Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών και η επόμενη μέρα

του Ν. Συλικιώτη

Οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν. Σε λίγες μέρες θα κληθούμε να πάρουμε θέση. Και είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες. Γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο. Οι Ευρωεκλογές θα καθορίσουν την τύχη των λαών στην πιο κρίσιμη καμπή της πορείας της ΕΕ. Θα χαράξουν την τύχη της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα καθορίσουν το μέλλον του κυπριακού λαού σε μια περίοδο αυξανόμενων απειλών και προβλημάτων.

Την ερχόμενη Κυριακή κρίνεται εάν θα συνεχιστεί η οικονομική στρατηγική που επέβαλαν οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ δημιουργώντας εκατομμύρια φτωχούς, άνεργους και άστεγους. Κρίνονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μαζί την ακροδεξιά, την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών και τα λόμπι των πολυεθνικών, με αποτέλεσμα την διάλυση του κοινωνικού κράτους και την διεύρυνση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων. Κρίνονται τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που μας παρουσίασαν ως απάντηση στην κρίση αλλά οδήγησαν στην καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, στην ενίσχυση των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην καταπάτηση του ανθρώπινου δικαιώματος στη στέγη, στην δημόσια υγεία και παιδεία. Κρίνονται οι διακηρυγμένες αξίες της Ένωσης, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, που ακυρώθηκαν από την στροφή της ΕΕ στην στρατιωτικοποίηση με τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων στις πολεμικές βιομηχανίες και την οικοδόμηση της Ευρώπης φρούριο την στιγμή που οι πρόσφυγες πεθαίνουν στη θάλασσα. Την ερχόμενη Κυριακή εμείς θα καταψηφίσουμε αυτή την Ευρώπη και θα απαιτήσουμε με την ψήφο μας την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνικής Ευρώπης, των λαών και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στις Ευρωεκλογές κρίνεται και η πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, η οποία όντας σε πλήρη ευθυγράμμιση με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ κατέστησε την Κύπρο πρωταθλήτρια στις ανισότητες. Θα απαντήσουμε λοιπόν εάν συμφωνούμε με τον Υπουργό Οικονομικών ο οποίος δηλώνει με θράσος πως ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι πολύ ψηλός. Θα κληθούμε να πάρουμε θέση για τα καταναγκαστικά συμβόλαια μερικής απασχόλησης, για την ιδεολογία των ιδιωτικοποιήσεων, για τους ‘άριστους’ που έντεχνα ξεπούλησαν τον Συνεργατισμό, για την διάλυση της δημόσιας παιδείας και για την δημόσια υγεία που είναι στον αναπνευστήρα καθώς η Κύπρος κατατάσσεται τελευταία σε κρατικές δαπάνες για την υγεία. Επίσης θα απαντήσουμε αν συμφωνούμε με το κατάντημα της Κύπρου να παραμένει ουραγός στους στόχους που θέτει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στις 26 Μαΐου έχουμε την δυνατότητα να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα και για το τι θέλουμε στο Κυπριακό. Ε/κ και τ/κ μαζί να απαντήσουμε πως όχι ‘δανεικά’ αλλά συνειδητά ως γνήσιοι πατριώτες δεν συμβιβαζόμαστε με την διχοτόμηση γι’ αυτό στηρίζουμε τις δυνάμεις που αγωνίζονται ώστε να επαναρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Έχουμε να επιλέξουμε εάν θα ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι υποστηρίζουν την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, προκειμένου να κερδίσει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και η Τουρκία δισεκατομμύρια ευρώ, αδιαφορώντας για τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας. Ή αν θα ενδυναμώσουμε την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η οποία αποδείχτηκε ο πιο σταθερός σύμμαχος του Κυπριακού λαού και με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε στο Ευρωκοινοβούλιο πετύχαμε σημαντικά ψηφίσματα καταδικαστικά για την Τουρκία.

Επιβάλλεται να συμμετέχουμε στις Ευρωεκλογές για να καθορίσουμε πώς θα είναι η επόμενη μέρα, ποιο θα είναι το μέλλον μας. Ιδιαίτερα ενώπιον της απειλής να ενδυναμωθεί η ακροδεξιάς που αιματοκύλησε τους λαούς της Ευρώπης, ο κάθε προοδευτικός άνθρωπος έχει την δυνατότητα να δώσει δύναμη στην αριστερά για να σταθεί ανάχωμα, ως η μόνη δύναμη που αγωνίζεται να ανατραπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θρέφουν την ακροδεξιά και τον φασισμό. Να απαντήσουμε δυναμικά απορρίπτοντας τα δεξιά και συντηρητικά κόμματα που συνεργάζονται με την ακροδεξιά στο Ευρωκοινοβούλιο και καταψηφίζουν μαζί τις προτάσεις μας για εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και μισθών για την ίδια εργασία, για αύξηση της άδειας μητρότητας όπως και άλλες προτάσεις για καταπολέμηση των ανισοτήτων. Να μην επιτρέψουμε να ενδυναμωθούν οι φίλοι του ΔΗΣΥ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που μαζί με την ακροδεξιά επιβάλλουν την 12ωρη ημερήσια εργασία (στην Αυστρία), απαγορεύουν τις απεργίες, διευκολύνουν νομοθετικά τις απολύσεις (στην Ουγγαρία), και επιβάλλουν πρόστιμο σε όσους σώζουν πρόσφυγές (στην Ιταλία).

Όσοι έχουμε κριτική άποψη για τη σημερινή κατάσταση στην ΕΕ, στις 26 Μαΐου έχουμε χρέος να αλλάξουμε την ισορροπία δυνάμεων και να ενισχύσουμε τον αγώνα μας. Να δώσουμε δύναμη στη φωνή της αριστεράς, την φωνή των εργαζομένων, την φωνή του κυπριακού λαού στην Κύπρο και την Ευρώπη! Μόνο με την συμμετοχή θα επιτύχουμε την αλλαγή.

*Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ- Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.