Το εμείς αντί του εγώΤου
δρος Γιάννου Ρωσσίδη*

 

Εισερχόμαστε στην τρίτη εβδομάδα των διαταγμάτων που εκδίδονται για αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης που αντιμετωπίζουμε λόγω του κορονοϊού.  Παράλληλα και βάσει σχετικού διατάγματος του Υπουργού Υγείας, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχουν κατεβάσει ρολά από τις 16 Μαρτίου 2020. Το διάταγμα αυτό έχει ισχύ μέχρι τις 13 Απριλίου 2020 και όλοι ευχόμαστε να υπάρξει μέχρι τότε ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, ούτως ώστε και οι επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό, αλλά και οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Είναι γενικά παραδεκτό ότι όσο νωρίτερα ξεπεραστούν οι περιορισμοί, τόσο μικρότερη θα είναι και η αρνητική επίδραση στην οικονομία. Αντίθετα, αν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιμηκυνθεί, οι αρνητικές συνέπειες, τόσο για την οικονομία όσο και για τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους, θα είναι αρκετά μεγαλύτερες.

[…]  Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης και να σταθούμε στο πλευρό της εφαρμόζοντας ο καθένας και η καθεμία ευλαβικά τα περιοριστικά μέτρα και τα διατάγματα, ούτως ώστε να εξέλθουμε από την κρίση όσο το δυνατό συντομότερα και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.


Ο στόχος των κυβερνητικών πολιτικών είναι διττός:

Από τη μία προσφέρει βοήθεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους αυτοεργοδοτούμενους να αντέξουν τη δύσκολη αυτή περίοδο μέσω της νέας δανειοδότησης με κρατικές εγγυήσεις για να αποφύγουν έτσι τη χρεοκοπία και από την άλλη υποστηρίζει τους εργαζόμενους μέσω της παροχής -μεταξύ άλλων- των επιδομάτων για ειδική άδεια και αναστολής εργασιών, στοχεύοντας στην αναπλήρωση χαμένων ημερομισθίων και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Αυτές οι πολιτικές ήταν ανέφικτες το 2013 λόγω της δεινής κατάστασης των δημόσιων οικονομικών. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν αφεθούμε να περιπέσουμε σε καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που ζήσαμε το 2013-2015, με τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και τα μειωμένα εισοδήματα, θα διακινδυνεύσουμε όσα με κόπο κτίσαμε ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Και αυτή τη φορά δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι κάποιοι εξωγενείς παράγοντες -π.χ. τουρισμός, ενδιαφέρον ξένων για ακίνητα και πολιτογραφήσεις- θα μας βοηθήσουν να αντεπεξέλθουμε, γιατί αυτή τη φορά επηρεάζονται ταυτόχρονα και άλλες χώρες, αφού πρόκειται περί παγκόσμιας πανδημίας.

Διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην υποστήριξη της οικονομίας σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε να εξέλθουμε το συντομότερο δυνατό από την κρίση, που όπως αναφέρθηκε προηγουμένως η διάρκειά της έχει άμεση σχέση με το μέγεθος των συνεπειών της, αλλά και στο να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες για όλους στηρίζοντας στο μέτρο του δυνατού τα πιο ευαίσθητα στρώματα τις κοινωνίας.

Άξιες απορίας είναι κάποιες φωνές που ακούγονται για απολύσεις ή μειώσεις μισθών εν μέσω της κρίσης αλλά και της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλει το κράτος για μείωση των αρνητικών επιδράσεών της. Δεν είναι η ώρα για τέτοιες αναφορές που το μόνο που θα καταφέρουν είναι να πανικοβάλουν περαιτέρω την ήδη αναστατωμένη -από την πανδημία- κοινωνία. Αν η κρίση ξεπεραστεί σχετικά σύντομα, οι όποιες τέτοιες αναφορές μπορεί να είναι και άνευ ουσίας. Αν από την άλλη η κρίση επιφέρει ουσιαστικά αρνητικές συνέπειες, τα όποια μέτρα χρειαστεί να ληφθούν για αντιμετώπισή τους μπορούν να συζητηθούν τότε.  Στο παρόν στάδιο είναι θεμιτό -και αυτό ζητά και η κοινωνία- να υπάρξει ομοψυχία και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί τα πιο ευαίσθητα στρώματα της κοινωνίας να αντεπεξέλθουν της κρίσης όσο το δυνατό πιο ανώδυνα.

Συνεπώς, όλοι μαζί, επιχειρηματίες, εργοδότες, εργοδοτούμενοι, δημόσιοι, ημικρατικοί, αυτοεργοδοτούμενοι, νέοι, ηλικιωμένοι, η κοινωνία στο σύνολό της, οφείλουμε να επιδείξουμε συλλογική υπευθυνότητα, να πειθαρχήσουμε στα διατάγματα και στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, να περιοριστούμε στα σπίτια μας και να βάλουμε το εμείς και το καλό του συνόλου πάνω από το όποιο εγώ και το όποιο κοντόφθαλμο συμφέρον, για να βγούμε όλοι μαζί νικητές από αυτήν την πανδημική κρίση το συντομότερο δυνατό.

* Προϊστάμενος Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, Κοινωνικών Υποθέσεων, Εκπαίδευσης & Κατάρτισης