Το χωριό Μιτσερό μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού!

Αυτή η ζωγραφιά έχει γίνει πριν ακόμη ανακοινωθεί η πρόθεση της Κυβέρνησης, να μεταφέρει το προβληματικό εργοστάσιο παραγωγής ασφάλτου από το Τσέρι στο Μιτσερό.

Η ζωγραφιά του όμορφου χωριού μας (εννοείται ότι κανένα ασφαλτικό δεν έχει θέση σε αυτή) είναι για εμένα οδηγός και υπόσχομαι ως μάνα αυτού του παιδιού, ότι θα αγωνιστώ για ανατροπή αυτής της άδικης απόφασης! Τα παιδιά μας αγαπούν το χωριό τους κι εμείς γνωρίζοντας ότι διακυβεύεται το μέλλον τους σε αυτό καθώς  κι υγεία τους, θα κάνουμε τα πάντα για αποτροπή αυτής της απόφασης. Ας γίνει σε όλους ξεκάθαρο ότι σε αυτή την ομορφιά το μαύρο δεν χωράει!

Με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης το πρόβλημα δεν επιλύεται, αλλά μεταφέρεται! Το προς εκμίσθωση τεμάχιο απέχει μόνο 2 km από τα σπίτια μας! Στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής μας βρίσκονται οι ανυπόφορες οσμές από τις πολλές κτηνοτροφικές μονάδες και η σκόνη από τα 6 λατομεία. Δεν είναι φυσικό να αναμένουμε ότι θα έρθουν και οι ρύποι, οσμές από το ασφαλτικό με τον ίδιο τρόπο; Ιδιαίτερα αφού θα βρίσκεται στην ίδια περιοχή με αυτά και ακόμη πιο κοντά μας; Τουλάχιστον εκείνες είναι δυσοσμία από ζώα και όχι τοξικοί ρύποι, που προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας!

Σε περίπτωση που εγκριθεί η συγκεκριμένη μετακίνηση κι άλλες εταιρείες ασφάλτου θα επικαλεστούν την παρουσία τους στη Λατομική Ζώνη Μιτσερού και θα ζητήσουν να ανεγείρουν ασφαλτικές μονάδες. Για παράδειγμα εταιρεία ασφάλτου, που έχει το εργοστάσιό της στη Βιομηχανική Περιοχή Γερίου, που επίσης ανακοινώθηκε ότι θα μετακινηθεί, δραστηριοποιείται δίπλα από το προς εκμίσθωση τεμάχιο. Ως εκ τούτου σε περίπτωση θετικής γνωμάτευσης για αδειοδότηση ασφαλτικού στο χωριό μας ανοίγουν το δρόμο, για να εγκατασταθούν κι άλλες ασφαλτικές μονάδες με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον της υπαίθρου.

H περιοχή μας εδώ και πολλά χρόνια είναι βεβαρημένη με πολλές οχληρές δραστηριότητες όπως λατομεία, κτηνοτροφικές μονάδες, ανενεργά μεταλλεία που δεν έχουν αποκατασταθεί, ανοικτές λίμνες χοιρολυμάτων, που προκαλούν ρύπανση, εκπομπή σκόνης και βλαβερές οσμές. Όλα αυτά τα αγνόησαν, όπως επίσης και το γεγονός ότι το Μιτσερό δεν διαθέτει Βιομηχανική Α΄!

Στα πιο πάνω προσθέστε και την παρουσία δυο σφαγείων σε κοντινή απόσταση, ένα εκ των οποίων το μεγαλύτερο της Κύπρου. Πώς μπορεί να επιτραπεί η συνύπαρξη σε πολύ κοντινή απόσταση (1,5km) του μεγαλύτερου σφαγείου της Κύπρου (τρόφιμα) και ασφαλτικού (βαριά οχληρή βιομηχανία); Ποιες θα είναι οι συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών;

Οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων δεν θα ανεχτούμε τη μεταφορά του ασφαλτικού εργοστασίου στην περιοχή μας, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας και θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής μας. Ευπρόσδεκτα είναι μόνο έργα, που να αποσκοπούν στη ευημερία των ανθρώπων και ενισχύουν την παραμονή μας στην ύπαιθρο.

Η υγεία των κατοίκων, των παιδιών μας και του περιβάλλοντος δεν είναι υπό διαπραγμάτευση! Οι κάτοικοι έχουμε οργανωθεί και θα αντιδράσουμε με δυναμικά μέτρα.

         «ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΤΙΚΟΥ ΣΤΟ  ΜΙΤΣΕΡΟ».

Κι εδώ ζούμε άνθρωποι!!!

 

BA.MAv

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.