Το δημοτικό σχολείο στον Κορμακίτη θα επαναλειτουργήσει το 2023-2024

Κέττηρος: Απαράδεκτο να πάρουν πίσω τα σπίτια σε προσφυγικούς οικισμούς που δόθηκαν στους Μαρωνίτες

 

Αποτελεί εθνικό στόχο η στήριξη της μαρωνίτικης κοινότητας, των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων Μαρωνιτών, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής. Γι’ αυτόν το λόγο σχεδιάζεται η επαναλειτουργία του σχολείου το 2023-2024. Όπως σημείωσε ο κ. Φωτίου, «γι’ αυτό έχουμε εγκρίνει, και υλοποιείται με επιτυχία, πρόγραμμα στήριξης στα νεαρά ζευγάρια. Θέλουμε νεαρά ζευγάρια να επανεγκατασταθούν στον Κορμακίτη. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα επαναλειτουργήσει ένα σχολείο και θα δοθεί ζωντάνια στην κοινότητα». Επιπλέον, ενημέρωσε ότι σε 2-3 μήνες υλοποιείται η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδου στον Κορμακίτη, ύψους €450.000, το οποίο θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της κοινότητας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, είπε ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τη μαρωνίτικη κοινότητα», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εκεί. Ένα από αυτά, είπε, είναι το αίτημα των κατοίκων του Κορμακίτη και της Καρπάσιας να ξεκαθαρίσει ο κατάλογος των επανεγκατασταθέντων. «Ο έλεγχος πρέπει να γίνει και να γίνει για όλους», ανέφερε, καθώς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ξεκάθαρα και συγκεκριμένα κριτήρια όσον αφορά τα επιδόματα τα οποία λαμβάνουν. Όσον αφορά το επανάνοιγμα του σχολείου, ο κ. Κέττηρος πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 παιδιά στον Κορμακίτη και είναι αίτημα των κατοίκων να επαναλειτουργήσει δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη της Επιτροπής στον Κορμακίτη, λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών είδαν το κτίριο του Κοινοτικού Συμβουλίου, το οποίο έχει αρχιτεκτονική αξία και εκεί πραγματοποιούνται απογευματινά μαθήματα σε παιδιά, το οποίο έχει υποστεί πολλές φθορές. «Θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες μελέτες για να αρχίσει η εργασία στο συγκεκριμένο κτίριο. Είναι επικίνδυνο και δεν μπορεί να συνεχίσει να φιλοξενεί παιδιά», είπε.

Άλλο θέμα που έθιξε ο κ. Κέττηρος είναι οι περιπτώσεις Μαρωνιτών εγκλωβισμένων στους οποίους είχε παραχωρηθεί οικίσκος σε προσφυγικούς συνοικισμούς ή και επανεγκατασταθέντων, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να πάρουν πιστοποιητικό μίσθωσης σε προσφυγικούς συνοικισμούς.

«Αυτά τα σπίτια το κράτος ζήτησε να τους τα πάρει πίσω. Αν είναι δυνατόν από εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες, αυτά τα πολύ μικρά σπίτια που δόθηκαν, το κράτος θέλει να τα πάρει πίσω. Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο. Ζητήσαμε από τον έπαρχο Κερύνειας, ο οποίος εκπροσωπούσε σήμερα και το Υπουργείο Εσωτερικών, να επανεξετάσει το ζήτημα. Σε διαφορετική περίπτωση θα φέρουμε πρόταση νόμου για να απαγορεύσουμε αυτή την ενέργεια από την κυβέρνηση. Να μην επιτραπεί στην κυβέρνηση να πάρει τα σπίτια από αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι η επιβίωση της μαρωνίτικης κοινότητας βασίζεται αποκλειστικά στα τέσσερα χωριά της, τα οποία βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές.

Σημείωσε ότι τα μαρωνίτικα χωριά χρειάζονται υποδομές για να μπορέσει ο κόσμος να επιστρέψει πίσω, να επιδιορθώσει τα σπίτια και να μπορέσει να κατοικήσει εκεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy