Το δικηγορικό γραφείο και εταιρεία του Β.Γ. Εισαγγελέα παρείχαν υπηρεσίες σε εταιρεία του Αβνί

  • Σύγκρουση συμφέροντος του Σάββα Αγγελίδη στην εξέταση της υπόθεσης για το κατασκοπευτικό βαν
  • Η έρευνα κράτησε δύο χρόνια, αλλά δεν κατάφεραν να τεκμηριώσουν υπόθεση παρακολουθήσεων
  • Ποιοι ήταν τελικά οι δεσμοί της Αστυνομίας και της ΚΥΠ με τις εταιρείες του Αβνί και του Ντίλιαν;
  • Η εταιρεία NCIS του Αβνί εγκατέστησε το σύστημα παρακολούθησης στον ΔΗΣΥ
  • Το ΑΚΕΛ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα σταματήσει να πιέζει μέχρι να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια
  • Ποια η σχέση του βαν µε τα παγκόσµια κατασκοπευτικά δίκτυα που απασχολούν τη διεθνή κοινή γνώµη;

 

Του Γιάννη Κακαρή

Υπηρεσίες στον Σαχακ Αβνί παρείχε στο παρελθόν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, µε τα στοιχεία να κάνουν πιο ξεκάθαρο από ποτέ πως υπάρχει σύγκρουση συµφέροντος του Σάββα Αγγελίδη στην υπόθεση για το κατασκοπευτικό βαν.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ως υπεύθυνος για την εξέταση και προώθηση ποινικών υποθέσεων, έχει αναλάβει και την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, στην οποία ένας από τους βασικούς εµπλεκόµενους είναι ο Ισραηλινός Σαχάκ Αβνί.

∆αιδαλώδες δίκτυο εταιρειών

Μια από τις εταιρείες του Αβνί είναι η S9S, στην οποία είναι συνέταιρος µε τον Μιχάλη Αγγελίδη, αδερφό του Σάββα Αγγελίδη. Στόχος της εταιρείας ήταν να πωλεί κάµερες και άλλο κατασκοπευτικό εξοπλισµό. Κάτι το οποίο δεν γνώριζε, όπως ανέφερε ο Σάββας Αγγελίδης.

Σύµφωνα όµως µε τα επίσηµα κρατικά αρχεία, η συγκεκριµένη εταιρεία (S9S) εγγράφηκε στον έφορο εταιρειών στις 10 Νοεµβρίου 2010 από το δικηγορικό γραφείο Αγγελίδης, Ιωαννίδης, Λεωνίδου ∆ΕΠΕ. Πρόκειται για το δικηγορικό γραφείο στο οποίο ο Σάββας Αγγελίδης ήταν συνέταιρος µέχρι την υπουργοποίησή του το 2018.

∆ιευθυντές της S9S είναι ο Μιχάλης Αγγελίδης (αδερφός του Σάββα Αγγελίδη) και ο Σαχάκ Αβνί. Θέση γραµµατέα της εταιρείας S9S έχει η εταιρεία A.I.L Nominee Services Ltd, της οποίας µέχρι και τις 16.02.2018 ήταν µέτοχοι ο Σάββας Αγγελίδης και ο αδερφός του Μιχάλης. Στις 16.02.2018 και οι δύο µετέφεραν τις µετοχές τους στον Χρίστο Ιωαννίδη, συνέταιρο στο δικηγορικό γραφείο.

Σηµειώνεται ακόµα ότι η εταιρεία S9S είχε δύο εταιρείες µετόχους. Την A.M. Executive Private Services Ltd µε διευθυντή τον Μιχάλη Αγγελίδη και την CIS Global Security Solutions Ltd, η οποία στεγάζεται στην ίδια διεύθυνση µε την NCIS Intelligence and Security Services Ltd που κατηγορείται για την υπόθεση εισαγωγής µηχανηµάτων παρακολούθησης.

Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο ο νυν Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας παρείχε υπηρεσίες στον Σαχάκ Αβνί, διαµέσου του δικηγορικού του γραφείου και της εταιρείας A.I.L Nominee Services Ltd.

Πλέον η εταιρεία είναι διαγραµµένη, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί τα πιο πάνω. Αντιθέτως, ενισχύουν την καχυποψία των πολιτών για την έκβαση της υπόθεσης, δεδοµένης και της σχέσης του Αβνί µε τον ∆ΗΣΥ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Υπενθυµίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη σοβαρή υπόθεση την οποία ο κ. Αγγελίδης χειρίζεται ενώ έχει σύγκρουση συµφέροντος. Η πρώτη αφορά την αξιολόγηση του πορίσµατος Νικολάτου για τα «χρυσά» διαβατήρια, το οποίο ελέγχει την κυβέρνηση σε περίοδο που ήταν υπουργός ο ίδιος.

Έρευνες δύο χρόνων έπεσαν στα µαλακά!

Μετά από έρευνες δύο χρόνων, η υπόθεση πήρε το δρόµο της δικαιοσύνης. Η διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας ήταν ορισµένη για την περασµένη Πέµπτη, ωστόσο λόγω του ότι ο Ισραηλινός κατηγορούµενος δεν παρευρέθηκε, η δίκη ορίστηκε για τις 27 Οκτωβρίου.

Κατηγορούµενοι είναι δύο Ελληνοκύπριοι, ένας Ισραηλινός και µια εταιρεία. Οι κατηγορίες σε βάρος τους αφορούν παραβιάσεις προσωπικών δεδοµένων, αφού στους υπολογιστές της εταιρείας που κατάσχεσε η Αστυνοµία είχαν εντοπιστεί χιλιάδες ηλεκτρονικές διευθύνσεις και άλλα αδικήµατα που σχετίζονται µε την εισαγωγή του βαν, ως µετεωρολογικού εξοπλισµού. Οι διωκτικές Αρχές δεν κατάφεραν να προσάψουν κατηγορίες για κατασκοπεία.

Τα πάρε-δώσε µε την Αστυνοµία

Στο κάδρο µπαίνουν και οι σχέσεις που είχε η Αστυνοµία µε τον Σαχάκ Αβνί, αφού η Αστυνοµία όχι µόνο γνώριζε για την ύπαρξη του βαν, τουλάχιστον από τον Σεπτέµβριο του 2016, αλλά είχε και συνεργασία µαζί του σε διάφορα επίπεδα.

Σε 7σέλιδη έκθεση που ετοιµάστηκε τότε για λογαριασµό ανώτερου αξιωµατικού, προέκυπτε ότι η NCIS του Αβνί εντός του 2014-2015 πώλησε συστήµατα ασφαλείας, και όχι µόνο, στο Αρχηγείο της Αστυνοµίας. Επίσης έκανε εκπαίδευση σε µέλη του Γραφείου Ανάλυσης και Στατιστικής Εγκλήµατος και είχε συνεργασία µε τις αστυνοµικές διευθύνσεις Λεµεσού και Αµµοχώστου. Μάλιστα φαίνεται ότι στελέχη της Αστυνοµίας είχαν συχνά πάρε-δώσε µε εταιρείες συµφερόντων των Αβραάµ Σαχάκ Αβνί και Ταλ Ντίλιαν.

Ενδεικτική είναι η πληροφόρηση για αστυνοµικό που είχε αποσπαστεί στο κλιµάκιο της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) στη Λάρνακα. Όπως αναφέρεται, το εν λόγω πρόσωπο µετέβαινε πολύ συχνά στα γραφεία στη Λάρνακα όπου στεγάζονται οι εταιρείες NCIS Intelligence and Security Services Ltd, CIS International LTD και CIS Global Security Solution LTD, όλες συµφερόντων του Σαχάκ Αβνί.

Υπενθυµίζεται ακόµα η παραχώρηση άδειας οπλοφορίας στον Σαχάκ Αβνί από τον τότε Υπουργό ∆ικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, παρά το γεγονός ότι η αρµόδια Επιτροπή Ασφάλειας της Αστυνοµίας είχε απορρίψει δύο φορές το σχετικό αίτηµα.

Το γεγονός ότι παρά τις εκθέσεις των προηγούµενων χρόνων για τις δραστηριότητες, µεταξύ άλλων και του Σαχάκ Αβνί, η Αστυνοµία ενεργοποιήθηκε µόλις το καλοκαίρι του 2019, µετά το δηµοσίευµα του Forbes για το βαν και τον εξοπλισµό παγίδευσης κινητών τηλέφωνα που διέθετε, γεννά πολλά ερωτηµατικά.

Οι σχέσεις ∆ΗΣΥ και Αβνί

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του ∆ΗΣΥ µε τον Αβνί, ο Αβέρωφ Νεοφύτου παραδέχτηκε ότι ο Αβνί προµήθευσε και εγκατέστησε το σύστηµα ασφαλείας των κεντρικών γραφείων του ∆ΗΣΥ στην οδό Πινδάρου.

Ωστόσο ο κ. Νεοφύτου προσπάθησε να αποκρύψει τη σχέση τους παραπληροφορώντας. Όπως είπε, συναντήθηκε µαζί του υπό την ιδιότητά του ως εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο. Για κακή του τύχη όµως, η εβραϊκή κοινότητα της Κύπρου µε ανακοίνωσή της επεσήµανε ότι εκπρόσωπός της είναι ο ραβίνος Arie Zeev Raskin και πως ο Αβνί είναι ο πρόεδρος του σωµατείου «Εβραϊκή Κοινότητα Κύπρου». Είναι κάπως δύσκολο να πιστέψουµε ότι ο κ. Νεοφύτου δεν γνωρίζει τη διαφορά ανάµεσα στην ιδιότητα του προέδρου «σωµατείου» µε εκείνη του εκπροσώπου της εβραϊκής κοινότητας.

Αναπάντητα ερωτήµατα

Από τα γεγονότα που είδαν το φως της δηµοσιότητας, προκύπτουν αµείλικτα ερωτήµατα, για τα οποία µέχρι στιγµής δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την κυβέρνηση.

– Πώς ανέλαβε ο Σάββας Αγγελίδης το χειρισµό της υπόθεσης, όταν ο ίδιος στο παρελθόν παρείχε υπηρεσίες στον Αβνί και ο αδελφός του ήταν συνέταιρος µε τον Ισραηλινό, που είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης;

– Αφού ο Αβέρωφ Νεοφύτου παραδέχτηκε ότι ο εξοπλισµός ασφαλείας στην Πινδάρου εγκαταστάθηκε από την εταιρεία του Αβνί, κλήθηκε για κατάθεση;

– Τι απέγιναν η απόρρητη έκθεση του 2016 που συντάχθηκε από αξιωµατικό της Αστυνοµίας και η έρευνα που διέταξε το 2017 η ηγεσία της Αστυνοµίας για τη δραστηριότητα του Αβνί στην Κύπρο;

– Ποιοι ήταν τελικά οι δεσµοί της Αστυνοµίας και της ΚΥΠ µε τις εταιρείες του Αβνί και του Ντίλιαν;

– Εκτός από το βαν που µπορούσε να κυκλοφορεί στους δρόµους της Κύπρου και να παγιδεύει κινητά τηλέφωνα σε απόσταση µέχρι 500 µέτρων, τι άλλες δραστηριότητες είχαν αυτές οι εταιρείες; Και ποια η σχέση τους µε τα παγκόσµια κατασκοπευτικά δίκτυα που απασχολούν τη διεθνή κοινή γνώµη;

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.