Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι ανακάλυψε ομαδικό τάφο στο Καραμπάχ

Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε την Τετάρτη ότι ανακάλυψε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι ένας ομαδικός τάφος των στρατιωτών του που φέρονται να εκτελέστηκαν από αρμενικές αυτονομιστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου της δεκαετίας του 1990 για την αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.


Το Μπακού και το Ερεβάν διεξήγαγαν δύο πολέμους – το 2020 και τη δεκαετία του 1990 – για την αμφισβητούμενη ορεινή περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν θύλακα του Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται από Αρμένιους.

«Ένας ομαδικός τάφος στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν κατά τον πρώτο πόλεμο του Καραμπάχ ανακαλύφθηκε στο χωριό Εντιλί», ανέφερε την Τετάρτη στο Twitter ο Χικμέτ Χατζίγιεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ.

Είπε ότι «4.000 στρατιώτες και άμαχοι του Αζερμπαϊτζάν εξακολουθούν να αγνοούνται από τον πόλεμο (της δεκαετίας του 1990) και η Αρμενία αρνείται να αποκαλύψει τις τοποθεσίες των ομαδικών τάφων».


Ο Ναμίκ Εφεντίγιεφ εκ μέρους της κρατικής επιτροπής για τους αιχμαλώτους πολέμου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «25 ανθρώπινα λείψανα ανακαλύφθηκαν από τον Φεβρουάριο στον ομαδικό τάφο».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ανακοίνωση του Μπακού ήρθε λίγες μέρες αφότου η Αρμενία κατηγόρησε τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια θανατηφόρων συνοριακών συγκρούσεων τον περασμένο μήνα.

Τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές προτού η ανακωχή με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τερματίσει τις χειρότερες συγκρούσεις από τον πόλεμο των γειτόνων το 2020.


Την Κυριακή, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας είπε ότι «πολλά βίντεο (που δημοσιεύονται τακτικά) από χρήστες του Αζερμπαϊτζάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταδεικνύουν τα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών δολοφονιών και βασανιστηρίων Αρμενίων αιχμαλώτων και βεβήλωσης πτωμάτων.

Το Αζερμπαϊτζάν είπε την ίδια ημέρα ότι η στρατιωτική του εισαγγελία είχε ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διέπραξαν οι δυνάμεις του Μπακού.

Την Τρίτη, το Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε 17 Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου μετά από μεσολάβηση των ΗΠΑ.


Ο πόλεμος έξι εβδομάδων το 2020 στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 στρατιώτες και από τις δύο πλευρές και έληξε με κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Αρμενία παραχώρησε εκτάσεις εδάφους που έλεγχε για δεκαετίες και η Μόσχα ανέπτυξε ειρηνευτική δύναμη περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτών για να επιβλέπει την εύθραυστη εκεχειρία.

Με τη Μόσχα να είναι όλο και πιο απομονωμένη στην παγκόσμια σκηνή μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μεσολάβηση της διαδικασίας εξομάλυνσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.


Την Κυριακή, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν στη Γενεύη όπου ξεκίνησαν τη σύνταξη του κειμένου μιας μελλοντικής συνθήκης ειρήνης.

*Φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.