Το ΑΚΡ βρίσκεται πλέον σε φάση επικίνδυνης περιδίνησης

Πολιτικές και κομματικές ανατροπές φέρνει η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην Τουρκία


Του ειδικού μας συνεργάτη Βαγγέλη Αρεταίου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣε βιοπάλη έχει µετατραπεί η ζωή εκατοµµυρίων Τούρκων, καθώς η τουρκική λίρα δέχεται αλλεπάλληλα πλήγµατα από τον ανορθόδοξο πόλεµο του Προέδρου Ερντογάν απέναντι στα επιτόκια.

Την περασµένη βδοµάδα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, λειτουργώντας κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του Ταγίπ Ερντογάν, µείωσε πάλι το επιτόκιο και η τουρκική λίρα έχασε σε πέντε µέρες σχεδόν 11,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Με το ευρώ να έχει ξεπεράσει τις 12 τουρκικές λίρες, ο µηνιαίος ελάχιστος µισθός στην Τουρκία, τον οποίο παίρνει το 45% των εργαζοµένων στη χώρα, είναι σήµερα 235,5 ευρώ, ενώ ένας καθηγητής κρατικού πανεπιστηµίου βρίσκεται οριακά στα 1.000 ευρώ. Με τον πραγµατικό πληθωρισµό να εκτιµάται από Τούρκους οικονοµολόγους σχεδόν στο 40%, το µεγαλύτερο µέρος των Τούρκων παλεύει πια για να τελειώσει τον µήνα.

Σενάρια για πρόωρες εκλογές

Στην Τουρκία κανείς δεν τολµά να προβλέψει τη συνέχεια, αλλά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές έχουν για µια ακόµα φορά αρχίσει να οργιάζουν, καθώς τόσο πολιτικοί της αντιπολίτευσης όσο και επιχειρηµατίες και δηµοσιογράφοι εκτιµούν ότι όσο αργότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο πιο δύσκολο θα είναι πλέον για τον Ταγίπ Ερντογάν, το ΑΚΡ και τους εθνικιστές συµµάχους τους, του ΜΗΡ, να επικρατήσουν. Αναλυτές στην Κωνσταντινούπολη µιλούν πια για «αιµορραγία» του ΑΚΡ και του ΜΗΡ που χάνουν σταθερά ψήφους, καθώς οι οικονοµικές δυσκολίες που αντιµετωπίζει το µεγαλύτερο µέρος των Τούρκων, συµπεριλαµβανοµένων και των ψηφοφόρων τους, αυξάνονται ραγδαία.

∆ηµοσκόπηση της έγκριτης εταιρείας Avrasya Araştırma που δηµοσιεύθηκε την Παρασκευή καταγράφει για πρώτη φορά το ΑΚΡ να έρχεται δεύτερο µετά το κεµαλικό Ρεπουµπλικανικό Λαϊκό Κόµµα (CHP), µε 28,4% και 30,1% αντίστοιχα, ενώ οι εθνικιστές του ΜΗΡ βρίσκονται πια σταθερά κάτω του 10% που απαιτείται ώστε ένα κόµµα να εκπροσωπείται στην Εθνοσυνέλευση.

Οικονοµικές κακουχίες αποξενώνουν κοινωνικές οµάδες από το ΑΚΡ

Το ΑΚΡ και ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι έχουν πλέον χάσει την αίγλη τους και την απήχησή τους σε δυο βασικές γι’ αυτούς «δεξαµενές» ψηφοφόρων: τους µεσοαστούς συντηρητικούς/ισλαµιστές και τις γενιές Ζ και Υ. Και αυτό, όπως εκτιµούν πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία µε τους οποίους µίλησε η «Χαραυγή», δείχνει ότι δεν έχει πια επιστροφή, διότι οι οικονοµικές κακουχίες που προκαλεί η ανορθόδοξη νοµισµατική πολιτική έχει αποξενώσει τις δύο αυτές οµάδες από το ΑΚΡ και τον Τούρκο Πρόεδρο. Οι δυσαρεστηµένοι µεσοαστοί συντηρητικοί/ ισλαµιστές, που αποτελούν περίπου το 15-20% του εκλογικού σώµατος, είναι µια κοινωνική οµάδα που χαρακτηρίζεται από µια νέα αστική κουλτούρα, από υψηλά επίπεδα µόρφωσης και εισοδηµάτων και από ένα ευρύτερο ιδεολογικό πλαίσιο, το οποίο αντλεί τη νοµιµοποίησή του από τις µουσουλµανικές και συντηρητικές αξίες. Είναι δηλαδή οι «νεο-αστοί» ισλαµιστές που κατάφεραν να ανέβουν οικονοµικά, κοινωνικά και ταξικά χάρη στο ΑΚΡ και στην οικονοµική άνθηση της Τουρκίας των πρώτων δέκα τουλάχιστον χρόνων της διακυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τις εθνικές εκλογές του 2018 και τις δηµοτικές εκλογές του 2019, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, οι δυσαρεστηµένοι ισλαµιστές έχουν αναδειχθεί ως ένας από τους πιο σηµαντικούς αλλά και τους πιο ασταθείς παράγοντες της τουρκικής εκλογικής πολιτικής. Η βασική πηγή της δυσαρέσκειας των συντηρητικών είναι η επιδείνωση της οικονοµικής τους κατάστασης και ο φόβος ότι απειλούνται τα οικονοµικά και και ταξικά τους κεκτηµένα, ενώ την ίδια ώρα οξύνεται στους κόλπους τους η κόπωση µε τον Ταγίπ Ερντογάν και το AKP. Μαζί µε αυτούς, οι γενιές Ζ και Υ, δηλαδή οι νέοι οι οποίοι γεννήθηκαν λίγο µετά και λίγο πριν το 2000, αποµακρύνονται και αυτές από το ΑΚΡ και τον Τούρκο Πρόεδρο. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις ερευνητών, στην επόµενη εκλογική αναµέτρηση, το 2023, αν δεν γίνουν µέχρι τότε πρόωρες εκλογές, οι νέες αυτές γενιές θα αποτελέσουν σχεδόν 7 εκατοµµύρια ψηφοφόρων.

Ωστόσο, σύµφωνα µε πρόσφατη µελέτη της εταιρείας δηµοσκοπήσεων Gezici Araştırma Merkezi, µόνο το 24,6% της γενιάς Ζ και µόνο το 28,75% της γενιάς Υ εκτιµάται ότι θα ψηφίσει τη συµµαχία του ΑΚΡ µε το ΜΗΡ. Και αυτό σε πλήρη αντίθεση µε την µέχρι παλαιότερη και πολύ ισχυρή δυναµική του ΑΚΡ να προσελκύει µαζικά ψηφοφόρους των νέων γενεών. Έρευνες των τελευταίων ετών καταδεικνύουν επίσης ότι η πλειοψηφία των νέων αυτών γενεών είναι απογοητευµένη από τις πολιτικές του ΑΚΡ, ενώ κρατούν µεγάλες αποστάσεις από τις προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου να δηµιουργήσει µια «ευσεβή γενιά» προσηλωµένη σε συντηρητικές ισλαµικές αξίες και συµπεριφορές.

Χωρίς ένα σηµαντικό κοµµάτι των ισλαµιστών του και των νέων, το ΑΚΡ βρίσκεται πλέον σε φάση επικίνδυνης περιδίνησης, κάτι που στην Τουρκία εκτιµάται ότι είναι κακός οιωνός για την επόµενη περίοδο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.