Το γεωτρητικό πλοίο Φατίχ ξεκίνησε χθες νέες δραστηριότητες νότια της χερσονήσου της Καρπασίας μετά την ολοκλήρωση του έργου του στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, ανέφερε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι λέγοντας πως οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους δεν πρόκειται να τεθούν «υπό υποθήκη» για κανενός ατόμου ή ομάδας την προσωπική ατζέντα.

«Το μέλλον αυτών των βαθιά ριζωμένων δεσμών εξαρτάται από τους νέους. Οι νέοι πρέπει να προστατεύουν το κλίμα της αδελφοσύνης και του πολιτισμού», πρέπει να είναι πρωτοπόροι για την ανάπτυξη του ψευδοκράτους, πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην ομιλία του πριν από την έναρξη της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης για την 36η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο κ. Οκτάι είπε ότι η μεγαλύτερη απόδειξη βημάτων που μπορούν να γίνουν για να αντικριστούν οι ανησυχίες ασφάλειας και να προστατευθούν οι ανθρώπινες ανησυχίες, ήταν η ειρηνευτική – όπως την αποκάλεσε – επιχείρηση το 1974 και η επιχείρηση στην Συρία «που πραγματοποιήθηκε με το ίδιο πνεύμα».

Οι κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, χρησιμοποιώντας ως αιτιολογικό τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο, δεν έχουν καμία ισχύ.

Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και μισό αιώνα και η Τουρκία με όλη την ειλικρίνειά της, επέδειξε κάθε είδους προσπάθεια, ωστόσο – πρόσθεσε – λόγω της στάσης της «νότιας Κύπρου» – κατά την έκφρασή του – δεν μπόρεσε να υπάρξει ένα αποτέλεσμα,

Η Τουρκία, συνέχισε, από την αρχή στεκόταν στο πλάι των Τ/κ στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για το μέλλον του ψευδοκράτος και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Δεν θα επιτρέψουν, ανέφερε, την συνέχιση του υφιστάμενου στάτους κβο και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να δείξει σεβασμό – όπως είπε – στο μέλλον και την ιστορία των Τ/κ.

Ο κ. Οκτάι αναφέρθηκε στην δεκαετία του 60 και υποστήριξε ότι η νοοτροπία της ΕΟΚΑ είχε θέσει ως στόχο τους Τ/κ με αιματηρές επιθέσεις, επιδρομές στα χωριά και τα γεγονότα της μπανιέρας στη Λευκωσίας, τα οποία χαρακτήρισε ως «μαύρο λεκέ». Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στα γεγονότα του 1967 στο Λευκόνοικο.

Λέγοντας πως το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση για την Τουρκία, ο κ. Οκτάι είπε ότι αυτό δεν περιορίζεται μόνο με την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκάλεσε, την εισβολή, αλλά πάει 448 χρόνια πίσω στην ιστορία, προσθέτοντας ότι συνδέονται πλέον και με τα νερά που τρέχουν από τα βουνά Ταύρος της Τουρκίας και φτάνουν πια στα κατεχόμενα.

Φυσικό αέριο

Οι υδρογονάνθρακες που υπάρχουν γύρω από το νησί, πρέπει – κατά τον Τούρκο Αντιπρόεδρο – να χρησιμοποιηθούν ως ευκαιρία για λύση κι αυτό υποστήριζε από την αρχή η Τουρκία.

Οι Ε/κ, συνέχισε, που ζουν λες και είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες στο νησί, καταχρώνται την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και πιστεύουν ότι θα δυσκολέψουν την τουρκική πλευρά. Στο θέμα των υδρογονανθράκων, δεν θα υποχωρήσουμε ούτε κατ’ ελάχιστον από τα νόμιμα δικαιώματά μας.

«Σήμερα είμαστε πολύ πιο δυνατοί από χθες με τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές μας. Αύριο θα είμαστε ισχυρότεροι από σήμερα. Δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα με την ενεργειακή μας πολιτική και την στρατιωτική μας δύναμη, μαζί με τις διπλωματικές μας ενέργειες».

Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι το πλοίο Γιαβούζ δραστηριοποιείται και το γεωτρητικό πλοίο Φατίχ χθες άρχισε νέες δραστηριότητες νότια της χερσονήσου Καρπασίας, ενώ το ερευνητικό πλοίο Μπαρμαρός συνεχίζει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που αδειοδοτήθηκε η ΤΡΑΟ από το ψευδοκράτος.

Ο κ. Οκτάι είπε ότι ο σκληρός αγώνας που έδωσαν οι Τ/κ μεταξύ του 1960, από το κοινό κράτος – όπως ανέφερε – μέχρι το 1983, δεν ξεχνιέται και πως το ηρωϊκό πνεύμα της «βόρειας Κύπρος» το φέρουν και οι ίδιοι στις καρδίες τους.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι τα έθνη που δεν στηρίζουν την ιστορία, την κουλτούρα και τις πεποιθήσεις τους, δεν έχουν μέλλον και πρόσθεσε, ότι στόχος τους είναι με το σύνθημα «ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο» που είχε πει ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ να υπάρξει στην περιοχή ευημερία, σταθερότητα και βαθιά φιλία. Με αυτό το στόχο, είπε, ο Τούρκος Πρόεδρος προχωρεί με «τ’ αδέρφια μας και μιλάμε την ίδια γλώσσα, την γλώσσα της καρδιάς».

Μίλησε δε για «ένα έθνος έξι κράτη» και 300 εκ τουρκόφωνων.

Ανέφερε ακόμη ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάψει να κρύβεται πίσω από την προπαγάνδα – όπως είπε – των Ε/κ και να δει ότι οι Τ/κ είναι όμηροι των «εμπάργκο» και της «απομόνωσης» που δεν έχουν νομικό και δίκαιο υπόβαθρο.

Είμαστε αποφασισμένοι, συνέχισε, να αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη στο δίκαιο αγώνα που δίνουν οι Τ/κ.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος θα έχει συνάντηση στις 3 το απόγευμα με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 15.30 με τον «πρόεδρο» της «βουλής» και στις 16.00 με τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ.