Ανοιχτός ορίζοντας/Ορίζοντας

Το απειλητικό περιβάλλον για τις γυναίκες είναι κοινό

Με αφορμή τη διεθνή μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, με κοινό παρονομαστή το πρόβλημα της βίας και των πατριαρχικών δομών η Πολιτιστική Κίνηση «ΕΠΙΛΟΓΗ». το Σάββατο 26/11/2022 πραγματοποίησε μια από κοινού συναυλία με τουρκοκυπριακά σύνολα στην Αμμόχωστο.

317520891 10153462558894979 884712269140963319 N

 

Αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση: «Γιατί απαντήσαμε με μουσική στη βία και γιατί μαζί; Η βία είναι προϊόν που παράγουν οι κοινωνικές, οικογενειακές, εκπαιδευτικές, κι όλες οι προσλαμβάνουσες μας. Είναι αποτέλεσμα όσων προηγούνται πάνω μας, στο μυαλό μας. Έρχεται γιατί δεν μας εκπολίτισαν. Έρχεται γιατί η κοινωνία την κανονικοποιεί, γιατί δεν την ανάλυσε, δεν απέταξε και δεν δάμασε τα άγρια ένστικτα. Η βία στις γυναίκες είναι προϊόν μιας κοινωνίας βαθιά πατριαρχικής που δομήθηκε και δομείται ακόμα έτσι επειδή είναι μέρος του λάθος λόγου, των λάθος λέξεων, της λάθος σκέψης, των αφηγήσεων που επαναλαμβάνονται παντού.


Τα ένστικτα εξουσίας είναι ένστικτα για αγρίμια. Και αγρίμια παράγει μια κοινωνία που δεν δίνει πολιτισμό. Η μουσική, οι στίχοι, οι τέχνες δεν λέγονται τυχαία πολιτισμός, γιατί η μουσική ημερεύει, εκπαιδεύει, εξανθρωπίζει, αναδομεί σκέψεις και έκφραση, κάνει τις ψυχές μας ευαίσθητες. Πλάθει το πνεύμα.

Το απειλητικό περιβάλλον για τις γυναίκες, δεν έχει τοίχο. Δεν είναι εδώ περισσότερο κι εκεί λιγότερο. Δεν είναι στη Λεμεσό ήρεμοι και στην Αμμόχωστο άγριοι. Είναι παντού. Είναι κοινό. Η πατριαρχία είναι ιδίωμα όλων των κοινωνιών. Σε αυτή τη συναυλία, την διοργανωμένη από τους κοινούς παρονομαστές μας, τις κοινές καταγωγές μας, τα κοινά προβλήματα μας, την κοινή αγάπη μας για πολιτισμό, τα ίδια νοήματα στις λέξεις (κι ας είναι σε άλλες γλώσσες), θέλαμε να ακουστούμε, να τραγουδήσουμε για τα ίδια πράγματα, να πούμε πως μέσα από τη μουσική απαγκιστρώνεται ο κόσμος από τα εξουσιαστικά ένστικτα, φτιάχνει μυαλά που σκέφτονται, ηρεμούν, διανοούνται αλλιώς. Απαλλαγμένα από αγριάδες, από ηγεμονίες, από βία, από ανισότητα στα δύο φύλα. Στη μουσική κανείς δεν είναι λιγότερος.  Η μουσική είναι ένα ερέθισμα που μας κάνει να βρίσκουμε την ποιότητα μας, το χάδι μας, το ημέρωμα μας, που μας δίνει την ευκαιρία να εκφράζουμε τις καταπιέσεις μας αλλιώς. Βρεθήκαμε μαζί και διοργανώσαμε κοινή συναυλία, γιατί θέλαμε να διαμορφώσουμε την εικόνα. Να δουν όλοι πως είμαστε μαζί, εναντίον του ο,τιδήποτε γεννά βία στις γυναίκες. Με φωνή και ρυθμό στις κοινές λέξεις. Μόνο μέσω του πολιτισμού αναπτύσσονται τα μυαλά κι ημερεύουν τα άγρια ένστικτα μιας κοινωνίας. Αλλάζει το πως εκφράζονται τα πράγματα. Και όταν εκφραστούν αλλιώς θα αλλάξει κι η πατριαρχία. Αυτή η πολιτιστική στιγμή ήταν το μήνυμα μας.»

Σε αυτό το αφιέρωμα στη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών , μουσικοί και σολίστες της Επιλογής συνάντησαν τη γυναικεία Χορωδία «Φωνή Ειρήνης» από την  Αμμόχωστο, τραγούδησαν μαζί και έστειλαν μήνυμα ελπίδας, αποφασιστικότητας, ενσυναίσθησης και συμπαράταξης με τα θύματα. Ήταν μια συνεργασία της γυναικείας ΜΚΟ «MAKAMER» και της Πολιτιστικής Κίνησης «ΕΠΙΛΟΓΗ».

317613190 10153462558869979 513486340913142245 N

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.