Το Αζερμπαϊτζάν εκκενώνει την πρεσβεία του στην Τεχεράνη και επιρρίπτει ευθύνες στο Ιράν για την επίθεση

Την εκκένωση της πρεσβείας του στην Τεχεράνη ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Ιράν για την «τρομοκρατική» επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο του επικεφαλής της ασφάλειας και τον τραυματισμό δύο μελών της φρουράς.

Ο αστυνομικός διευθυντής της Τεχεράνης δήλωσε ότι ο άντρας που επιτέθηκε στην πρεσβεία, υποκινούνταν από «προσωπικά» αίτια. «Το Ιράν φέρει την πλήρη ευθύνη για την επίθεση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν σε δηλώσεις του στα Μέσα. Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη εκστρατεία σε ιρανικά ΜΜΕ εναντίον του Αζερμπαϊτζάν «ενθάρρυνε την επίθεση».

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση» με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει διερεύνηση του περιστατικού στην πρεσβεία.

Ο άντρας που επιτέθηκε με καλάσνικοφ στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη, συνελήφθη. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, πρόκειται για άντρα παντρεμένο με γυναίκα με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν.

Εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, σε δηλώσεις του καταδίκασε «την ένοπλη επίθεση… η οποία δυστυχώς προκάλεσε τον θάνατο ενός ατόμου». Πρόσθεσε, δε, ότι τα κίνητρα της επίθεσης «σύμφωνα με την προκαταρτική έρευνα, είναι προσωπικά».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών ήταν παραδοσιακά οξυμένες, λόγω των συμμαχικών σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία, η οποία είναι παραδοσιακά σε διαμάχη με το Ιράν.

Στο Ιράν κατοικούν εκατομμύρια τουρκόφωνοι Αζέροι και η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν ότι καλλιεργεί αποσχιστικές τάσεις στις περιοχές όπου κατοικούν αυτοί οι πληθυσμοί. Επίσης, το Ιράν ανησυχεί ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να γίνει η βάση πιθανής ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Ιράν, καθώς το Ισραήλ είναι σημαντικός προμηθευτής όπλων για το Αζερμπαϊτζάν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy