκύπριους Σκαλιώτες συμπατριώτες μας.

«Τιμούμε έναν σύντροφο και στο πρόσωπό του τιμούμε όλους εκείνους τους συντρόφους, που χρόνια τώρα αγωνίζονται και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Ο φασισμός, ο εθνικισμός, ο σοβινισμός βρίσκουν απέναντί τους ανθρώπους όπως τον Μουσταφά», είπε, παρατηρώντας ότι για αγωνιστές με τον ταξικό και ιδεολογικό προσανατολισμό του Μουσταφά Ντενιζέρ, ακόμα και στις δύσκολες εποχές του ’50, του ’60 και του ’70, δεν υπήρχαν διλήμματα.

Κλείνοντας, η ε.γρ. του ΑΚΕΛ Λάρνακας έκανε ξεχωριστή αναφορά στην επαναπροσέγγιση και στην ανάγκη κοινού αγώνα για λύση του Κυπριακού. «Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των προοδευτικών Τ/κ συμπατριωτών μας για να πούμε πως με τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα μπορέσουμε να επανενώσουμε τον τόπο και το λαό μας», διαμήνυσε.

Τάσος Περδίος