Το ΔΝΤ ζητά συγκράτηση των μισθών στον δημόσιο τομέα – Ικανοποιημένη η κυβέρνηση


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Ικανοποίηση στην κυβέρνηση, η οποία σπεύδει να υιοθετήσει τις συστάσεις

 

Συνταγές μνημονίου ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από την Κύπρο,  με την κυβέρνηση μάλιστα να εκφράζει ικανοποίηση και να σπεύδει να υιοθετήσει τις συστάσεις.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ έδωσε χθες στη δημοσιότητα έκθεση για την Κύπρο στα πλαίσια του μετα – μνημονιακού ελέγχου, η οποία περιλαμβάνει τις ακόλουθες εννέα συστάσεις:

• Σε περίπτωση που θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τις επιπτώσεις της κρίσης, να είναι προσωρινά και στοχευμένα. Υπογραμμίζεται επίσης η σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η επιστροφή του δημoσίου χρέους σε πτωτική πορεία.

• Προώθηση μέτρων για συγκράτηση των μισθών στον δημόσιο τομέα.

• «Αντιμετώπιση των κινδύνων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας» (σ.σ.: η αναφορά σε κινδύνους παραπέμπει στην οικονομική βιωσιμότητα και όχι την ποιότητα)

• Προώθηση μέτρων για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται μάλιστα ότι το ΔΝΤ ζητά «δυναμική εφαρμογή των υφιστάμενων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω βελτίωσης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των εταιρειών εξαγοράς δανείων». Επίσης, για το Σχέδιο Ενοίκιο αντί Υποθήκης, το οποίο προωθείται, το ΔΝΤ ζητά «να είναι καλά στοχευμένο για την ελαχιστοποίηση του δημοσιονομικού κόστους και τη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας».

• Προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

• Προώθηση μέτρων για αντιμετώπιση των ελλείψεων σε δεξιότητες, ψηφιακές εφαρμογές και υποδομές.

• Προώθηση μέτρων για το δικαστικό σύστημα. Όπως τονίζεται, οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες ψηφίστηκαν πρόσφατα αποτελούν προτεραιότητα.

• Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορούν την ενίσχυση της διακυβέρνησης, την αντιμετώπιση αναντιστοιχιών δεξιοτήτων και την κάλυψη του χάσματος ψηφιακής υποδομής.

• Προώθηση μέτρων στον τομέα της Ενέργειας. Όπως αναφέρεται, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αντιμετώπιση των προκλήσεων και εφαρμογή της πράσινης ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της σχεδιαζόμενης πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης. Αναφέρεται επίσης ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των τελών, για μείωση των ρύπων.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση διά του Μάριου Πελεκάνου έσπευσε να δηλώσει ότι «θα συνεχίσει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις εκθέσεις και συστάσεις του Ταμείου», αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει ποιες είναι οι υπό αναφορά συστάσεις.

 

«Πολύ εκτεθειμένη στις επιπτώσεις του πολέμου»
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί φέτος στο 2% σε σύγκριση με 5,5% πέρσι, καθώς και ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών θα ανέλθει στο 5,3%, έναντι 2,3% πέρσι.
Όπως αναφέρεται, «η Κύπρος είναι πολύ εκτεθειμένη στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω του εμπορίου με τη Ρωσία».
Αναφέρεται επίσης ότι «οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες».

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.