Το Ανώτατο Δικαστήριο Ισραήλ απέρριψε προσφυγή Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για τη μεταβίβαση ακινήτων

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, με απόφασή του που εκδόθηκε την περασμένη Τετάρτη (8/6), απέρριψε την προσφυγή που υπέβαλε το 2020 το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σχετικά με την υπόθεση μεταβίβασης των ξενοδοχείων Imperial και Petra.

Η φερόμενη αγοραπωλησία και μεταβίβαση μισθωτικών δικαιωμάτων από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προς την εβραϊκή οργάνωση «Ατέρετ Κοανίμ», η οποία, σύμφωνα με συμβόλαια που υπεγράφησαν το 2004, φέρεται να απέκτησε τα δύο εμβληματικά ξενοδοχεία Imperial και Petra ως επίσης και ένα τρίτο ακίνητο εντός της χριστιανικής συνοικίας της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, βρέθηκε μετά την απόφαση ξανά στο προσκήνιο. Το Πατριαρχείο καταδίκασε, ενώ ανησυχία εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, με απόφασή του που εκδόθηκε την περασμένη Τετάρτη (8/6), απέρριψε την προσφυγή που υπέβαλε το έτος 2020 το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ζητώντας αναψηλάφηση της υπόθεσης με την αιτιολογία ότι κατέστησαν γνωστά νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι συμβάσεις αγοραπωλησίας αποτελούν προϊόν εγκληματικών ενεργειών. Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώνει το διατακτικό της απόφασης του Εφετείου της Ιερουσαλήμ, που έκρινε ότι η μεταβίβαση των μακροχρόνιων εκμισθωτικών δικαιωμάτων (lease) προς off shore εταιρείες που ελέγχονται από την οργάνωση ‘Ατέρετ Κοανίμ’ πραγματοποιήθηκε νομότυπα και δεν συντρέχει λόγος ακυρότητας των συμβάσεων. Με την πρόσφατη απόφαση εξαντλήθηκαν τα ένδικα μέσα που έχει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στη διάθεσή του σύμφωνα με όσα ορίζει η ισραηλινή δικαιοσύνη, γεγονός που επιτρέπει στην ‘Ατέρετ Κοανίμ’ να προβεί σε εξώσεις εφόσον δεν έχει εν τω μεταξύ συναφθεί ιδιωτική σύμβαση με τους διαχειριστές των δύο ξενοδοχείων που πιθανόν να ορίζει διαφορετικά – γεγονός που παραμένει ασαφές.

Την επομένη της έκδοσης της δικαστικής απόφασης τόσο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όσο και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ, καταδίκασαν με έντονες ανακοινώσεις τους αυτήν την εξέλιξη.

Επιπροσθέτως, την Παρασκευή 10/6, και κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ με τον Χάντι Αμρ, ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αρμόδιο για το Παλαιστινιακό, το ζήτημα της έκδοσης της αμετάκλητης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ συζητήθηκε διεξοδικά. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Χάντι Αμρ σε δήλωσή του, που περιλαμβάνεται στο σχετικό ανακοινωθέν του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του για την Χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά και παρουσία στους Αγίους Τόπους και ειδικά ως προς το ζήτημα της Χριστιανικής περιουσίας στην Πύλη της Γιάφα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ». Ο Αμερικανός απεσταλμένος πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιθυμεί να συναντηθεί με όλους τους επικεφαλής των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ κατά την προσεχή περιοδεία του στην περιοχή που έχει προγραμματισθεί για τον επόμενο μήνα.

Η υπόθεση της φερόμενης αγοραπωλησίας των συγκεκριμένων εκκλησιαστικών ακινήτων απασχόλησε έντονα την ισραηλινή, ελληνική και παλαιστινιακή επικαιρότητα, και αποτέλεσε την αιτία της καθαίρεσης του τότε Πατριάρχη Ειρηναίου Α’ ύστερα από σφοδρές αντιδράσεις τόσο της Αγιοταφικής Αδελφότητας όσο και της τοπικής αραβικής κοινωνίας. Με την ανάληψη των καθηκόντων του νυν Πατριάρχη Θεόφιλου Γ’, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, τόσο σε δικαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να ανατραπούν τα αποτελέσματα των φερομένων συμβάσεων μεταβίβασης μακροχρόνιων εκμισθωτικών δικαιωμάτων και την επιστροφή της κυριότητας των επίδικων εκκλησιαστικών ακινήτων στην πατριαρχική περιουσία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy