Το δημογραφικό να αντιμετωπιστεί ως εθνικό πρόβλημα, λέει η ΠΟΠΟ που είχε συναντήσεις με υποψήφιους Προέδρους

Το δημογραφικό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εθνικό πρόβλημα, ανέφερε η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ), σε διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής για το δημογραφικό στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία. Στη διάσκεψη παρατέθηκαν οι θέσεις της Οργάνωσης για το δημογραφικό πρόβλημα και το αποτέλεσμα των συναντήσεων της ΠΟΠΟ με τους υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας.

Ο Σόλωνας Κασίνης, Γενικός Γραμματέας της ΠΟΠΟ, ο οποίος ανέγνωσε τις θέσεις της Οργάνωσης, τόνισε ότι το δημογραφικό πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο της πολιτείας ως εθνικό πρόβλημα. Επεσήμανε ότι η Κύπρος κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη με δείκτη γονιμότητας 1,34, ενώ ο δείκτης αναπλήρωσης του πληθυσμού είναι 2,1.

Επιπλέον, ο ΓΓ της ΠΟΠΟ αναφέρθηκε στις διεργασίες που συντελούνται στην κυπριακή κοινωνία και που είναι συνυφασμένες με τις ανάγκες και τα πρότυπα που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οδηγώντας «στην τραγική σημερινή κατάσταση του δημογραφικού». Υπέδειξε ότι το τρίπτυχο του δημογραφικού θανάτου μιας χώρας είναι η υπογεννητικότητα, η γήρανση του πληθυσμού και η μετανάστευση. «Καμία χώρα που έχει πέσει κάτω από το δείκτη γονιμότητας του 1,5, δεν έχει κατορθώσει να επιστρέψει ξανά πάνω από αυτόν», υπογράμμισε.

Ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι οι εισροές μεταναστών μπορούν εν μέρει να αναπληρώσουν το δημογραφικό κενό που προξενεί η μείωση των γεννήσεων, όμως, αν το μεταναστευτικό ισοζύγιο (εισροές-εκροές) έχει αρνητικό πρόσημο, δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε συνεισφορά στο δημογραφικό.

Ακόμη, έκανε λόγο για πολιτικές συνέπειες λόγω της δημογραφικής αλλοίωσης του πληθυσμού της Κύπρου με την πάροδο του χρόνου, τονίζοντας ότι η δημογραφική λύση του Κυπριακού είναι πλέον ορατή. «Με τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού των ελεύθερων περιοχών και την πληθυσμιακή αύξηση στις κατεχόμενες περιοχές η πολιτική ισότητα που ζητούν οι Τούρκοι μέχρι το 2050 θα γίνει και πληθυσμιακή πραγματικότητα», υπέδειξε.

Η γήρανση του πληθυσμού, συνέχισε ο κ. Κασίνης, επιφέρει και οικονομικές και πολιτικές συνέπειες, όπως η αριθμητική μείωση του εργατικού δυναμικού και η μείωση εισροών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), «το οποίο σύντομα δεν θα είναι βιώσιμο». Άλλες συνέπειες είναι η αύξηση των δαπανών για την υγεία, η μείωση των στρατευσίμων και σημαντικές απώλειες στις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών.

Ο ΓΓ της ΠΟΠΟ σημείωσε ότι ο Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από 13 χρόνια, χαρακτηρίζεται από αποσπασματικά μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικογένειας και από την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού. Επιπρόσθετα, είπε ότι στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν υπάρχει αναφορά στο δημογραφικό, αλλά διάσπαρτες αναφορές για τη στήριξη της οικογένειας και του παιδιού.

Ο κ. Κασίνης επεσήμανε ότι η Πολιτεία έχει χρέος να διευκολύνει και να στηρίξει κάθε ζευγάρι που θέλει να κάνει παιδιά, προσθέτοντας ότι η τρίτεκνη οικογένεια πρέπει να αναγνωριστεί ως πολύτεκνη, «αφού αποτελεί το κλειδί στην υπογεννητικότητα».

Εν συνεχεία, κατέθεσε τις εισηγήσεις της ΠΟΠΟ για φορολογική μεταρρύθμιση με δημογραφική διάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, η Οργάνωση εισηγείται μεταξύ άλλων την πληρωμή εφάπαξ ποσού 3.000 ευρώ για κάθε γέννηση παιδιού βάσει των ισχυόντων εισοδηματικών κριτηρίων, την κατάργηση του ετήσιου επιδόματος με ένα και δύο παιδιά και την αντικατάστασή του με το εφάπαξ ποσό στη γέννηση κάθε παιδιού.

Ακόμη, ο κ. Κασίνης έκανε λόγο για κίνητρα που θα συμβάλλουν στην αύξηση των γεννήσεων, αναφέροντας μεταξύ άλλων κίνητρα για απόκτηση δεύτερου παιδιού, την υποβοήθηση υπογόνιμων ζευγαριών για την απόκτηση τέκνου και τη στήριξη οικογενειών με 3 παιδιά και άνω. Στα μέτρα προστασίας της μητρότητας συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων τη διεύρυνση της γονικής άδειας μετά αποδοχών και για τους δύο γονείς, την παροχή διευκολύνσεων στις μητέρες κατά τη βρεφική ηλικία των παιδιών και την επαναφορά του επιδόματος μάνας για τις τρίτεκνες μητέρες.

Ο ΓΓ της ΠΟΠΟ αναφέρθηκε και σε μέτρα για συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας, όπως -μεταξύ άλλων- την επέκταση του ολοήμερου σχολείου σε σωστή βάση, δωρεάν σχολικά λεωφορεία για τις τρίτεκνες οικογένειες και φορολογικές ελαφρύνσεις για πολυμελείς οικογένειες. Επιπρόσθετα, μίλησε για μέτρα στήριξης των φοιτητών που προέρχονται από πολυμελείς οικογένειες, προτείνοντας -μεταξύ άλλων- να δοθεί προτεραιότητα στις φοιτητικές εστίες, να παραχωρηθούν υποτροφίες σε άριστους φοιτητές και να μοριοδοτηθούν και οι τρίτεκνες οικογένειες για τις υποτροφίες του ΙΚΥ.

Με τη σειρά του, ο Ευθύμιος Στρούθος, Πρόεδρος της ΠΟΠΟ, ανέφερε ότι για την 1η Φεβρουαρίου έχει διευθετηθεί συνάντηση της Οργάνωσης με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, τον οποίο και ευχαρίστησε για τις θέσεις που διατύπωσε για το δημογραφικό τόσο προεκλογικά όσο και προεκλογικά. «Η Εκκλησία είναι ένας μεγάλος οργανισμός που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ανατροπή του κατήφορου που πήραμε όσον αφορά τις γεννήσεις», είπε.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο κ. Στρούθος δήλωσε ότι η ΠΟΠΟ είχε αποφασίσει να συναντηθεί με τους υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας πριν ανακοινώσουν τα προγράμματά τους. «Εάν συγκριθούν τα προγράμματά τους με τις θέσεις της οργάνωσης, αρκετές θέσεις της ΠΟΠΟ έχουν περάσει στα προγράμματα των υποψηφίων, όπως το ολοήμερο σχολείο και η δημιουργία υποδομών», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι θέσεις των υποψηφίων δεν εντάσσονται σε ένα στρατηγικό στόχο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξήγησε, η ΠΟΠΟ ζητεί τη δημιουργία Διεύθυνσης Δημογραφικού. «Εφόσον έχουμε απέναντί μας μια αδιάλλακτη Τουρκία, δεν έχουμε κανένα συγχωροχάρτι. Πρέπει να λύσουμε μόνοι μας το πρόβλημα», τόνισε.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον οι θέσεις κάποιου υποψηφίου είναι εγγύτερα στις θέσεις της ΠΟΠΟ, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης είπε ότι στα προγράμματα όλων των υποψηφίων υπάρχουν θέσεις που έχουν εμβολιαστεί από την ΠΟΠΟ, αλλά ανέφερε ότι δεν είναι αυτοσκοπός να λεχθεί αν ένας υποψήφιος έχει καλύτερες θέσεις από κάποιον άλλον. Ως προς τις υποδομές, όλοι οι υποψήφιοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα ούτως ώστε να καταστεί η εργασία φιλική προς την οικογένεια, κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy