Συνέντευξη – Νίκος Ιωάννου: Το έκτακτο συνέδριο θα σηµατοδοτήσει ένα νέο ξεκίνηµα

Το ΑΚΕΛ δεν θα γίνει ούτε εργατικό ούτε σοσιαλδηµοκρατικό κόµµα

∆ηµιουργήθηκαν προϋποθέσεις για να δουλέψουµε σκληρά για την επαναφορά του ΑΚΕΛ στη θέση που παραδοσιακά το είχε καταξιώσει ο κυπριακός λαός

Το ΑΚΕΛ έκανε υπέρβαση για το καλό του τόπου γνωρίζοντας το βαθµό δυσκολίας πρωτίστως που θα είχε η υποψηφιότητα αυτή σε µερίδα του κοµµατικού και αριστερού χώρου

Ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν υπερασπίστηκε την ΑΤΑ για όλους τους εργαζοµένους, ούτε έπεισε ότι έχει θέσεις που αφορούν τα µεσαία και χαµηλά εισοδηµατικά στρώµατα

 

Το έκτακτο συνέδριο θα σηµατοδοτήσει ένα νέο ξεκίνηµα έτσι ώστε το ΑΚΕΛ να καταφέρει να αυξήσει την εκλογική του επιρροή µέσα στην κοινωνία, τόνισε σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» το µέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόµµατος Νίκος Ιωάννου. Τονίζει επίσης ότι το συνέδριο δεν θα είναι µόνο καταστατικό, αλλά θα πρέπει να µετατραπεί σε συνέδριο για την επόµενη µέρα του ΑΚΕΛ. Υπογραµµίζει ότι το ΑΚΕΛ δεν θα γίνει ούτε εργατικό ούτε σοσιαλδηµοκρατικό, αλλά θα ανοίξει τους ορίζοντές του και θα αγκαλιάσει ανθρώπους µε τους οποίους µπορεί να µην έχουµε κοινή ιδεολογική ταυτότητα, αλλά που έχουµε κοινές ανησυχίες, ευαισθησίες και αντιλήψεις για το µέλλον µιας δυνατής συµµαχίας αριστερών και προοδευτικών δυνάµεων.

 

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

 

 

Το περασµένο Σάββατο η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ συζήτησε το αποτέλεσµα των προεδρικών εκλογών. Αναµένατε ένα τόσο υψηλό αποτέλεσµα τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο γύρο;

Το αποτέλεσµα του α’ γύρου ήταν πέραν των προσδοκιών µας, ειδικά αν λάβουµε υπόψιν τι έδειχναν οι δηµοσκοπήσεις. Ως ΑΚΕΛ ξεκινήσαµε να λαµβάνουµε ενθαρρυντικά µηνύµατα από τον Νοέµβριο, όταν άρχισε να ανεβαίνει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.

Είναι γεγονός ότι η υποψηφιότητα Α. Μαυρογιάννη ξεκίνησε µε χαµηλότερες προσδοκίες, αφού οι δύο βασικοί ανθυποψήφιοί του είχαν ξεκινήσει την εκστρατεία τους πολύ νωρίτερα και ήταν σαφώς πιο αναγνωρίσιµοι ως πολιτικά πρόσωπα πρώτης γραµµής για σειρά ετών. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απέκτησε σταδιακά δυναµική.

Οφείλουµε ωστόσο να σηµειώσουµε ότι οι δηµοσκοπήσεις διαδραµάτισαν τον δικό τους ρόλο στο τελικό αποτέλεσµα, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ καλλιεργούσαν για αρκετό καιρό την πεποίθηση ότι είναι σχεδόν αχρείαστο να κάνουµε εκλογές γιατί έχουµε σίγουρο νικητή. Τελικά, αποδείχθηκε ότι η νίκη του κ. Χριστοδουλίδη δεν ήταν καθόλου σίγουρη.

 

 

Τελικά πώς πρέπει να δει κάποιος αυτό το αποτέλεσµα, ως νίκη ή ως ήττα;

Το βασικό διακύβευµα των προεδρικών εκλογών ήταν η αλλαγή όχι µόνο προσώπων, αλλά και πολιτικών. ∆υστυχώς, δεν επιτεύχθηκε. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πολλές φορές δήλωνε ότι θα είναι ο συνεχιστής των πολιτικών της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

Τα πράγµατα θα ήταν σαφώς διαφορετικά αν τα κόµµατα που διακήρυτταν ότι ο τόπος πρέπει ν’ απαλλαγεί από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη στήριζαν µαζί µε το ΑΚΕΛ µια υποψηφιότητα αλλαγής. Τελικά για λόγους που δεν αφορούν το ΑΚΕΛ, αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Σηµειωτέον δε ότι ο κ. Αναστασιάδης την ώρα που το κόµµα του κλυδωνιζόταν από τις συνέπειες της εκλογικής αποτυχίας τηλεφωνούσε στις ηγεσίες κοµµάτων που στήριξαν τον κ. Χριστοδουλίδη για να τις συγχαρεί. Αυτό από µόνο του λέει πολλά.

Σε ό,τι µας αφορά, δώσαµε µια πολύ σκληρή µάχη για τη νίκη της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη και καταφέραµε µαζί µε τη στήριξη κοινωνικών δυνάµεων να πάρει το 48%. Μπορεί να µην κερδίσαµε, αλλά νιώθουµε πολιτικά και ηθικά αρκετά ικανοποιηµένοι και ενδυναµωµένοι για να δούµε πώς ενισχύουµε το ΑΚΕΛ την επόµενη µέρα.

 

 

Ποιο είναι το κέρδος που αποκόµισε το ΑΚΕΛ από αυτή την εκλογική αναµέτρηση;

Μπορώ να απαριθµήσω σειρά από πολιτικά οφέλη:

∆ικαίωση της επιλογής της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενός ανθρώπου που έφερε νέο ήθος στα πολιτικά πράγµατα του τόπου, κάτι το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος. Το ΑΚΕΛ έκανε υπέρβαση για το καλό του τόπου γνωρίζοντας το βαθµό δυσκολίας πρωτίστως που θα είχε η υποψηφιότητα αυτή σε µερίδα του κοµµατικού και αριστερού χώρου.

Σχεδόν απόλυτη συσπείρωση και επαναπατρισµός αριστερών ψηφοφόρων που στο παρελθόν είχαν αποστασιοποιηθεί.

∆ηµιουργήθηκαν γέφυρες επικοινωνίας µε ανθρώπους µε τους οποίους έχουµε κοινές θέσεις για το ποια πορεία πρέπει ν’ ακολουθήσει η χώρα.

∆ηµιουργήθηκαν προϋποθέσεις για να δουλέψουµε σκληρά για την επαναφορά του ΑΚΕΛ στη θέση και στη δύναµη που παραδοσιακά το είχε καταξιώσει ο κυπριακός λαός.

Τα διακυβεύµατα των προεδρικών εκλογών, δηλαδή η ουσιαστική προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, οι προοδευτικές απαντήσεις στα οικονοµικά και κοινωνικά ζητήµατα δεν έληξαν επειδή τελείωσαν οι προεδρικές εκλογές.

 

 

Το ΑΚΕΛ κατάφερε να επαναπατρίσει έναν αριθµό ψηφοφόρων που απείχαν από τις εκλογές τα τελευταία χρόνια. Προβληµατίζεστε για το πώς θα κρατηθούν και δεν θα πάνε ξανά στην αποχή;

Αυτό είναι το µεγάλο στοίχηµα. Να µη µείνουµε στις διαπιστώσεις, αλλά να πάµε και στην επόµενη µέρα. ∆εν είναι εύκολο το εγχείρηµα, δεν κατέχουµε το µαγικό ραβδί. Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να ζυµώσουµε ιδέες, απόψεις, προτάσεις από τα µέλη µας, από φίλους, από ανθρώπους του χώρου της Αριστεράς που για τους δικούς τους λόγους αποστασιοποιήθηκαν και από ανθρώπους που βρεθήκαµε τους τελευταίους µήνες στο ίδιο χαράκωµα. ∆εν υπάρχουν έτοιµες απαντήσεις πώς θα γίνει αυτό. Αυτές θα είναι αποτέλεσµα µιας πολύµηνης προσπάθειας που θα κορυφωθεί µε το Συνέδριο που δεν θα είναι µόνο καταστατικό, αλλά θα πρέπει να µετατραπεί σε συνέδριο για την επόµενη µέρα του ΑΚΕΛ.

Το συνέδριο δεν θα συζητήσει θέµατα που αφορούν αλλαγές του ιδεολογικού και ταξικού προσανατολισµού του ΑΚΕΛ. ∆εν θα γίνει ούτε εργατικό ούτε σοσιαλδηµοκρατικό το ΑΚΕΛ. Θα µπορεί όµως το ΑΚΕΛ να ανοίξει τους ορίζοντές του και να αγκαλιάσει ανθρώπους που µπορεί να µην έχουµε κοινή ιδεολογική ταυτότητα, αλλά που έχουµε κοινές ανησυχίες, ευαισθησίες, αντιλήψεις για το µέλλον µιας δυνατής συµµαχίας αριστερών και προοδευτικών δυνάµεων.

Το 1941, το ΚΚΚ δεν µεταλλάχτηκε σε ΑΚΕΛ απλά για να περάσει από την παρανοµία στη νοµιµοποίηση, αλλά για να ανοίξει προς την κοινωνία και να κερδίσει δυνάµεις της κοινωνίας µε κοινά οράµατα. Η Αριστερά πέτυχε τότε τη δική της σφραγίδα στα πρώτα εκλεγµένα δηµοτικά συµβούλια που ήταν το εφαλτήριο για την ανάπτυξη δηµιουργικής δράσης του κόµµατος.

 

 

Στο συνέδριο του Οκτώβρη, θα εξετάσετε και τρόπους επανάκτησης, µέρους έστω, της δύναµης που απώλεσε το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια;

Στο συνέδριο θα συζητηθούν και ζητήµατα οργανωτικής δοµής, καθώς και θέµατα που αφορούν την αναδόµηση του θεσµού των Νέων ∆υνάµεων και την ενίσχυση των σχέσεών µας µε κοινωνικούς φορείς και προσωπικότητες µε στόχο τη δηµιουργία µιας ευρύτερης κοινωνικής προοδευτικής συµµαχίας.

Το έκτακτο συνέδριο θα σηµατοδοτήσει το ξεκίνηµα, έτσι ώστε το ΑΚΕΛ να καταφέρει να αυξήσει την εκλογική του επιρροή µέσα στην κοινωνία. Το ΑΚΕΛ παρά τη µείωση των ποσοστών του στις δύο τελευταίες βουλευτικές εκλογές, παραµένει µεγάλη δύναµη µε επιρροή στην κοινωνία και γνήσιος υπερασπιστής των εργαζοµένων και έχουµε δηλώσει ήδη ότι δεν βολευόµαστε µε τα ποσοστά που έχουµε σήµερα.

Έχουµε αλλαγή κυβέρνησης. Στον οικονοµικό τοµέα οι θέσεις της νέας κυβέρνησης, πέραν κάποιων µικροδιαφοροποιήσεων, φαίνεται ότι θα είναι οι ίδιες µε της προηγούµενης κυβέρνησης, κάτι άλλωστε που είπε και ο ίδιος ο Ν. Χριστοδουλίδης.

Το είπαµε και προεκλογικά και το εννοούσαµε. Ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλεγε προεκλογικά ότι θα είναι συνεχιστής της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Το ζητούµενο όµως δεν είναι να αλλάξουν τα πρόσωπα στο Υπουργικό Συµβούλιο, αλλά να αλλάξουν πολιτικές και νοοτροπίες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ερµαφρόδιτες θέσεις σε διάφορα ζητήµατα. Όταν πιέστηκε δεν υπερασπίστηκε την ΑΤΑ για όλους τους εργαζοµένους, ούτε την κατάργηση του πέναλτι 12%, ούτε έπεισε ότι έχει θέσεις που αφορούν τα µεσαία και χαµηλά εισοδηµατικά στρώµατα. ∆εν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η νέα γενιά στην πλειοψηφία της υπερψήφισε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Η νέα γενιά είναι εκείνη που πλήττεται περισσότερο από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και µε την ψήφο της διεκδίκησε απαλλαγή από αυτές τις πολιτικές.

Μακάρι ο νέος Πρόεδρος να στραφεί σε εφαρµογή φιλολαϊκών πολιτικών και θα είµαστε οι πρώτοι που θα στηρίξουµε την προσπάθεια αυτή.

 

Ελεύθερη και δηµοκρατική συζήτηση για αλλαγές στις διαδικασίες

Έχετε συζητήσει τις αλλαγές που θα προταθούν; Να αναµένουµε, για παράδειγµα, αλλαγές στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας του κόµµατος ή αλλού είναι που στρέφεται η προσοχή;

Στο καταστατικό διαπιστώνουµε ότι κάποιες πρόνοιες χρειάζεται να αλλάξουν. Οι συνθήκες της ζωής το επιβάλλουν εξάλλου. Για παράδειγµα, η διαδικασία για την επιλογή του υποψηφίου που στηρίζουµε για την προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Οι διαδικασίες µας είναι οι πλέον δηµοκρατικές, αλλά δυστυχώς χρονοβόρες. Η κοινωνία σήµερα κινείται µε πολύ γρήγορους ρυθµούς. Ξεκινήσαµε να συζητούµε πώς θα εντάξουµε την τεχνολογία, έτσι που η επικοινωνία µε τη βάση να γίνεται άµεσα και γρήγορα. Την ίδια στιγµή, δεν αγνοούµε ότι η προσωπική επαφή είναι αναντικατάστατη.

Από κει και πέρα, υπάρχουν κάποια ζητήµατα που χρειάζεται να τα αγγίξουµε και να τα συζητήσουµε. Μπορεί ο Γ.Γ. του κόµµατος να εκλέγεται από το Συνέδριο αντί από την Κεντρική Επιτροπή; Μπορούµε να το συζητήσουµε ελεύθερα και συλλογικά να καταλήξουµε.

Το ΑΚΕΛ διαθέτει µιαν εµπειρία σχεδόν 100 χρόνων. ∆εν θα πετάξουµε από πάνω µας αυτά που το κόµµα µάς δίδαξε. Να αφουγκραζόµαστε τον απλό άνθρωπο. Να ακούµε τις ανησυχίες του. Να είµαστε κοντά του και να διεκδικούµε λύση στα προβλήµατά του και βεβαίως να µη χάσουµε τον ταξικό προσανατολισµό µας και να παραµείνουµε προσγειωµένοι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy