Το ΕΛΑΜ αρνήθηκε να αποπειραθεί να αποδείξει ότι δεν είναι παράρτημα της εγκληματικής οργάνωσης «Χ.Α.»

Επιβεβαιώθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως το ΕΛΑΜ αποτελεί τη Χρυσή Αυγή της Κύπρου


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Μέσω της διαδικασίας λιβέλου που κινήθηκε από το ΕΛΑΜ και τον αρχηγό του, Χρίστο Χρίστου, ενάντια στο ΑΚΕΛ, τον Άντρο Κυπριανού και τη «Χαραυγή», επιβεβαιώθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως το ΕΛΑΜ αποτελεί τη Χρυσή Αυγή της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, το 2013 το ΕΛΑΜ και ο αρχηγός του, Χρίστος Χρίστου, καταχώρισαν αγωγή κατά του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού και της εφημερίδας «Χαραυγή», ζητώντας γενικές και τιμωρητικές αποζημιώσεις για λίβελο και δυσφήμιση αξιώνοντας χρηματικές αποζημιώσεις μέχρι και €100.000.

Η αγωγή καταχωρήθηκε, όταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τη δράση του ΕΛΑΜ και με αφορμή δηλώσεις του οι οποίες αναδημοσιεύθηκαν από τη «Χαραυγή». Το δημοσίευμα έγραφε:

“Παράρτημα της Χρυσής Αυγής το ΕΛΑΜ

Με παραστρατιωτική καθοδήγηση από την Ελλάδα λειτουργεί και στην Κύπρο για χρόνια η νεοναζιστική αυτή οργάνωση.

Παράρτημα της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής» στην Κύπρο είναι το ΕΛΑΜ που πρωτοεμφανίστηκε ως «Χρυσή Αυγή-Πυρήνας Κύπρου» και τελικά κατέληξε να χρησιμοποιεί τη σημερινή ονομασία. «Χρυσή Αυγή» και ΕΛΑΜ είναι το ένα και αυτό, όπως άλλωστε παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα και ο επικεφαλής του παραρτήματος στην Κύπρο. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Sigma, ο Χρίστος Χρίστου αφού είπε ότι «είμαστε η Χρυσή Αυγή στην Κύπρο», δήλωσε ότι αρχικά προσπάθησαν να εγγραφούν με το όνομα της ελληνικής νεοναζιστικής οργάνωσης και όταν αυτό δεν έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο Εσωτερικών, καταγράφηκαν το 2008 ως ΕΛΑΜ. […] Είναι το ίδιο μόρφωμα με το κυπριακό παράρτημα να καθοδηγείται και να οικοδομείται με βάση την ίδια παραστρατιωτική δομή που αποδεδειγμένα έχει η «Χρυσή Αυγή».

Με δηλώσεις του χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τόνισε ότι τα φαινόμενα του φασισμού πρέπει να αντιμετωπίζονται στη ρίζα τους υποδεικνύοντας ότι κανένα ΕΛΑΜ δεν τρομάζει το ΑΚΕΛ…”

Στην αγωγή του το ΕΛΑΜ ισχυρίστηκε ότι το δημοσίευμα είναι μειωτικό και/ή υβριστικό και/ή απέβλεψε να προκαλέσει βλάβη στο ήθος των εναγόντων και ότι το ΕΛΑΜ είναι νεοναζιστικό και φασιστικό κόμμα, αποτελεί μόρφωμα το οποίο αποβλέπει στη βία, είναι επικίνδυνο για την κοινωνία και ενεργεί ως παραστρατιωτική οργάνωση.

Από την πλευρά της η υπερασπιστική γραμμή απάντησε μεταξύ άλλων ότι ολόκληρες ή/και ουσιώδες μέρος των δηλώσεων του Άντρου Κυπριανού ήταν αληθείς.

Σημειώνεται ότι στα κυπριακά δικαστήρια, την πρωτοβουλία έχει ο ενάγοντας και ως εκ τούτου το ΑΚΕΛ δεν μπορούσε να προωθήσει την υπεράσπισή του πριν το ΕΛΑΜ παρουσιάσει την υπόθεσή του. Στην υπόθεση αυτή το ΑΚΕΛ ήταν έτοιμο να αποδείξει την αλήθεια των δηλώσεων αλλά, όπως αποδείχτηκε, το ΕΛΑΜ δεν θέλησε να επιτρέψει στο ΑΚΕΛ να αποδείξει, ενώπιον δικαστηρίου, τον πραγματικό χαρακτήρα του ΕΛΑΜ.

Παρά τις πολλές προειδοποιήσεις του δικαστηρίου, το ΕΛΑΜ και ο Χρίστος Χρίστου αρνήθηκαν να προωθήσουν την υπόθεση και να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία, παρουσιάζοντας μάρτυρα. Αποτέλεσμα της απραξίας του ΕΛΑΜ ήταν το δικαστήριο να απορρίψει την αγωγή τους.

Με την απραξία τους αυτή παραδέχτηκαν στην ουσία ότι ο Α. Κυπριανού και η «Χαραυγή» έλεγαν την αλήθεια.

Την υπεράσπιση των πιο πάνω εναγόμενων χειρίστηκε το δικηγορικό γραφείο «Αρτεμίου, Πιερή και Συνεργάτες ΔΕΠΕ».

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.