Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα “επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο, αλλά και την ετοιμότητά του να απαντήσει καταλλήλως”, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έστειλε το παραπάνω μήνυμα με προσωπική του ανάρτησή, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Τουσκ δήλωσε το εξής: “ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ενημέρωσε για την κατάσταση πέρα από τις ακτές της Κύπρου, αναμένω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο, αλλά και την ετοιμότητά του να απαντήσει καταλλήλως”.

΄Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος ενημερώθηκε από τον κ. Τουσκ για τις διαβουλεύσεις σχετικά με επικεφαλής θεσμικών οργάνων Ε.Ε. Σύμφωνα με την ενημέρωση σε περίπτωση που δεν υπάρξει σήμερα κατάληξη, θα γίνει έκτακτη Συνοδος πριν τη συνεδρίαση Κοινοβουλίου την 1/7.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Τουσκ για τις τελευταίες κινήσεις Τουρκίας και για την πρόκληση κατοχικού καθεστώτος για Βαρώσι. Συζήτησαν σχετικά με την αντίδραση που θα έχει απόψε το Ευρ. Συμβούλιο στην κλιμακούμενη παράνομη επέμβαση της Τουρκίας και για τις αποφάσεις των «28».

Η θέση του Προέδρου όπως τη μετέφερε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι πως η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να προχωρά σε τέτοιες ενέργειες εναντίον της Κυπρ. Δημοκρατίας, ένα κράτος-μέλος ΕΕ.

Αυτή την ώρα ο Πρόεδρος συμμετέχει στη Σύνοδο Ηγετών του ΕΛΚ, ενόψει της Συνόδου των «28». Είχε ήδη συνομιλία με την καγκελλάριο Κα Μέρκελ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ και άλλους ηγέτες.