Το «εθνικό σπορ» των διαρροών

Οι διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων -και ειδικά καταθέσεων- από την Αστυνομία είναι μια παλιά ιστορία- αμαρτία. Είναι το «εθνικό σπορ» των ανακριτών. Δικαιολογημένα οργίζεται ο Γενικός Εισαγγελέας όταν βλέπει να δημοσιοποιούνται απόρρητες καταθέσεις. Βεβαίως, να διευκρινίσουμε ευθύς εξ αρχής ότι άλλο θέμα οι απαράδεκτες διαρροές και άλλο ζήτημα η εξασφάλισή τους από τα ΜΜΕ.

Οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους, φτάνει αυτή να γίνεται με έντιμα μέσα και όχι με μπαμπεσιές και σκοπιμότητες. Οσον αφορά αυτές τούτες τις διαρροές, όπως έχουμε ξαναπεί από τη στήλη αυτή, καμιά «έρευνα» δεν πρόκειται να αποδείξει οτιδήποτε λόγω της φύσης του εγχειρήματος. Ποιος θα έρθει να παραδεχτεί ότι διέρρευσε απόρρητα έγγραφα και καταθέσεις; Και πώς θα αποδειχθεί η διαρροή; Πέραν τούτων, ο μόνος τρόπος να κτυπηθεί το φαινόμενο είναι τα δικαστήρια.

Μόνο αν τα δικαστήρια «τιμωρήσουν» αυτούς που καπηλεύονται και εκμεταλλεύονται τις καταθέσεις (για προφανείς σκοπούς) θα υπάρξει αίσθημα δικαιοσύνης και ισοπολιτείας. Ιδιαίτερα όταν κάποιες υποθέσεις οδηγηθούν στα δικαστήρια και απορριφθούν, τότε θα μάθουν οι εξυπνάκηδες που διαρρέουν καταθέσεις πόσα αππίθκια έχει…

Οι σχέσεις ανακριτών- δημοσιογράφων

Το θέμα με τις διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων στα ΜΜΕ δεν είναι τόσο «αθώο» όσο μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Εχει και παράπλευρες πτυχές. Για παράδειγμα, όταν οι διαρροές γίνονται με στόχο να πλήξουν κάποιο πολιτικό πρόσωπο ή κόμμα (το είδαμε στο παρελθόν, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους). Ή όταν οι ανακριτές σκόπιμα διαρρέουν παραμύθια της Χαλιμάς ή όταν διογκώνουν και παρερμηνεύουν στοιχεία και ενδείξεις, τότε σαφώς και παραβιάζονται βασικές αρχές του Συντάγματος.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν η Βουλή αποφασίσει να γίνει δικαστήριο, καλώντας και «μάρτυρες», πράγμα που ευτυχώς εγκαταλείφθηκε τα τελευταία χρόνια. Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι όταν στρατεύονται δημοσιογράφοι (ενίοτε και με ανταλλάγματα…) από τις αστυνομικές Αρχές στην υπηρεσία κομματικών ή, χειρότερα, προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Αυτό αποτελεί όνειδος για το δημοσιογραφικό λειτούργημα και ας μην μας πει κάποιος ότι τέτοια πράγματα δεν γίνονται…

Η «στρατηγική» της αρλούμπας

Υπάρχουν κάποιοι δημοσιογράφοι του απορριπτικού μετώπου που νομίζουν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια. Ανάμεσα στις μεγαλεπήβολες θεωρίες που ξεφουρνίζουν είναι και το θέμα της αλλαγής στρατηγικής, κάτι που επίσης άδουν μονίμως και κάποια κόμματα. Με τις συνομιλίες το μόνο που πετύχαμε μέχρι τώρα -λένε- είναι «να υποχωρούμε στις αξιώσεις της Τουρκίας» και ως εκ τούτου επιβάλλεται νέα στρατηγική. Αυτή η αφελής και ρηχή θεωρία τούς οδηγεί στο επόμενο άλμα παραλογισμού: Να μη συνομιλούμε με την Τουρκία!

Ωραία, να μην συνομιλούμε. Ποιος θα βγει ωφελημένος; Πού θα οδηγηθούν τα πράγματα και το στάτους κβο αν δεν συνομιλούμε, όσο δύσκολο κι αν είναι το εγχείρημα; Απάντηση: πουθενά. Μόνο στην ολοκληρωτική επικράτηση της Τουρκίας, στην παγίωση των τετελεσμένων και της διχοτόμησης και τέλος στον κίνδυνο να τουρκοποιηθεί όλη η Κύπρος. Αν αυτά τα στοιχειώδη δεν μπορούν να δουν οι κήρυκες της νέας «στρατηγικής» αρλουμπολογίας, τότε είναι άξιοι της μοίρας τους.

Πεταμένα λεφτά οι κάμερες

Επανήλθε το θέμα της τοποθέτησης καμερών στους δρόμους σαν μια απάντηση στα τόσα και τόσα θανατηφόρα δυστυχήματα που γίνονται αυτή την περίοδο. Είναι όμως οι κάμερες λύση στο πρόβλημα; Πόσα θανατηφόρα δυστυχήματα καταγράφηκαν λόγω έλλειψης των καμερών; Απάντηση: κανένα! Το πρόβλημα δεν είναι οι κάμερες που, υπό τις περιστάσεις, απλώς θα είναι πεταμένα λεφτά, τα οποία η κυβέρνηση ελπίζει να μαζέψει από τα πρόστιμα λόγω του ότι, ας πούμε, κάποιος θα περάσει τη γραμμή στάθμευσης. Αλλού είναι τα αίτια και αυτά σχετίζονται πρωτίστως με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Το sms της ημέρας: Σωκράτη Χάσικε, το γινάτιν βγάζει μάτι ή, άλλως, ήρτες πόσσω σου τωρά…

Ο ΤΟΞΟΤΗΣ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.