Το CICLO δημοσιεύει ενδιαφέροντα αποτελέσματα στην κυκλική οικονομία

Αυτό το καινοτόμο πρότζεκτ οραματίζεται την ανάπτυξη ενός διαδραστικού διαδικτυακού περιβάλλοντος κυκλικής οικονομίας για την αγορά εργασίας, προσανατολισμένο στις απαιτούμενες δεξιότητες και προσφέρει ένα εκπαιδευτικό πακέτο για εργαζόμενους και ανέργους, προκειμένου να τους εξοπλίσει με βασικές δεξιότητες, που απαιτούνται σε χώρους εργασίας που λειτουργούν σύμφωνα με τα πρότυπα της κυκλικής οικονομίας, όπως τη διαχείριση της ανακύκλωσης, την  επαναχρησιμοποίηση και ανακατασκευή, καθώς και την επιλογή υπηρεσιών αντί προϊόντων. Το CICLO και οι πιστοποιημένοι εταίροι εκπαίδευσης θα διασφαλίσουν την αναγνώριση των δεξιοτήτων και την πιστοποίηση των συμμετεχόντων του CICLO, στη βάση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (EQF) και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστοποίησης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ECVET), μεγιστοποιώντας τη δυνατότητα για πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την κοινωνική και οικονομική τους ένταξη.

 

Το πρότζεκτ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και θα διαρκέσει δύο χρόνια. Συντονίζεται από τον Οργανισμό «Organization “Nezisková organizácia Centrum kontinuálneho vzdelávania» (Σλοβακία). Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες οργανισμοί είναι οι «Center for Social Innovation Ltd.» (Κύπρος), «Stimmuli for Social Change» (Ελλάδα), «Meath Community Rural and Social Development Partnership Ltd» (Ιρλανδία), «Fondo Provinciale Milanese per la Cooperazione Internazionale» (Ιταλία), «PRISM-Promozione Internazionale Sicilia-Mondo» (Ιταλία), «Instituto Politecnico de Santarem» (Πορτογαλία), και «Magenta Consultoria Projects SL» (Ισπανία).

 

Κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών, οι εταίροι εργάστηκαν στις εκθέσεις των εγχώριων ερευνών τους σχετικά με τις παρούσες και μελλοντικές μορφές του οικοσυστήματος κυκλικής οικονομίας και δεξιοτήτων που έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν μέσω εργαλείων ΤΠΕ, καλύπτοντας τα κενά σε αυτούς τους τομείς, και τις ανάγκες των ομάδων-στόχου τόσο στις συμμετέχουσες χώρες όσο και την ΕΕ. Αυτές οι εκθέσεις χρησιμοποίησαν ως πηγές τα ευρήματα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, των ομάδων εστίασης, των συνεντεύξεων και των διαδικτυακών ερευνών, όπου τα αποτελέσματα των οποίων συνοψίστηκαν και συνδυάστηκαν στο έγγραφο με τίτλο «Δεξιότητες Οικοσυστήματος Κυκλικής Οικονομίας και Μεθοδολογικό Πλαίσιο». Τα κύρια ευρήματα των εθνικών εκθέσεων ήταν:

  • Καταναλωτές, εταιρίες και φορείς υπολείπονται περιβαλλοντικής ενημερότητας και γνώσης των πρακτικών κυκλικής οικονομίας, καθώς και των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η κυκλική οικονομία στο περιβάλλον και την οικονομία.
  • Στις επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι αν και έχουν κάποιες δεξιότητες και θέληση να εμπλακούν σε πρακτικές κυκλικής οικονομίας, εντούτοις η νομοθεσία δεν προχωρά και δεν προσφέρει αρκετή στήριξη για μία σωστή μετάβαση προς την κυκλική οικονομία.
  • Εντοπίζεται έλλειψη συνεργασίας, οικονομικής κυβερνητικής στήριξης και κατάλληλης υποδομής για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της μετάβασης προς την κυκλική οικονομία. Οι εταίροι συμβουλεύουν πως οι χώρες τους θα πρέπει να εφαρμόσουν καλύτερες διαδικασίες ώστε να διασφαλίσουν τη συγκεκριμένη μετάβαση και τη διάδοση των πρακτικών της κυκλικής οικονομίας.
  • Ταυτόχρονα, στο υπάρχων εργατικό δυναμικό υπάρχει έλλειψη γνώσεων και εξειδικευμένης εκπαίδευσης. Εξ αιτίας αυτού, η ανάγκη για εκπαίδευση γύρω από την κυκλική οικονομία αποτελεί τον κύριο παράγοντα για μία επιτυχημένη εφαρμογή των πρακτικών τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και τις εταιρίες. Μερικά πολλά υποσχόμενα βήματα προς την κατάλληλη εκπαίδευση έχουν σημειωθεί στην Ιρλανδία και Ισπανία.

 

Η συγκεντρωτική ερευνητική έκθεση εστάλη για αξιολόγηση σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες σε κάθε χώρα των εταίρων και χαρακτηρίστηκε ως «ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης (για τα ενδιαφερόμενα μέρη και τη συνέχιση του CICLO) λόγω της διαφάνειας και της πληρότητας των παρεχόμενων πληροφοριών». Επιπλέον, η συγκεκριμένη αξιολόγηση έδειξε, μεταξύ άλλων ευρημάτων, ότι:

  • Τα αποτελέσματα κάθε χώρας θεωρούνται υψηλής αξίας, διότι παρέχουν μία ενημερωμένη εικόνα των εξελίξεων σχετικά με τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας στις χώρες των εταίρων, μαζί με συμπεράσματα και συστάσεις για τις ανάγκες ανάλογης εκπαίδευσης.
  • Τα κύρια πρακτικά συμπεράσματα εξηγούνται με σαφήνεια και περιγράφονται τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσει η κοινωνία κατά τη δημιουργία και υιοθέτηση των πρακτικών της κυκλικής οικονομίας.
  • Η έρευνα παρουσιάζει μία ακριβή επεξήγηση της κατάστασης σε κάθε χώρα των εταίρων, καθώς και της ευρωπαϊκής και της εκάστοτε εθνικής νομοθεσίας. Οι καλές πρακτικές που αναφέρθηκαν, παρέχουν ένα πλαίσιο για το πως λαμβάνονται μέτρα για τη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία στις χώρες των εταίρων. Ωστόσο, οι προκλήσεις και τα κενά που εντοπίστηκαν, θα μπορούσαν να περιγράφουν περαιτέρω για μία καλύτερη προσέγγιση της κατάστασης.
  • Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν και ο αριθμός των συμμετεχόντων στις ερευνητικές δραστηριότητες προσέφεραν μία αξιόπιστη και διαφανή εικόνα σχετικά με την κυκλική οικονομία στις χώρες των εταίρων.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να βρείτε τη συγκεκριμένη έκθεση στην ιστοσελίδα του CICLO, όπου επίσης μπορείτε να βρείτε και περαιτέρω πληροφορίες για μελλοντικές δράσεις, εκδηλώσεις, νέα και άλλο σχετικό υλικό που θα δημοσιευθούν στα επόμενα στάδια υλοποίησης του CICLO. Μπορείτε να μας βρείτε και στο Facebook.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy