Το άνοιγμα του Βαρωσιού «στοιχειώνει» Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Συνεχίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να τρέχει πίσω από τα νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι, χωρίς να μπορεί να πείσει για ανακοπή της πορείας εποικισμού της κλειστής πόλης.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, με οδηγίες της Άγκυρας προχωρεί και υλοποιεί εδώ και πολλούς μήνες το σχεδιασμό για τμηματικό άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσιών με στόχο τον σταδιακό εποικισμό της.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και τον τέως Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αντί να προέβαιναν έγκαιρα στις σωστές εκτιμήσεις και αξιολογήσεις, ώστε να υπάρξει προληπτική πολιτική για να αποτραπεί η υλοποίηση του τουρκικού σχεδιασμού, τους ακούγαμε να εκτιμούν ότι επρόκειτο για «κίνηση εντυπωσιασμού».

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωνε από το 2019 ότι «η συγκεκριμένη πρόταση χρονολογείτο από το 2014». Είναι τότε που ο κ. Χριστοδουλίδης είχε επενδύσει στον Αμερικανό Πρόεδρο, κ. Μπάιντεν, ότι θα ετοιμαζόταν με τη βοήθεια των Αμερικανών ένα σχέδιο για ανοικοδόμηση των Βαρωσιών! Εμπιστευόταν ο κ. Χριστοδουλίδης τους Αμερικανούς ότι θα έσωζαν το Βαρώσι, υποβαθμίζοντας τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλούσε τότε και για κινήσεις «εντυπώσεων» και σε ό,τι αφορά την επιστροφή των προσφύγων στα μαρωνίτικα χωριά υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση -ένα θέμα το οποίο επίσης δεν ανησυχεί την κυβέρνηση ΔΗΣΥ, ενώ φαίνεται ότι μετά το Βαρώσι θα ξεκινήσει να υλοποιείται και αυτός ο σχεδιασμός…

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος σήμερα διεκδικεί την προεδρία της Δημοκρατίας με τις «ευλογίες» Αναστασιάδη, θα πρέπει να λογοδοτήσουν γιατί δεν είχαν αναλάβει ούτε μια πρωτοβουλία μετά από το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά το 2017, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επανέναρξης του διαλόγου.

Άφησαν εδώ και πέντε χρόνια ανενόχλητη την τουρκική πλευρά να προβαίνει σε νέα τετελεσμένα, τα οποία μας οδηγούν όλο και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση. Ακόμη και σήμερα ο κ. Αναστασιάδης προβαίνει σε αποσπασματικές και επικοινωνιακές κινήσεις. Θα θέσει, λέει, τις νέες τουρκικές προκλήσεις στο Βαρώσι ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλήθεια, τι περιμένει από την ευρωπαϊκή στάση των δύο μέτρων και δύο σταθμών;

Η αναχαίτιση των νέων κατοχικών τετελεσμένων δεν πρόκειται να γίνει ούτε με καταγγελίες, ούτε με φραστικές διακηρύξεις καταδίκης, αλλά μόνο με την ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών στη σωστή τους βάση με προοπτικές λύσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.