Το αντίδοτο στο πιο δηλητηριώδες τσίμπημα στον κόσμο

Το αντίδοτο για το τσίμπημα του πιο δηλητηριώδους ζώου της θάλασσας, της αυστραλιανής μέδουσας (Australian box jellyfish), ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ.

Η εν λόγω μέδουσα, που έχει περίπου 60 πλοκάμια τα οποία μπορούν να φτάσουν έως και τα τρία μέτρα, ζει κυρίως στις ακτές της Αυστραλίας και των Φιλιππίνων και αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των σέρφερ.

Κάθε πλοκάμι φέρει εκατομμύρια μικροσκοπικά άγκιστρα γεμάτα δηλητήριο και η κάθε μέδουσα φέρει αρκετό δηλητήριο, ικανό να σκοτώσει περισσότερους από 60 ανθρώπους. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Greg Neely, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, κανένα άλλο ζώο δεν κουβαλάει τόσο μεγάλη ποσότητα δηλητηρίου.

Το δηλητήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει νέκρωση των δερματικών ιστών, οξύ πόνο, ανακοπή καρδιάς και να επιφέρει ακόμη και το θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά από το τσίμπημα.

Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε μία τεχνική επεξεργασίας γονιδίων, γνωστής ως CRISPR για να ταυτοποιήσει πώς σκοτώνει το δηλητήριο τα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το δηλητήριο προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη στο δέρμα όταν αλληλεπιδρά με τη χοληστερόλη και ότι τα φάρμακα που ήδη υπάρχουν για την εξάλειψη της χοληστερόλης μπορούν, επίσης, να λειτουργήσουν ως αντίδοτα για το δηλητήριο της μέδουσας, εφόσον χορηγηθούν εντός 15 λεπτών από το τσίμπημα.

«Αποδεικνύεται ότι εμποδίζοντας την ικανότητα του δηλητηρίου να σκοτώνει τα κύτταρα, μπορούμε επίσης να περιορίσουμε κάποια από τα συμπτώματα», σημειώνει ο Neely μιλώντας στο CNNi.

Οι ερευνητές αρχικά δοκίμασαν το αντίδοτο σε ανθρώπινα κύτταρα εκτός σώματος και σε ζωντανά ποντίκια και ευελπιστούν να αναπτύξουν έναν τρόπο τοπικής εφαρμογής σε ανθρώπους.

Όπως επισημαίνει ο Neely, ωστόσο, δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα ακόμα εάν το αντίδοτο μπορεί να σταματήσει μια καρδιακή προσβολή. Για να ανακαλυφθεί θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα και χρήματα.

Σημειώνεται ότι η αυστραλιανή μέδουσα δεν επιπλέει απλά στο νερό, αλλά κολυμπάει και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 7,5 χιλιομέτρων την ώρα όταν κυνηγάει. Τρέφεται σε ρηχά νερά κυρίως με μικρά ψάρια και γαρίδες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy