Το Ανώτατο Δικαστήριο 10πλασίασε το πρόστιμο εταιρίας για ελλιπή μέτρα προστασίας σε εργοτάξια

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε αποδεχτή έφεση της Νομικής Υπηρεσίας ως προς τις ποινές που επιβλήθησαν σε εργοληπτική εταιρεία για παράλειψη λήψης μέτρων για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και υγείας στα εργοτάξια, και αποφάσισε να δεκαπλασιάσει το ποσό της ποινής για κάθε κατηγορία από τα 150 στα 1500 ευρώ.

Η αφορά στην εργοληπτική εταιρεία Μάριος και Μιχάλης Παύλου, η οποία παραδέχθηκε ενοχή σε πέντε κατηγορίες παράλειψης λήψης μέτρων, σύμφωνα με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τα εργοτάξια, για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και υγείας στα εργοτάξια, κατά παράβαση των σχετικών Κανονισμών των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και στην οποία είχαν επιβληθεί ποινές προστίμου €150 στην κάθε κατηγορία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας προσέβαλε τις ποινές ως έκδηλα ανεπαρκείς. “Συγκεκριμένα, προβάλλεται ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο δεν έδωσε τη δέουσα βαρύτητα στη σοβαρότητα των αδικημάτων, το ύψος της προβλεπόμενης ποινής, τα γεγονότα της υπόθεσης, καθώς επίσης και την ανάγκη για γενική και ειδική πρόληψη και αποτροπή”.

“Περαιτέρω, προβάλλεται ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο έδωσε υπέρμετρη βαρύτητα στους μετριαστικούς παράγοντες και, συγκεκριμένα, στην άμεση παραδοχή της εφεσίβλητης, το λευκό της ποινικό μητρώο και ότι δεν προκλήθηκε οποιοσδήποτε τραυματισμός ως αποτέλεσμα των παραλείψεών της. Για τον τελευταίο η εισήγηση που προβάλλεται είναι ότι δεν αποτελεί μετριαστικό παράγοντα”, αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου.

“Έχοντας υπόψη τα γεγονότα που περιβάλλουν την παρούσα υπόθεση, τις πολλαπλές παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, χωρίς να αγνοούμε την παραδοχή της εφεσίβλητης και το λευκό της ποινικό μητρώο, καθώς και την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από τη διάπραξη των αδικημάτων μέχρι την επιβολή ποινής, θεωρούμε ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι έκδηλα ανεπαρκείς και δεν αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα των αδικημάτων που διαπράχθηκαν”, σημειώνει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ως εκ των ανωτέρω, η έφεση επιτυγχάνει και οι επιβληθείσες ποινές παραμερίζονται και αντικαθίστανται με ποινές προστίμου €1.500 στην κάθε κατηγορία, επισημαίνει στην απόφασή του.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.