Διεξάγονται αύριο εκλογές για ανάδειξη νέου κοινοτάρχη

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν όλων των άλλων αλλαγών που επέφερε στην ίδια τη χώρα και στις σχέσεις της με άλλα κράτη, έχει επηρεάσει και τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν μόνιμα στην Κύπρο. Αυτό θα συμβεί και στις αυριανές εκλογές που θα γίνουν στην κοινότητα Ερήμης για την ανάδειξη νέου προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου, μετά τον πρόσφατο θάνατο τού, για σειρά ετών, κοινοτάρχη Πανίκου Χατζηχαμπή.

Λόγω Brexit, λοιπόν, 23 συνολικά κάτοικοι της Ερήμης με βρετανική υπηκοότητα δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην ανάδειξη του κοινοτάρχη της περιοχής όπου ζουν και δραστηριοποιούνται. Κι αυτό θα ισχύσει και σε κάθε άλλη εκλογική διαδικασία, γεγονός που, όπως μας αναφέρθηκε, έχει λυπήσει αρκετούς από τους επηρεαζόμενους, και ιδιαίτερα Βρετανούς, οι οποίοι επέλεξαν την περιοχή για μόνιμη διαμονή τους εδώ και αρκετά χρόνια, αναπτύσσοντας στενούς δεσμούς με το σύνολο των κατοίκων.

Σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία, δικαίωμα ψήφου έχουν 1.280 ψηφοφόροι, από τους οποίους οι 10 είναι υπήκοοι άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα λειτουργήσουν δύο εκλογικά κέντρα στο δημοτικό σχολείο του χωριού και οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, με μια ώρα διακοπή, μεταξύ 12 κι μία το μεσημέρι.

Τη θέση του νέου κοινοτάρχη Ερήμης διεκδικούν τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι, οι Αντρέας Αρέστη, Σωτήρης Γρηγορίου και Ελπιδοφόρος (Έλπος) Κυριακίδης. Σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογών και Έπαρχο Λεμεσού, Μάριο Αλεξάνδρου, η ανακήρυξη του νέου κοινοτάρχη θα γίνει στην Ερήμη, μετά την καταμέτρηση των ψήφων.

Χρήστος Χαραλάμπους