Το χρονικό της… διαπλοκής

Του
Λεόντιου Φιλοθέου

Εν αρχή ήτο το κούρεμα

Με έναν μαγικό τρόπο, ο συμπέθερος βρέθηκε με 20κάτι μύρια στο εξωτερικό παραμονή του, τάχα με το πιστόλι στον κρόταφο, κουρέματος. Τυχαία πάντα. Και φυσικά δεν άνοιξε μύτη. Ο συμπέθερος τα έφερε λέει πίσω μετά και –ενώ δεν έβλεπε κανένας τίποτε μεμπτό– έδωσε 3 μύρια στον Αρχιεπίσκοπο. 3. Εκατομμύρια. Για να μπορεί κι αυτός να εφαρμόζει το θεάρεστο επενδυτικό του έργο το οποίο ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει και κατεδάφιση αρχαίων.

Κανονικό ιερό ξέπλυμα. Κάτι σαν Άγιο Ευχέλαιο, ένα πράγμα, των μυρίων.

[yarpp]

Ακολούθησαν κι άλλα πολλά: Ένα ιερό φιλετάκι στα Μεσοβούνια, το οποίο η πρώτη κυρία πήρε σε τιμή χοιρινής μπριζόλας, με άτοκες δόσεις από τον Αρχιεπίσκοπο. Τυχαία, είναι δίπλα στην κατοικία τους. Ό,τι μπορεί να κάνει δηλαδή κι ο καθένας από εμάς.

Ήταν κι ένα αρκάτζι του Προέδρου στο Πέρα Πέδι –τυχαία δίπλα σε μια καινούργια ρωσική επένδυση.

Ήταν και κάτι διαπραγματεύσεις για τη Ryan Air και τις Κυπριακές Αερογραμμές, όπου οι δικηγόροι του γραφείου που έχει απλά μια συνωνυμία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εμφανίστηκαν με άλλο όνομα. Τυχαία πάντα. Περνούσαν απ’ έξω, είδαν φως και μπήκαν.

Ήταν κι ένας μοναχός τις προάλλες που πάνω-κάτω είπε ότι τους έταξε ανταλλάγματα για να αποδεχτούν βαριά βιομηχανία σε περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή.

Είναι και κάτι πωλήσεις οχημάτων –τυχαία– σε δημόσιους οργανισμούς από τον ένα, και κάτι πωλήσεις υπηκοοτήτων από τον άλλο: κι όλα αυτά, στο κράτος που προΐσταται ο… πεθερός. Κι αν τολμήσεις να σχολιάσεις είσαι… hater.

Και το τελευταίο, ο οργανισμός Organized Crime and Corruption Reporting Project, ένας οργανισμός με βραβείο Πούλιτζερ, ο οποίος ενώ εμπλέκει πλέον τον Νίκο Αναστασιάδη με ντοκουμέντα σε ύποπτες συναλλαγές, η απάντησή τους είναι: εμπάθεια, αλαζονεία, ενίοτε χυδαιότητα και αγωγές στα εγχώρια μίντια, γιατί διασύρεται λέει η χώρα στο εξωτερικό. Αν κάποιος διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό, δεν είναι ούτε αυτοί που βάζουν τα ερωτήματα, ούτε και όσοι τα αναδημοσιεύουν. Είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δεν απαντά και οι συναλλαγές αυτού.

Ουδέποτε στη σύγχρονη ιστορία του δύσμοιρου αυτού τόπου είχαμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο να εμπλέκεται αυτός και τα μέλη της οικογένειάς του σε τόσα σκάνδαλα. Ουδέποτε είχαμε ξανά προεδρική φαμίλια που να δίνει την εντύπωση ότι τους έχουμε κοτσιανιάσει τον τόπο για να νέμονται τα λάφυρα της εξουσίας για να έχουν να τρων και οι επόμενες 30 γενιές διαδόχων.

Σε κάτι Αγγλίες, σε κάτι Σκανδιναβικές χώρες, κάπου εκεί στας Ευρώπας, παραιτούνται αξιωματούχοι επειδή ταξίδεψαν με πιο ακριβό εισιτήριο. Επειδή χρέωσαν καφέ στο δημόσιο. Επειδή χρησιμοποίησαν τον αστυνομικό τους για κάποια άλλη δουλειά.

Εμείς, λένε, έχουμε κάνει το ξέπλυμα mainstream. Το χρυσό διαβατήριο κύρια εργασία και εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης. Και τις ύποπτες δοσοληψίες καθημερινότητα.

Κι όταν αυτά γυροφέρνουν τον πρώτο πολίτη της χώρας, είναι Κυριακή, 25 Αυγούστου και ο καύσωνας επανέρχεται δριμύτερος.

Υστερόγραφο: Ελπίζω πραγματικά να μας ψεκάζουν. Κι αυτό που μας ψεκάζουν να είναι τόσο αποχαυνωτικά αποτελεσματικό. Διαφορετικά κάθε άλλη εξήγηση είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι περιγράφεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy