Το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη στα Περβόλια – Ποια έργα ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα

 

Έναν μεγαλεπήβολο σχεδιασμό έργων με άμεσο ορίζοντα έχει στα σκαριά το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών. Πρόκειται για έργα που εστιάζουν κυρίως στην παραλιακή περιοχή και θα αποτελέσουν το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη της περιοχής και της κοινότητας της επαρχίας Λάρνακας. Ο γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου, Χριστόφορος Παντελή, μίλησε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» και παρουσίασε τα σχέδια εκτιμώντας ότι τα έργα αυτά θα δώσουν νέα πνοή στην περιοχή.

Νέο πάρκο στην περιοχή του Φάρου
Η πανέμορφη περιοχή του Φάρου των Περβολιών θα πάρει άλλη μια ώθηση με την κατασκευή νέου παρκου και τη δημιουργία χώρων στάθμευσης. Το καινούργιο πάρκο, σύμφωνα με τον γραμματέα του Κοινοτικού Συμβουλίου, θα αποτελέσει άλλη μια εξαιρετική επιλογή ψυχαγωγίας και χαλάρωσης των κατοίκων και των επισκεπτών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν εκπληκτική θέα της θάλασσας από ψηλά. Αυτή η προοπτική εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει έναν νέο πόλο έλξης. Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2021, σύμφωνα με τον κ. Παντελή.

Καινούργια οργανωμένη παραλία
Στην περιοχή του Φάρου και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Άμμος (περιοχή κυματοθραυστών) θα δημιουργηθεί επίσης νέα οργανωμένη παραλία, γεγονός που θα εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο την εμπειρία και το προϊόν που προσφέρει η ομολογουμένως μοναδική σε φυσική καλλονή περιοχή. Πρόκειται για μια περιοχή η οποία έχει παρουσιάσει αισθητή βελτίωση το τελευταίο διάστημα προσελκύοντας πολλές οικογένειες ντόπιων και ξένων λόγω των καθαρών νερών και η οργανωμένη παραλία θα αποτελέσει το επόμενο βήμα. Η παραλία θα καλύψει μια έκταση περίπου 650 τετραγωνικών μέτρων και θα τοποθετηθούν 40 ομπρέλες και 80 κρεβατάκια παραλίας. Και το έργο αυτό θα υλοποιηθεί εντός του 2021.

Δεύτερη φάση του παραλιακού πεζόδρομου
Ίσως το πιο εντυπωσιακό έργο που υλοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στα Περβόλια είναι ο παραλιακός πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος με αφετηρία τον Φάρο και συγκεκριμένα η πρώτη φάση. Γι’ αυτό είναι πρώτιστης προτεραιότητας η κατασκευή της δεύτερης φάσης που θα φτάσει το μονοπάτι μέχρι το Μενεού. Το έργο σκόνταψε σε διάφορα προβλήματα τεχνικής φύσης τους τελευταίους μήνες, ωστόσο ο γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και θα προχωρήσει. Σύμφωνα με τον Χρ. Παντελή, ο σχεδιασμός έχει προχωρήσει αρκετά και το Τμήμα Πολεδομίας και Οικήσεως που έχει την ευθύνη της κατασκευής μαζί με το Κοινοτικό Συμβούλιο μπαίνουν στην τελική ευθεία για οριστικοποίηση σχεδίου και εγγράφων για προκήρυξη προσφορών.
«Είναι έργο μεγάλης εμβέλειας που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την παραλιακή περιοχή. Ο πεζόδρομος και ο ποδηλατόδρομος μαζί με τις λωρίδες πρασίνου, τα παγκάκια, τις βρύσες στη διαδρομή, τις πέργολες και όλα τα στοιχεία του σχεδιασμού θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο τη μαγεία της παραλιακής περιοχής Περβολιών», σημείωσε ο γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου.
Το τι ακριβώς θα προσφέρει η επέκταση του έργου είναι φανερό από το εκπληκτικό αποτέλεσμα της πρώτης φάσης που ξεκινά από τον Φάρο και φτάνει μέχρι το Δημοσιογραφικό Χωριό. Είναι ένα μοντέρνο μονοπάτι στη φύση, με όλη την απαραίτητη υποδομή, το οποίο έχει δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους και στους επισκέπτες να απολαύσουν τη μαγευτική θέα της θάλασσας περπατώντας κατά μήκος της ακτογραμμής σε μια περιοχή στην οποία δεσπόζουν από τη μια ο Φάρος και από την άλλη ο Ενετικός Πύργος της Ρήγαινας.

Γήπεδα άθλησης νεολαίας
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών, σύμφωνα με τον γραμματέα, προχώρησε στο σχεδιασμό ανοικτών και κλειστών γηπέδων άθλησης νεολαίας, που είναι κάτι που λείπει από την κοινότητα. Το σχέδιο προβλέπει γήπεδα φούτσαλ, βόλεϊ και μπάσκετ μαζί με υποστηρικτικές εγκαταστάσεις από αποδυτήρια, μικρή καντίνα και χώρο στάθμευσης. Στα διαδικαστικά, η Τοπική Αρχή αναμένει τη σχετική άδεια από το αρμόδιο κρατικό τμήμα. Τα γήπεδα θα χωροθετηθούν στη βόρεια περιοχή της κοινότητας.
Επίσης, ανάμεσα στα έργα που θα εκτελεστούν μέσα στο 2021 είναι τα αποχωρητήρια στον κεντρικό χώρο στάθμευσης κοντά στην εξέδρα, τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών από τις πολυπληθείς πολιτιστικές εκδηλώσεις που διεξάγονται στο χώρο.

Επιτέλους ολοκληρώνονται οι κυματοθραύστες
Η συνεχής άσκηση πίεσης από το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών απέδωσε καρπούς και στο επείγον πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής με την απόφαση για ολοκλήρωση του έργου αντιδιαβρωτικής προστασίας της περιοχής μέσω της κατασκευής των υπόλοιπων κυματοθραυστών που προβλέπει η σχετική μελέτη.

Όπως έχουμε ήδη γράψει, ο Υπουργός Μεταφορών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ενημέρωσε την Κοινοτική Αρχή σε συνάντηση στις 23 Οκτωβρίου ότι έχει εγκριθεί η κατασκευή των υπολειπόμενων κυματοθραυστών με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί η διάβρωση των ακτών στα Περβόλια αλλά και στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Λάρνακας απέναντι από την Ορόκλινη. Για την ακρίβεια, ο υπουργός εξήγγειλε την άμεση προκήρυξη προσφορών για ολοκλήρωση της μελέτης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία προβλέπει τη δημιουργία άλλων εννέα κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή Περβολιών και άλλων επτά στο θαλάσσιο μέτωπο της Ορόκλινης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καρούσος, οι προσφορές θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και οι εργασίες μπορεί να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος με δήλωσή του στη «Χ» ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στη θετική έκβαση. Όπως είπε, ένας στόχος 40 χρόνων επιτέλους εκπληρώνεται, ενώ έχει βρεθεί λύση και στο καυτό ζήτημα της χρηματοδότησης. Η κοινότητα θα καταβάλει ποσοστό 25% της συνολικής δαπάνης που υπολογίζεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα επιβαρυνθεί εφάπαξ το κοινοτικό ταμείο, αφού το 1,5 εκατομμύριο ευρώ θα καταβληθεί με δόσεις και κατ’ αποκοπή από την ετήσια κρατική χορηγία.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 2 χρόνια για να ολοκληρωθούν τα έργα που θα δημιουργήσουν αντιδιαβρωτική ασπίδα σε μια περιοχή που έχει χάσει πέραν των 30 μέτρων ακτής τα τελευταία χρόνια.

Το πρόβλημα της διάβρωσης επηρεάζει σχεδόν ολόκληρη την ακτογραμμή της επαρχίας Λάρνακας ξεκινώντας από το Ζύγι και φτάνοντας μέχρι την Πύλα. Για την ακρίβεια όμως, τα μέτωπα τα οποία αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τρία. Το μέτωπο των Περβολιών το οποίο χωρίζεται σε δύο υποπεριοχές και το μέτωπο της Ορόκλινης. Για τις δύο περιοχές έχουν γίνει δύο μελέτες από το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από όσα προβλέπουν οι ακτομηχανικές μελέτες όμως, έχουν γίνει μόνο τμήματα, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι μόνο δεν έχει λύσει το πρόβλημα, αλλά το έχει επιδεινώσει.
Η μελέτη του Μετσόβιου για την ακτογραμμή Περβολιών αφορά συγκεκριμένα στην υποπεριοχή από τον Φάρο των Περβολιών μέχρι το σημείο όπου εκβάλλει ο ποταμός Τρέμιθος στην περιοχή Σοφτάδων, μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων. Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή 15 κυματοθραυστών από τους οποίους έχουν κατασκευαστεί μόνο οι 6, οι οποίοι παραδόθηκαν το καλοκαίρι του 2018. Τώρα θα κατασκευαστούν οι υπόλοιποι 9 κυματοθραύστες στο τμήμα από τον Φάρο μέχρι τον Τρέμιθο.

 

 

Τάσος Περδίος

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy