Το αντίο Κωστρίκη – Λοΐζου με «φανταστικά» αποτελέσματαΜηδενικά περιστατικά της νόσου COVID-19 καταγράφει η Κύπρος την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, τρεις περίπου μήνες μετά το 1ο επιβεβαιωμένο κρούσμα που σήμανε συναγερμό στη χώρα με την κυβέρνηση να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στους οποίους περιλαμβανόταν το κλείσιμο, μεταξύ άλλων, σχολείων, χώρων θρησκευτικής λατρείας αλλά και η επιβολή εμπάργκο στη διακίνηση των πολιτών κατά τις νυχτερινές ώρες, όπως και οι κοινωνικές συναθροίσεις παντός είδους.

Το μηδενικό αποτέλεσμα προέκυψε από σύνολο 1,996 εργαστηριακών διαγνώσεων ανακοίνωσε το μέλος της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας,  Λεόντιος Κωστρίκης, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Όπως είπε ο κ. Κωστρίκης, αναλυτικά, διεκπεραιώθηκαν σειρά διαγνώσεων, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος και συγκεκριμένα, τα μηδέν κρούσματα προέκυψαν «από το πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης από το οποίο ολοκληρώθηκαν 291 εργαστηριακές διαγνώσεις».

Πρόσθεσε ότι «από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, είχαμε αποτελέσματα για 1,074 εργαστηριακές εξετάσεις, από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, είχαμε αποτέλεσμα για 3 δείγματα και από τα δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες, διεκπεραιώθηκαν 8 εργαστηριακές εξετάσεις».

Ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογία είπε ότι «από ιδιωτική πρωτοβουλία, είχαμε αποτέλεσμα για 164 δείγματα, από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, ολοκληρώθηκαν 218 εργαστηριακές διαγνώσεις, από το πρόγραμμα παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, είχαμε αποτελέσματα για 141 δείγματα».

Τέλος, «από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, διεκπεραιώθηκαν 97 εργαστηριακές εξετάσεις».

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων παρέμεινε στα 958.

Όπως ανακοίνωσε ο Λεόντιος Κωστρίκης η διάσκεψη Τύπου της 4ης Ιουνίου «είναι και η τελευταία μετά από τρεις ολόκληρους μήνες, κατά τους οποίους προσπαθήσαμε να σας ενημερώνουμε για την πορεία του ιού, άμεσα και υπεύθυνα».

Σημείωσε ότι «ήταν μια προσπάθεια γεμάτη ένταση, αγωνία, δημιουργικότητα, ομαδικότητα, με καλές, αλλά και με δύσκολες στιγμές».

Ο κ. Κωστρίκης, εκ μέρους της Επιστημονικής Ομάδας, ευχαρίστησε και δημοσίως, «τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Υγείας και άλλα στελέχη της Κυβέρνησης για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη.

Θερμά συνεχάρη και «όλους τους επιστήμονες, αξιωματούχους, λειτουργούς και συνεργάτες του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), οι οποίοι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εργάστηκαν και εξακολουθούν να εργάζονται στην πρώτη γραμμή».

Όπως είπε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, «καταβάλαμε και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για το κοινό καλό, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την έκβαση της προσπάθειας και δικαιούμαστε ως κοινωνία να αισθανόμαστε υπερηφάνεια».

Απευθυνόμενος στους πολίτες, είπε ότι « η δική σας συμβολή υπήρξε το ποιοτικό στοιχείο που έδωσε νόημα και περιεχόμενο στη στρατηγική που χάραξε η πολιτεία με βάση τις επιστημονικές μας συμβουλές».

«Σας ευχαριστούμε και πάλι. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να συναντηθούμε κάτω συνθήκες όμοιες με αυτές που ζήσαμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ολοκληρωτική αντιμετώπιση του ιού και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε», σημείωσε ο Λεόντιος Κωστρίκης.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ είπε ότι «μέχρι σήμερα το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου εξακολουθούν να βρίσκονται νοσηλευόμενα τέσσερα άτομα ενώ τρεις ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας».

Πρόσθεσε ότι «παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 6,610 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 389,000 ενώ την ίδια ώρα, 3,194 εκατομμύρια άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως».

Ο κ. Λοϊζου είπε ότι άρχισε «αυτή την ενημέρωση στις 24 Μαρτίου μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σήμερα 71 μέρες μετά κλείνει ο κύκλος, πραγματικά ελπίζω οριστικά και όπως όλοι έτσι κι εμείς πρέπει σιγά-σιγά να επιστρέψουμε στην καθημερινή μας κανονικότητα».

«Αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί έναν αόρατο εχθρό και βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που η πατρίδα μας είχε να ζήσει από την τουρκική εισβολή, τον εκτοπισμό, την προσφυγιά» είπε ο κ. Λοϊζου σημειώνοντας ότι «η απομόνωση, η αλλαγή της καθημερινότητας, η αγωνία για τα αγαπημένα πρόσωπα, οι οικονομικές συνέπειες, επηρέασαν δραματικά τη ζωή μας».

Πρόσθεσε ότι «για μας που αναπάντεχα βρεθήκαμε στο προσκήνιο της επικαιρότητας, η εμπειρία αυτή ήταν κάτι το συγκλονιστικό».

«Προσωπικά, προσπάθησα πέραν των αριθμών, να δώσω ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανθρώπινη πλευρά αυτής της κρίσης. Θεώρησα πολύ σημαντικό να εκφράζω αυτό που πραγματικά αισθανόμουν και έβλεπα», είπε ο κ. Λοΐζου.

Θεώρησε πως αυτό ήταν το πιο σωστό που θα μπορούσε να πράξει μαζί και με το να  εξηγήσει ότι «οι θυσίες που κάναμε ήταν για το καλό το δικό μας και των παιδιών μας».

«Ελπίζω να τα κατάφερα», δήλωσε στη σημερινή και τελευταία διάσκεψη Τύπου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Δρα Λοΐζου στην καταγραφή των θανάτων.

Όπως είπε,  «για μας δεν ήταν μια απλή καταγραφή αριθμών, αλλά μια υπενθύμιση της απώλειας αγαπημένων προσώπων σαν αποτέλεσμα μιας απρόβλεπτης πανδημίας».

Ο Δρ Λοΐζου ευχαρίστησε «όλο το προσωπικό της πρώτης γραμμής, τους ήρωες που στις δύσκολες στιγμές μας κρατούσαν το χέρι για να μας παρηγορήσουν, καθώς δίναμε τη μάχη για τη ζωή, με κίνδυνο τη δικιά τους ζωή».

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου «που μου εμπιστεύθηκε αυτή τη θέση και όλους εσάς που μαζί πορευτήκαμε αυτόν τον δύσκολο δρόμο».

Ο Δρ Λοΐζου ευχήθηκε «η πολιτική της επένδυσης στην υγεία να παραμείνει η απαραίτητη επιλογή, διότι ακριβώς, ισχυρά συστήματα υγείας συνεπάγονται μια υγιή και δυναμική κοινωνία».

Καταλήγοντας είπε ότι «στην ερώτηση που πολλοί υποβάλλουν : γιατρέ, πώς θα πάμε, η απάντηση είναι μια, πέστε μου πώς θα συμπεριφερθείτε να σας πω πώς θα πάμε».

«Και η απάντηση είναι : Kρατάμε τις αποστάσεις, τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, πλένουμε τα χέρια, φοράμε σωστά εκεί που πρέπει τη μάσκα, προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες, μένουμε υγιείς, μένουμε ασφαλείς, προχωράμε μπροστά».