Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης του Σελαχατίν Ντεμίρτας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε σήμερα πως η Τουρκία παραβίασε την ελευθερία έκφρασης του Κούρδου αντιπολιτευόμενου Σελαχατίν Ντεμίρτας, όταν τον καταδίκασε ποινικά επειδή εξέφρασε την άποψή του σε τηλεοπτική εκπομπή.


Αφού εξέτασε τις δηλώσεις που είχαν γίνει το 2005 στην τηλεόραση από τον Σελαχατίν Ντεμίρτας, φιλοκούρδο ηγέτη που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή και του οποίου την απελευθέρωση το ΕΔΑΔ είχε ζητήσει μάταια το φθινόπωρο, “το Δικαστήριο εκτιμά πως, στο σύνολό τους, οι δηλώσεις αυτές δεν μπορεί να θεωρηθεί πως περιέχουν έκκληση για χρήση βίας, για ένοπλη αντίσταση ή για εξέγερση, ούτε πως αποτελούν ομιλία μίσους”.

Πρώην ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Σελαχατίν Ντεμίρτας είναι φυλακισμένος από τον Νοέμβριο 2016 και κατηγορείται ότι διηύθυνε μια “τρομοκρατική οργάνωση”. Η δίκη του πρόκειται να επαναληφθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Τουρκία.

Τον Νοέμβριο 2018, το ΕΔΑΔ είχε καλέσει την Τουρκία να απελευθερώσει τον Σελαχατίν Ντεμίρτας “το συντομότερο”, εκτιμώντας πως με την παράταση της κράτησής του επιδιώκεται “ο ανομολόγητος στόχος να καταπνιγεί ο πλουραλισμός στην Τουρκία”.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας ένοπλης οργάνωσης που θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, είχε γρήγορα απορρίψει αυτή την απόφαση εκτιμώντας πως δεν είναι υποχρεωτική.


Το ΕΔΑΔ εξέτασε σήμερα μια άλλη προσφυγή που χρονολογείται από το 2010 και αφορά τις δηλώσεις που είχε κάνει τηλεφωνικά σε μια τηλεοπτική εκπομπή ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, με την ιδιότητά του τότε “ως προέδρου της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και εκπροσώπου της δημοκρατικής πλατφόρμας του Ντιγιάρμπακιρ”.

Στην παρέμβασή του αυτή ο Ντεμίρτας είχε καλέσει “τις αρχές και την κοινή γνώμη να λάβουν υπόψη τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο κ. Οτσαλάν, ο φυλακισμένος αρχηγός του PKK, στον προσδιορισμό μιας ειρηνικής λύσης στο κουρδικό πρόβλημα καθώς και να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησής του”, αναφέρει το ΕΔΑΔ σε ανακοίνωση. Έπειτα απ` αυτές τις δηλώσεις, ο Ντεμίρτας είχε κατηγορηθεί για “προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης”.

Το Δικαστήριο εκτιμά ομοφώνως “πως η ποινική διαδικασία που ανελήφθη εναντίον του προσφεύγοντος με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης δεν αποτελούσε απάντηση σε κάποια επιτακτική κοινωνική ανάγκη, δεν ήταν ανάλογη των νόμιμων στόχων που επιδιώκονταν και ως εκ τούτου δεν ήταν απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία”. Κατά συνέπεια η Τουρκία καταδικάσθηκε να καταβάλει στον κούρδο αντιπολιτευόμενο 2.500 ευρώ για ηθική αποζημίωση και 1.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.