Το ΑΞΙΚ μπορεί, αρκεί να στηριχθεί – Το Υπουργείο Παιδείας καλείται να στηρίξει έμπρακτα την αναβάθμιση του Ινστιτούτου

Του Ειρηναίου Πίττα

Παρά το γεγονός πως το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου (ΑΞΙΚ) έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει τα μέγιστα στην κυπριακή κοινωνία και οικονομία, η αναβάθμισή του που έχει αποφασιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, βρίσκει τροχοπέδη στην απραξία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Το ΑΞΙΚ έχει συνδέσει άρρηκτα την ιστορία του με την ανάπτυξη της Κυπριακής Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας. Από τα πρώτα χρόνια ίδρυσής του το Ινστιτούτο τάχθηκε να υπηρετεί τις ανάγκες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας με άρτια καταρτισμένο προσωπικό.

Ειλημμένη η απόφαση για αναβάθμιση

Η αναβάθμισή του κρίθηκε αναγκαία και ως φυσικό επακόλουθο της αναβάθμισης όλων των παρόμοιων Ινστιτούτων και Ιδρυμάτων ανά το παγκόσμιο και κυρίως εντός της ΕΕ. Η σχετική απόφαση με την οποία μετεξελίσσεται σε ακαδημαϊκό ίδρυμα, πάρθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, στη συζήτηση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Σύμφωνα με την αναβάθμιση, το ΑΞΙΚ θα προσφέρει τετραετές πτυχίο, επιπρόσθετα από διετή διπλώματα. Συγκεκριμένα, στις 13 Φεβρουαρίου του 2019 το θέμα της αναβάθμισης του ΑΞΙΚ συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού στην παρουσία των εμπλεκόμενου Υπουργείου και του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας Ανώτερης Εκπαίδευσης και υπήρξε ομόφωνη απόφαση και δέσμευση για αναβάθμιση του Ινστιτούτου με κατάθεση αναβαθμισμένου Προϋπολογισμού για το 2020 με τις απαραίτητες θέσεις και υποδομές που ζητά ο ΔΙΠΑΕ για την εύρυθμη λειτουργία του ως τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Επίσης, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η εξαίρεση που υπήρχε για τους φοιτητές των τριετών προγραμμάτων του ΑΞΙΚ για απόκτηση πτυχίου σε ένα χρόνο και από το 2021 να προσφερθούν και τετραετή προγράμματα σπουδών στο ΑΞΙΚ, ώστε να κατοχυρωθούν πλήρως οι φοιτητές του. Ο αναβαθμισμένος προϋπολογισμός για το 2020 δεν κατατέθηκε ποτέ παρά τις δεσμεύσεις που δόθηκαν.

Ταυτόχρονα το 2019 αποφασίστηκε όπως το ΑΞΙΚ υπαχθεί στο Υπουργείο Παιδείας από την 1/1/2020, όπως και έγινε. Να σημειώσουμε ότι προηγουμένως το Ινστιτούτο ήταν κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας. Θεωρήθηκε τότε πως με τη μεταφορά το ΑΞΙΚ θα λάμβανε την απαιτούμενη στήριξη, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, για να προχωρήσει η αναβάθμιση. Η Πολιτεία θα έπρεπε, αν όχι να πρωτοστατεί, να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Η πολιτική βούληση δεν φαίνεται να υπάρχει αφού τίποτα από τα δύο δεν συνέβη, και όπως φαίνεται και από τους προϋπολογισμούς του ιδρύματος, μάλλον δεν είναι στις προτεραιότητες.

Η αναβάθμιση του ΑΞΙΚ, δηλαδή η δυνατότητα παροχής τετραετούς προγράμματος σπουδών, ξεκινάει από την αύξηση του προϋπολογισμού καθώς σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΙΠΑΕ απαιτείται ενίσχυση με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αλλά και αναβάθμιση υποδομών, εγκαταστάσεων και τεχνολογικού εξοπλισμού. Για την αναβάθμιση και τις προοπτικές του ΑΞΙΚ έχει γίνει σχετική μελέτη από καταξιωμένο εμπειρογνώμονα. Πέραν της μελέτης, υπάρχουν και συγκεκριμένα κριτήρια που καθορίζονται νομοθετικά από τον ΔΙΠΑΕ, όπως το γεγονός ότι το μόνιμο προσωπικό πρέπει να είναι περισσότερο από τους συμβασιούχους. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει καθώς, όπως και στις περιπτώσεις απογευματινών προγραμμάτων, το Υπουργείο Παιδείας αρκείται στην αγορά υπηρεσιών για μόνιμες ανάγκες εκπαιδευτικού αλλά και υποστηρικτικού προσωπικού. Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει από αυτή τη φιλοσοφία, σύμφωνα με φοιτητές, είναι πως σε πολλές περιπτώσεις οι καθηγητές αλλάζουν στο μέσο της σχολικής χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΑΞΙΚ εξασφάλισε εξαίρεση από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ) ούτως ώστε μέχρι το τέλος του 2021 να δικαιούται να λειτουργεί τριετή προγράμματα σπουδών. Η εξαίρεση δόθηκε το 2019 με δεδομένο ότι ταυτόχρονα θα προχωρούσε η αναβάθμιση του Ινστιτούτου.

 

Τα δεδομένα σήμερα

Το ΑΞΙΚ σήμερα λειτουργεί με 250 φοιτητές. Ενδεικτικό της ανάπτυξης του Ινστιτούτου είναι πως πριν δέκα χρόνια στο ΑΞΙΚ φοιτούσαν 134 φοιτητές. Η αύξησή τους από τότε είναι σταδιακή, με την κορύφωση να είναι το 2019 όταν φοιτούσαν 276 φοιτητές. Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση του ΥΠΠΑΝ για περίληψη προγράμματος Μαγειρικών Τεχνών στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) που λειτουργούν οι Τεχνικές Σχολές. Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα συστάθηκε Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Κηδεμόνων, Φοιτητών και Αποφοίτων ΑΞΙΚ που με ανακοινώσεις της κατηγορούσε την Πολιτεία για «θυματοποίηση» των φοιτητών και αποφοίτων του ΑΞΙΚ, καθώς η πρόνοια ίδρυσης των ΜΙΕΕΚ προνοεί να μην προσφέρουν προγράμματα που υπάρχουν σε άλλες ανώτερες εξειδικευμένες σχολές.

Οι καθυστερήσεις από το Υπουργείο Παιδείας και την Πολιτεία, αλλά και η κατάσταση με την πανδημία είχαν ως αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να μην προχωρά ομαλά. Λόγω υποστελέχωσης σε ακαδημαϊκό προσωπικό το β’ εξάμηνο δεν ξεκίνησε όπως ήταν προγραμματισμένο. Παρά τις ενέργειες της διεύθυνσης του Ιδρύματος από τον Δεκέμβρη, λόγω της εκτεταμένης γραφειοκρατίας, το Υπουργείο Παιδείας μόλις πριν λίγες εβδομάδες έχει δώσει το πράσινο φως για τη διενέργεια διαγωνισμών πρόσληψης. Ως αποτέλεσμα έχουν χαθεί αρκετές ώρες μαθημάτων, ενώ η διεύθυνση έκανε ό,τι μπορούσε, ώστε να ξεκινήσουν στις 9 Μαρτίου όσα μαθήματα δεν διεξάγονταν μέχρι τώρα, αλλά και να ετοιμαστεί το πρόγραμμα αναπλήρωσης των μαθημάτων που χάθηκαν.

 

Νέα τετραετή και διετή προγράμματα σπουδών του ΑΞΙΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύθυνση του Ινστιτούτου ετοίμασε και κατέθεσε τα νέα τετραετή και διετή προγράμματα σπουδών του ΑΞΙΚ μέσα στα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν. Με βάση αυτά, ένας απόφοιτος του τετραετούς προγράμματος θα μπορεί να εργαστεί ακόμη και ως διευθυντής ξενοδοχειακής μονάδας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν ήδη αποφοιτήσει να αναβαθμίσουν το δίπλωμά τους. Όπως λέχθηκε και πιο πάνω όμως, για να προχωρήσει η αναβάθμιση πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες προσλήψεις και αναβαθμίσεις σε υποδομές από το Υπουργείο Παιδείας. Για να γίνει αυτό απαιτείται η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το ΑΞΙΚ.

Εν κατακλείδι, η σημασία και προσφορά του ΑΞΙΚ στην κυπριακή κοινωνία είναι ευρέως αναγνωρισμένη, ενώ με την αναβάθμισή του θα μπορεί να αποτελέσει και ένα περιφερειακό κέντρο σπουδών με τη δυνατότητα να προσελκύει φοιτητές και από το εξωτερικό. Οι νομοθετικές εργασίες έχουν γίνει και η απόφαση είναι ειλημμένη. Αυτό που απομένει είναι το Υπουργείο Παιδείας να επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση ούτως ώστε ο συνεχώς αναπτυσσόμενος τομέας της εκπαίδευσης στην Κύπρο, από το 2022 να ενισχυθεί με ένα ευρωπαϊκό, ποιοτικό και σύγχρονο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για επαγγελματική ειδίκευση για τις ανάγκες της ξενοδοχειακής, επισιτιστικής και ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας.

 

Επαναφέρει το θέμα στη Βουλή το ΑΚΕΛ

Ο προβληματισμός για το μέλλον και τη στασιμότητα που παρατηρείται στο ΑΞΙΚ, την ώρα που υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις για αναβάθμιση αλλά και όλες οι προοπτικές, έχει ως αποτέλεσμα οι βουλευτές του ΑΚΕΛ να επαναφέρουν το ζήτημα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα για τα προβλήματα και τις προοπτικές στη λειτουργία του ΑΞΙΚ, η προσφορά του στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και η ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του Ινστιτούτου θα συζητηθεί εκ νέου στη συνεδρίαση της Επιτροπής εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης απέστειλε μάλιστα σχετική επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, εκφράζοντας τις ανησυχίες του. Κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας του ΑΞΙΚ σύμφωνα με τον περί σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης νόμο, ώστε να ενισχύσει περαιτέρω την οντότητα και λειτουργία του ως τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπως έχει υποσχεθεί. Ζήτησε επίσης όπως για τα πιο πάνω δοθεί η θέση και οι προγραμματισμοί του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.