Το ΑΚΕΛ βάζει πίεση στην κυβέρνηση για αύξηση του κατώτατου μισθού

  • Το ΑΚΕΛ βάζει πίεση στην κυβέρνηση και ζητά επιτακτικά σημαντικές αλλαγές στο διάταγμα
  • Πρωτοβουλία από τη Βουλή για αύξηση του κατώτατου μισθού

 

Πρωτοβουλία για αύξηση του κατώτατου μισθού έχει αναλάβει η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, η οποία ήδη έχει ορίσει συνεδρία για την ερχόμενη Τρίτη με προσκεκλημένους τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας. Σημειώνεται μάλιστα ότι το ΑΚΕΛ, διά του Άντρου Καυκαλιά, ο οποίος είναι παράλληλα πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, ήδη έχει θέσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο διάλογος με το Υπουργείο Εργασίας, βάζοντας πίεση στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, μετά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας ζήτησε επιτακτικά να γίνουν «ουσιαστικές αλλαγές στο διάταγμα» για τον κατώτατο μισθό που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, το ύψος του κατώτατου μισθού, την κατοχύρωση ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας αυτοί πρέπει να εφαρμόζονται, την ωριαία απόδοση του κατώτατου μισθού, τη ρύθμιση του ανώτατου χρόνου της 38ωρης εβδομαδιαίας εργασίας, την κάλυψη της αποζημίωσης για την υπερωριακή εργασία και τις αργίες, την ενσωμάτωση στο διάταγμα για τον κατώτατο μισθό της ΑΤΑ και την επέκταση του διατάγματος ώστε να καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρία εξετάστηκε νομοσχέδιο το οποίο αυξάνει τις ποινές για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία για τον κατώτατο μισθό από 100 ευρώ σε 5 χιλ. ευρώ.

Τελεσίγραφο για το ανεργιακό σε εργαζόμενους άνω των 63 ετών

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Επιτροπή Εργασίας έδωσε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση για το θέμα της πρόσβασης σε ανεργιακό επίδομα όσων είναι άνω των 63 ετών αλλά επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να μην επωμισθούν το πέναλτι 12%.

Το θέμα συζητήθηκε για άλλη μια φορά στη χθεσινή συνεδρία, αλλά και πάλι το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε χρόνο για να κάνει μελέτες. Εισέπραξε όμως αυστηρή απάντηση από τον Α. Καυκαλιά, ο οποίος τόνισε ότι: «Το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί πριν το καλοκαίρι, έχετε ενάμιση μήνα». Επίσης, ο Χρίστος Χριστόφιας του ΑΚΕΛ επεσήμανε τη δυσμενή διάκριση που εφαρμόζεται σε βάρος τής υπό αναφορά ομάδας εργαζομένων, αφού όσοι επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν τιμωρούνται με το πέναλτι 12%, ενώ όσοι επιλέγουν να μη συνταξιοδοτηθούν πληρώνουν κοινωνικές ασφαλίσεις και τιμωρούνται με αποκλεισμό από την πρόσβασή τους σε ανεργιακό επίδομα. Υπέδειξε επίσης ότι η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και από την κρίση της ακρίβειας.

 

Εκτός αναλογιστικής μελέτης ο τερματισμός του 12%
Στην τελευταία αναλογιστική μελέτη δεν έχει εξεταστεί το σενάριο του τερματισμού του πέναλτι 12%, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση, αποκάλυψε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy