Το Ανώτατο ανέτρεψε αθωωτική απόφαση

Το Κακουργιοδικείο λανθασμένα δεν αξιοποίησε τη μαρτυρία στο σύνολό της

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε χθες, μετά από έφεση της Νομικής Υπηρεσίας, αθωωτική, πρωτόδικη απόφαση σε υπόθεση ναρκωτικών, τα τεκμήρια της οποίας είχαν καταστραφεί λόγω της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει τον Φεβρουάριο του 2018 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας κατέληξε ότι οι κατηγορούμενοι δεν έτυχαν δίκαιης δίκης, κάτι που οδήγησε σε ανακοπή της διαδικασίας και απαλλαγή των κατηγορουμένων από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν. Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της μαρτυρίας της Κατηγορούσας Αρχής και στο στάδιο της εκ πρώτης όψεως υπόθεσης, ο ένας εκ των τριών κατηγορουμένων είχε εγείρει, λόγω της καταστροφής των τεκμηρίων της υπόθεσης -φωτιά στο χώρο φύλαξης των τεκμηρίων- θέμα μη δίκαιης δίκης. Το Κακουργιοδικείο, στην απόφασή του, κατέληξε ότι η καταστροφή των τεκμηρίων «έχει θέσει σε πλεονέκτημα την Κατηγορούσα Αρχή, ενώ αντίθετα έχει δημιουργήσει δυσμένεια στην Υπεράσπιση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μη θεωρηθεί ως δίκαιη η δίκη των κατηγορουμένων» αναφορικά με τις κατηγορίες που αφορούν τα ναρκωτικά. Το Κακουργιοδικείο μετά την πιο πάνω κατάληξη προχώρησε σε ανακοπή της διαδικασίας ως προς αριθμό κατηγοριών και απάλλαξε τον κατηγορούμενο από τις κατηγορίες.

Η Νομική Υπηρεσία καταχώρησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης προσβάλλοντας ως εσφαλμένη την κρίση του Κακουργιοδικείου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, υπό τριμελή σύνθεση, αποφάσισε ότι «το συμπέρασμα του Κακουργιοδικείου περί παραβίασης της αρχής της δίκαιης δίκης ως αποτέλεσμα της απώλειας των τεκμηρίων είναι λανθασμένο, καθότι, όπως έχει διαφανεί από το σκεπτικό της δικαστικής κρίσης, το ζήτημα εξετάστηκε μεμονωμένα και όχι ως ένα μέρος της όλης μαρτυρίας που τέθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου, όπου υπήρχε, […], τέτοιο μαρτυρικό υλικό που θα του επέτρεπε να προχωρήσει και αξιολογήσει τη μαρτυρία στο σύνολό της, κάτι το οποίο λανθασμένα δεν έπραξε. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει την υπόθεση το Κακουργιοδικείο που την εκδίκασε αρχικώς, ώστε να καταλήξει σε τελική απόφαση, στηριζόμενο, αφενός επί των ευρημάτων που ήδη υπάρχουν και, αφετέρου, σε αυτά που μπορεί να καταλήξει, ως αποτέλεσμα της συνολικής αξιολόγησης της ενώπιόν του μαρτυρίας».

«Η έφεση επιτυγχάνει. Η αθωωτική απόφαση παραμερίζεται. Διατάσσεται όπως η υπόθεση τεθεί ενώπιον του ιδίου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, υπό τη σύνθεση που εκδίκασε την υπόθεση, για συνέχιση με την απαιτούμενη, εκ των πραγμάτων, σπουδή», καταλήγει η απόφαση του Ανωτάτου.

Την υπόθεση εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα χειρίστηκε η Δικηγόρος της Δημοκρατίας X. Καραολίδου.

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News