Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί δράσεις για την αντιµετώπιση κατασκοπευτικών λογισµικών

Την περασμένη ∆ευτέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της δράσης της ΕΕ για την αντιµετώπιση της παράνοµης χρήσης κατασκοπευτικών λογισµικών (spyware) από ορισµένα κράτη-µέλη της ΕΕ.

Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά το θέµα και η οποία συστάθηκε στον απόηχο του σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών Pegasus, ζητά µια σειρά διασφαλίσεων από τα κράτη-µέλη ώστε να συνεχίσουν να χρησιµοποιούν το λογισµικό, όπως:

• Τυχόν άδειες για την πώληση λογισµικού κατασκοπείας που δεν είναι σύµφωνες µε τον κανονισµό διπλής χρήσης πρέπει να καταργηθούν.

• Οποιαδήποτε χρήση αυτής της τεχνολογίας πρέπει να είναι σύµφωνη µε το δίκαιο της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώµατα, ακόµη και όταν πρόκειται για χρήση που αφορά την εθνική ασφάλεια.

• Η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει εάν τα κράτη-µέλη πληρούν τις απαιτήσεις αυτές έως τις 30 Νοεµβρίου και να δηµοσιεύσει τα ευρήµατά της σε έκθεση.

Η έκθεση περιλαµβάνει ένα εκτενές κεφάλαιο για την Ελλάδα και τονίζει ότι κατασκοπευτικές δραστηριότητες πραγµατοποιήθηκαν τόσο από την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών όσο και από την Predator. Το κείµενο καλεί την Ελλάδα να αποκαταστήσει άµεσα την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να ακυρώσει τη νοµοθετική τροποποίηση που έθεσε την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) υπό τον άµεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. Η έκθεση απαιτεί επίσης από την Ελλάδα να αποσύρει την τροπολογία που µειώνει την ικανότητα της ελληνικής υπηρεσίας παρακολούθησης επικοινωνιών, να ενηµερώνει τους πολίτες για τον αποχαρακτηρισµό των επικοινωνιών και καλεί την Europol να συµµετάσχει άµεσα στις έρευνες.

Μιλώντας εκ µέρους της Οµάδας της Αριστεράς, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα) είπε: «Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι γινόταν στο γραφείο του, τα ευρωπαϊκά θεσµικά όργανα επιβεβαιώνουν κατηγορηµατικά ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους και υπουργούς, δηµοσιογράφους, επιχειρηµατίες, την ηγεσία των ενόπλων δυνάµεων ακόµα και τις οικογένειές τους για πολιτικά και οικονοµικά οφέλη.

«Η έκθεση καταδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη µαζικότητα των υποκλοπών από την ΕΥΠ και το Predator στην Ελλάδα. Το εύρηµα, σε συνδυασµό µε την κυνική προσπάθεια συγκάλυψης και την άρνηση συνεργασίας, έθεσε τον κ. Μητσοτάκη και την Ελλάδα στην ίδια κατηγορία µε τις ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας: ένας Όρµπαν των Βαλκανίων που εξέθεσε τη χώρα διεθνώς».

Αριστερά: Το Pegasus είναι µόνο η κορυφή του παγόβουνου

Η Επιτροπή συγκλήθηκε για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο, µετά από αποκαλύψεις ότι ορισµένα κράτη – µέλη χρησιµοποιούσαν λογισµικό υποκλοπής για να στοχοποιήσουν παράνοµα πολίτες. Έως και 50.000 αριθµοί τηλεφώνων ήσαν πιθανοί στόχοι παρακολούθησης. Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εστιάζει στη χρήση αυτού του spyware στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία, ειδικότερα.

Η ευρωβουλευτής Cornelia Ernst (Die Linke, Γερµανία), επίσης µέλος της Οµάδας της Αριστεράς, τόνισε ότι: «Ελέγξαµε εξονυχιστικά ολόκληρη τη βιοµηχανία λογισµικού κατασκοπείας και είναι αλήθεια: το Pegasus είναι µόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ένα πράγµα είναι σαφές: χρειάζεται επειγόντως περισσότερη έρευνα για να αποκαλυφθεί και να αποξηρανθεί ο βάλτος αυτής της βιοµηχανίας. Τα αποτελέσµατα των ερευνών αποτελούν σηµαντικό µήνυµα για όλα τα θύµατα παρακολούθησης, ιδίως τους δηµοσιογράφους και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, των οποίων οι παραβιάσεις δικαιωµάτων αναγνωρίζονται για πρώτη φορά σε επίπεδο ΕΕ. Εναπόκειται τώρα στην Επιτροπή να λάβει επιτέλους σοβαρά το ρόλο της ως θεµατοφύλακας των Συνθηκών. Χρειαζόµαστε σκληρές συνέπειες για τα κράτη – µέλη και επείγουσα νοµοθεσία για την αυστηρή ρύθµιση του spyware, όπως ζητά η εξεταστική επιτροπή».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy