Το χρονικό της κοροϊδίας για τον Πυροσβεστικό Σταθµό του Ενεργειακού Κέντρου και της περιοχής Βασιλικού

  • Ο Πυροσβεστικός Σταθµός Βασιλικού αποτελεί βασικότατο πυλώνα ασφάλειας σε µια περιοχή στην οποία στεγάζονται όλες οι αποθήκες καυσίµων του τόπου. Απόδειξη, οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται η µία µετά την άλλη.
  • Ακόµα και τώρα όµως, που παραδόθηκε µε τρία χρόνια καθυστέρηση ο Πυροσβεστικός Σταθµός, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αναπτύξει πλήρη επιχειρησιακή δυνατότητα
  • Οι ευθύνες της κυβέρνησης γι’ αυτή την ασύγγνωστη καθυστέρηση είναι ασήκωτες… Εκτεθειµένος είναι προσωπικά ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, αφού η δηµιουργία Πυροσβεστικού Σταθµού στο Βασιλικό αποτελεί προσωπική του δέσµευση από το 2017 στην οποία -και πάλι- έπεσε κατά πολύ έξω

Του Τάσου Περδίου

Την ώρα που οι εννέα κοινότητες Βασιλικού κοντεύουν να κατασκηνώσουν έξω από τις εισόδους των βιοµηχανιών της περιοχής πραγµατοποιώντας τη µια κινητοποίηση µετά την άλλη, η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής.

Το πιο εξοργιστικό, δε, για τους κατοίκους της περιοχής είναι ότι ενώ µε πολιτικές αποφάσεις συγκεντρώθηκαν στο Βασιλικό όλες οι ενεργειακές υποδοµές και κάµποσες άλλες οχληρές βιοµηχανίες, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παράσχει ούτε τα στοιχειώδη σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του κόσµου που µένει εκεί.

Η πιο τρανή απόδειξη είναι η εγκληµατική αµέλεια που επιδεικνύεται στο θέµα της ανέγερσης του Πυροσβεστικού Σταθµού στο Βασιλικό, ένα θέµα που επανήλθε στην επικαιρότητα την εβδοµάδα που πέρασε φέρνοντας στο φως την απίστευτη ανικανότητα, αµέλεια και αδιαφορία της κυβέρνησης.

Παραδέχονται ότι ο Σταθµός έπρεπε να παραδοθεί µέσα του 2019

Στις 18 Ιουλίου 2022, ο κοινοτάρχης Βασιλικού και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα κοινοτήτων, Λευτέρης Φωκάς, κατήγγειλε ότι ο καινούργιος σταθµός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι ολοκληρωµένος, αλλά αρνούνται να τον στελεχώσουν πυροσβέστες λόγω του ότι πάνω από το σταθµό περνούν καλώδια υψηλής τάσης της Αρχής Ηλεκτρισµού.

Η πληροφόρηση αυτή προήλθε από πηγές στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία όµως επίσηµα διαψεύδει. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, επιβεβαίωσε ότι υπήρχε θέµα µε τη διέλευση πυλώνα µε τέτοια καλώδια πάνω από το χώρο, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι ο πυλώνας έχει µετακινηθεί σε ασφαλή απόσταση.

«Υπήρχε ένας πυλώνας µε καλώδια υψηλής τάσης που περνούσε από το σηµείο πριν το κτίσιµο του Πυροσβεστικού Σταθµού. Έγιναν όλες οι διαδικασίες µέσω των ∆ηµοσίων Έργων και της Αρχής Ηλεκτρισµού και µετακινήθηκε αυτός ο πυλώνας. Τα καλώδια υψηλής τάσης βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας στη βάση ευρωπαϊκών οδηγιών από το σταθµό. Είναι και µερικά µέτρα πιο µακριά από αυτά τα όρια», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε στη «Χ» ότι η Πυροσβεστική παρέλαβε το σταθµό µόλις την περασµένη Τρίτη 19 Ιουλίου 2022. «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία λειτουργεί µετά το κτίσιµο και την παράδοση», σηµείωσε ο κ. Κεττής.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κεττής παραδέχθηκε ότι ο σταθµός έπρεπε να ολοκληρωθεί κτιριακά πριν τρία χρόνια, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή η πτυχή αποτελεί ευθύνη του Τµήµατος ∆ηµοσίων Έργων. Επικαλούµενος πληροφόρηση από το Τµήµα, είπε ότι υπήρχαν θέµατα µε τον εργολάβο, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να επεκταθεί, παραπέµποντας στα ∆ηµόσια Έργα.

Θα λειτουργεί µε αποσπάσεις για πολύ καιρό ακόμα

Ερωτηθείς σχετικά όµως, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παραδέχθηκε επίσης ότι οι 56 πυροσβέστες που θα επανδρώσουν το σταθµό έπρεπε επίσης να είχαν προσληφθεί πριν τρία χρόνια, αλλά αυτό δεν έχει γίνει µέχρι σήµερα.

Σε ερώτηση πότε και πώς θα τεθεί σε λειτουργία ο σταθµός αφού δεν έχει προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, απάντησε ότι υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία µέσα στο επόµενο δεκαήµερο. «Ξεκινούµε τάχιστα τη µεταφορά πυροσβεστικών οχηµάτων, εξοπλισµού, αφρού κ.λπ. και υπολογίζουµε µέσα στο επόµενο δεκαήµερο να αρχίσει να λειτουργεί στο µέτρο του δυνατού», συµπλήρωσε.

∆ιευκρίνισε όµως ότι αυτό θα γίνει µε αποσπάσεις πυροσβεστών από άλλους σταθµούς. «Θα στηθεί µια βάρδια για να µπορεί ν’ ανταποκριθεί και θα υπάρξει υποστήριξη από την ΕΜΑΚ, τη Λεµεσό και τη Λάρνακα», σηµείωσε παραπέµποντας για την πλήρη στελέχωση στο επόµενο διάστηµα.

∆ιευκρίνισε όµως επίσης ότι και να προσληφθούν άµεσα οι πυροσβέστες, δεν µπορούν να µπουν απευθείας σε πλήρες επιχειρησιακό πλάνο αφού χρειάζονται τριετή ακαδηµαϊκή εκπαίδευση. Με λίγα λόγια, ο νέος Πυροσβεστικός Σταθµός Βασιλικού θα ξεκινήσει µεν να λειτουργεί, αλλά χρειάζεται ακόµα πολύς χρόνος για να αναπτύξει πλήρη επιχειρησιακή δυνατότητα.

Ο Ν. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι είναι ο Πρόεδρος των «δεσµεύσεων»!

Όπως προαναφέραµε, το χρονικό της δηµιουργίας καινούργιου πυροσβεστικού σταθµού για τις ανάγκες του Ενεργειακού Κέντρου και της ευρύτερης περιοχής Βασιλικού εκθέτει την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, ο οποίος για άλλη µια φορά έδωσε υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν.

Στις 21 Ιουλίου 2017, ο Νίκος Αναστασιάδης πραγµατοποίησε επίσκεψη στη Λάρνακα για να εξαγγείλει έργα και είχε να πει τα εξής για τον καινούργιο πυροσβεστικό σταθµό: «Ανέγερση Πυροσβεστικού Σταθµού Βασιλικού (Ενεργειακό Κέντρο), συνολικού κόστους 2 εκατ. 740 χιλ. ευρώ. Ο διαγωνισµός για την κατασκευή του κτιρίου προκηρύχθηκε ήδη στις 2/5/2017 και η έναρξη των εργασιών κατασκευής του αναµένεται στις αρχές του 2018. Το έργο αναµένεται να ολοκληρωθεί εντός 18 µηνών από την ηµεροµηνία έναρξης των εργασιών».

Με βάση λοιπόν την προεδρική εξαγγελία, ο Πυροσβεστικός Σταθµός, που αποτελεί βασικότατο πυλώνα ασφάλειας µιας περιοχής στην οποία στεγάζονται όλες οι αποθήκες καυσίµων του τόπου, θα ολοκληρωνόταν περί τα µέσα του 2019.

Στη συνέχεια, η ανέγερση του σταθµού συµπεριλήφθηκε στις υποχρεώσεις του κράτους στο Μνηµόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης µε τις εταιρείες πετρελαιοειδών. Με βάση τον οδικό χάρτη του Μνηµονίου εκείνου, η ολοκλήρωση του σταθµού της Πυροσβεστικής τοποθετήθηκε χρονικά τον Αύγουστο του 2020.

Από τον Αύγουστο του 2020 φτάσαµε σχεδόν στον Αύγουστο του 2022 για να παραδοθεί το κτίριο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά οι ευθύνες δεν σταµατούν εδώ. Πολύ απλά επειδή δεν έχει γίνει κατορθωτό να προσληφθούν οι άνθρωποι που θα επανδρώσουν το σταθµό, κάτι για το οποίο οι ευθύνες βαραίνουν επίσης την κυβέρνηση.

Ούτε οι νέες προεδρικές υποσχέσεις στη σύσκεψη Ιανουαρίου υλοποιήθηκαν

Μετά τη µεγάλη πυρκαγιά στην Τσιµεντοποιία Βασιλικού στις 11 Ιανουαρίου 2022, ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας συγκάλεσε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία πραγµατοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2022. Στη σύσκεψη εκείνη δόθηκαν νέες υποσχέσεις, οι οποίες και πάλι δεν επαληθεύτηκαν. Συγκεκριµένα, αναφέρθηκε ότι ο Πυροσβεστικός Σταθµός θα λειτουργούσε σε 20 µέρες από τότε, κάτι που διαψεύστηκε πανηγυρικά από τα γεγονότα.

Πολύ χαρακτηριστικές της ασύγγνωστης αµέλειας σε σχέση µε τον καινούργιο σταθµό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Βασιλικό ήταν οι εκτιµήσεις των τεχνοκρατών για την πορεία των εργασιών. Αρκεί µόνο να σηµειώσει κάποιος ότι σε συνεδρίαση τον Σεπτέµβριο του 2020 της Καθοδηγητικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε από το Υπουργικό Συµβούλιο για να παρακολουθεί την πορεία των έργων στο Βασιλικό σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αναφέρθηκε ότι είχε δοθεί παράταση 40 ηµερών για την ολοκλήρωση του σταθµού της Πυροσβεστικής ένεκα των συνεπειών της πανδηµίας.

Πώς φτάσαµε τότε από τις 40 µέρες, σχεδόν στα δύο χρόνια καθυστέρηση;

Ας απαντήσει ακόµα η κυβέρνηση: Γιατί καθυστερεί εδώ και τρία χρόνια η πρόσληψη των 56 πυροσβεστών, οι οποίοι θα έχουν αποκλειστική ευθύνη την κάλυψη των αναγκών του Ενεργειακού Κέντρου, των ιδιωτικών δεξαµενών, του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθµού Βασιλικού και της Τσιµεντοποιίας Βασιλικού; Πόσο δύσκολο είναι να γίνουν 56 προσλήψεις για ένα θέµα τόσο καίριας σηµασίας;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy