Το ΕΚ υιοθετεί ρητώς το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού

Θετικές αναφορές στο κείμενο ψηφίσματος για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας

Αναμένοντας την τελική διαμόρφωση του ψηφίσματος για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας αναφορικά με την περίοδο 2019 – 2020 από την ολομέλεια του Σώματος στις 17 Μαΐου, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι οι αναφορές που περιλήφθηκαν στο κείμενο που ενέκρινε προχθές η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου είναι θετικές σε σχέση με το Κυπριακό. Ανάμεσα σε άλλα, το ψήφισμα καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια καλώντας την να τις αναστρέψει και να εφαρμόσει το σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Περιλαμβάνει αναφορά στις τουρκικές παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και καλεί την Άγκυρα να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω εντάσεις. Ταυτόχρονα ζητείται από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να τερματίσει τον παράνομο εποικισμό και να δώσει πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία στη ΔΕΑ.

Το ψήφισμα υιοθετεί ρητώς το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στη βάση των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζει δε ότι το κράτος θα έχει μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Μάλιστα, εκφράζοντας λύπη αναφορικά με τη θέση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να δεσμευτεί έμπρακτα στο κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Καλώντας πιο συγκεκριμένα σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ που να στοχεύουν στην επανένωση της Κύπρου το συντομότερο δυνατόν, από κει που έμειναν και οι οποίες να οικοδομούν επί όσων είχαν ήδη συμφωνηθεί κατά τη διαδικασία του Κραν Μοντανά το 2017.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι οι διατυπώσεις που υιοθετήθηκαν αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού -με πρωτοβουλία της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς και τη στήριξη του εισηγητή κ. Σάντσεθ- λίγο πριν τη Γενεύη, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy