Το χαλάζι αποτελείωσε τους αγρότες

Δεν έμεινε τίποτε όρθιο στις καλλιέργειες φρούτων και κηπευτικών

Με οδοστρωτήρα που στο πέρασμά του μετέτρεπε ολόκληρες εκτάσεις ζωής σε νεκρό τοπίο παρομοιάζουν οι αγρότες το αποτέλεσμα που άφησε πίσω της η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τις μεταμεσονύκτιες ώρες του Σαββάτου στην ορεινή Λεμεσό, σε συνδυασμό και με τους σφοδρούς ανέμους που επικρατούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκε για μια ακόμα φορά η περιοχή της Πιτσιλιάς, όπου η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Ειδικότερα σε κοινότητες όπως τα Χαντριά, ο Αγρός, η Ποταμίτισσα, η Κυπερούντα, ο Κάτω Μύλος, τα Αγρίδια, οι Δύμες και το Πελένδρι, οι οποίες παραδοσιακά έχουν την πρωτοπορία στην καλλιέργεια και παραγωγή φρούτων και κηπευτικών, οι πληγέντες αγρότες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά εναποθέτοντας πλέον τις ελπίδες τους στην επίδειξη ουσιαστικού ενδιαφέροντος εκ μέρους της κυβέρνησης και στη συνέπεια για υλοποίηση των υποσχέσεων για καταβολή ικανοποιητικών και άμεσων αποζημιώσεων και παροχή κάθε άλλης βοήθειας.

Η απόγνωση που επικρατεί ανάμεσα στον αγροτικό κόσμο της Πιτσιλιάς όπως και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί, δεν μπορεί να περιγραφεί, καθώς βλέπουν στο έδαφος διαλυμένες τις καλλιέργειες των λαχανικών τους, ενώ στα χέρια τους κρατούν τα διάτρητα από το χαλάζι κεράσια, μήλα και άλλα φρούτα. Κάτω από τα δέντρα, τα φρούτα και τα κατακομμένα από τους ανέμους κλαδιά, έχουν δημιουργήσει ένα χαλί που καταμαρτυρεί το μέγεθος της καταστροφής. Κι αυτή η τραγική εικόνα, λίγες μόνο μέρες πριν τη σοδειά της παραγωγής την οποία οι αγρότες περίμεναν με πολλή λαχτάρα για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα και τους κόπους ολόκληρης της χρονιάς.

«Είχαμε τις προηγούμενες μέρες τον καύσωνα και πιο πριν άλλο χαλάζι που μας κατέστρεψαν και τώρα πήραμε και τη χαριστική βολή… Δεν έμειναν φρούτα όχι μόνο για να πουλήσουμε, αλλά ούτε για να φάμε εμείς οι ίδιοι», όπως αναφέρει ο κύριος Στέλιος, παραδοσιακός αγρότης από τα Χαντριά, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαι 76 χρονών και τέτοια καταστροφή δεν έχω ξαναδεί». Μια ομολογία απογοήτευσης, που αντιπροσωπεύει όλους τους πληγέντες αγρότες της περιοχής.

Περιοδεία στην πληγείσα περιοχή πραγματοποίησε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος υποσχέθηκε καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεις. Για πιο ριζική αντιμετώπιση των ζημιών από το χαλάζι, είπε ο κ. Κώστας Καδής, άρχισε σε συνεργασία με τις αγροτικές οργανώσεις ένα ειδικό σχέδιο για τις ορεινές περιοχές, για την τοποθέτηση αντιχαλαζικών δικτύων.

Να απλοποιηθούν τα μέτρα στήριξης

Κοντά στους πληγέντες αγρότες βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και αντιπροσωπεία της ΕΚΑ κι όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο Γ.Γ. της οργάνωσης, Πανίκος Χάμπας, θα πρέπει το υπουργείο και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ελαχιστοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών και της απλοποίησης των μέτρων για βοήθεια στους αγρότες.

Αναφερόμενος στο θέμα των δικτύων κατά της χαλαζόπτωσης, ο κ. Χάμπας υπέδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να ζητείται από τους ανθρώπους που σκαλίζουν τους βράχους και καλλιεργούν τους γκρεμούς, να μένει ο ένας τρία μέτρα από τον άλλο, κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί στις πεδιάδες». Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στο νέο σχέδιο που εφαρμόστηκε με τη διάλυση του ΟΓΑ για τις καλύψεις από ζημιές.

Αναφερόμενος εξάλλου στις ολοκληρωτικές ζημιές που προκάλεσαν πρώτα ο καύσωνας και στη συνέχεια το χαλάζι και στην απόγνωση που διακατέχει τους αγρότες, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Άντρος Καυκαλιάς, τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει τάχιστα να προβούν στις εκτιμήσεις των ζημιών και μέσα από το νέο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή να καταβάλουν το συντομότερο τις αποζημιώσεις στους πληγέντες, προκειμένου να είναι σε θέση να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Θα πρέπει, είπε, να εξευρεθούν τρόποι να ξεπεραστούν τα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα, προκειμένου οι γεωργοί να μπορέσουν αξιοποιήσουν το σχέδιο για λήψη μέτρων ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών τους (π.χ. αντιχαλαζικά δίκτυα). «Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι μόνο με εξαγγελίες δεν επιλύονται τα προβλήματα», τόνισε και ανέφερε ότι το ευρύτερο θέμα εφαρμογής του νέου σχεδίου διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή και ειδικότερα το θέμα της έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων και του ύψους αυτών θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy