Θυσίασαν το μεροκάματο σε μια εποχή απόλυτης φτώχειας και αποδεικνύοντας στην πράξη τι θα πει πατριωτισμός, έτρεξαν να καταταγούν στον πόλεμο ενάντια στον χιτλεροφασισμό.

Κάποιοι χάθηκαν στα πεδία των μαχών και όσοι επέζησαν επέστρεψαν φορτωμένοι σκληρές εμπειρίες αλλά και περήφανοι για τη συμβολή τους στη νίκη των λαών. Αυτοί οι ήρωες της Κύπρου και του κόσμου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΑΚΕΛ της 16ης Ιουνίου 1943 και εθελοντικά εντάχθηκαν στις τάξεις των συμμαχικών δυνάμεων, τιμήθηκαν χθες στην καθιερωμένη σεμνή εκδήλωση που έγινε στην πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό. «Είμαστε γι’ ακόμα μια χρονιά εδώ για να τιμήσουμε αυτούς που αγωνίστηκαν για τα δίκαια του λαού μας, για την παγκόσμια ειρήνη, για τον άνθρωπο. Για να πούμε ένα σεμνό ευχαριστώ στους βετεράνους πολεμιστές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που παρά τις δεκαετίες που κουβαλούν στην πλάτη τους είναι για εμάς στιβαρά σύμβολα του αντιφασιστικού αγώνα, φάροι και παραδείγματα για το χρέος που έχουμε ως Λαϊκό Κίνημα», ανέφερε στη σχετική ομιλία του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. «Τιμούμε τους εθελοντές της 16ης Ιουνίου 1943», συνέχισε, «είτε αυτοί είναι στη ζωή, είτε έπεσαν στα πεδία των μαχών, είτε έφυγαν από τη ζωή στις δεκαετίες που πέρασαν… Ταυτόχρονα, τιμούμε όλους τους Κύπριους μαχητές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αλλά και τους αντιφασίστες αντιστασιακούς της νεότερης γενιάς, που στα πέτρινα χρόνια της χούντας και της ΕΟΚΑ Β αντιπάλεψαν τον ντόπιο φασισμό, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας».

Επισημαίνοντας ότι η εθελοντική κατάταξη δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αφού οι Κύπριοι θα έπρεπε να στρατευθούν με τους αποικιοκράτες καταπιεστές τους, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι «παρ’ όλα αυτά, η συνειδητοποίηση του υπέρτερου αντιφασιστικού καθήκοντος οδήγησε τους ΑΚΕΛιστές να πάρουν σωστές αποφάσεις που τίμησαν την Κύπρο και για τις οποίες σήμερα δίκαια υπερηφανευόμαστε».

Τονίζοντας ότι τα στελέχη και τα μέλη του ΑΚΕΛ που κατατάχθηκαν τότε στο στράτευμα εκτός των άλλων μπόλιασαν χιλιάδες συστρατιώτες τους με τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι τη 16η Ιουνίου 1943 λήφθηκε μια απόφαση με μηνύματα που φτάνουν μέχρι σήμερα και αφορούν την εξουδετέρωση του φασισμού, για έναν κόσμο της προόδου, της ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού.

Χρήστος Χαραλάμπους