Το φρικτό πρόσωπο του φασισμού σε Αλόα, Μαράθα, Σανταλάρη, ΤόχνηΜέχρι σήμερα παραμένουν ατιμώρητοι οι φονιάδες ΕΟΚΑβητατζήδες που βίασαν και σκότωσαν άοπλους Τ/κ στα χωριά Αλόα, Μαράθα, Σανταλάρη και Τόχνη.

Η 14η Αυγούστου δεν ξυπνά μόνο μνήμες για τη δεύτερη φάση του δίδυμου εγκλήματος του ’74, αλλά και μνήμες για τις μαζικές δολοφονίες και τις ομαδικές ταφές των δολοφονημένων και ξεκληρισμένων οικογενειών.

Το 2009, μετά από δημοσιεύματα στον Τ/Κυπριακό Τύπο, στο οποίο κατονομάζονταν 15 Ε/κ ως δράστες, το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων της Αστυνομίας ερευνά από το 2009 τα φρικτά εγκλήματα που διενήργησαν Ε/κύπριοι μέλη της ΕΟΚΑ Β στα τ/κυπριακά χωριά Αλόα, Μαράθα και Σανταλάρη, μετά από οδηγίες του τότε Γενικού Εισαγγελέα. Μέχρι σήμερα οι δολοφόνοι παραμένουν ατιμώρητοι.

Στις 14 Αυγούστου, ΕΟΚΑβητατζήδες μπήκαν στα χωριά Αλόα, Μαράθα, Σανταλάρη και εκτέλεσαν μαζικά 126 γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους που αργότερα έθαψαν με μπουλντόζες σε ομαδικούς τάφους, τους οποίους κάλυψαν με σκουπίδια.

Πριν τη δολοφονία, οι ΕΟΚΑβητατζήδες είχαν προηγουμένως βιάσει τις γυναίκες και τα κορίτσια και είχαν κακοποιήσει πολλούς από τους υπόλοιπους αιχμαλώτους. Την ίδια μέρα, μέλη της ΕΟΚΑ Β συνέλαβαν στην Τόχνη 84 Τ/κ άνδρες και αγόρια μέχρι 12 χρονών τους οποίους μετέφεραν με δύο λεωφορεία. Τους επιβαίνοντες στο ένα εκτέλεσαν με αυτόματα κοντά στη Γεράσα και εκείνους στο δεύτερο λεωφορείο τους μετέφεραν και τους δολοφόνησαν στην Παλώδια. Αργότερα ξέθαψαν τα θύματα και τα μετακίνησαν στη Γεράσα.

Ο Suad Huseyin, ο μοναδικός επιζήσας –είχε προσποιηθεί το νεκρό– μαρτυρεί ότι οι ΕΟΚΑβητατζήδες πυροβολούσαν τους άοπλους αιχμάλωτους επί δέκα λεπτά, ενώ πυροβολούσαν στο κεφάλι όποιον έβρισκαν ακόμα ζωντανό. Η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων ταυτοποίησε σχεδόν όλα τα θύματα στην Τόχνη, όμως οι δολοφόνοι τους «δεν έχουν εντοπιστεί» και παραμένουν ατιμώρητοι. Τα οστά 86 προσώπων βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο μέρος όπου είναι το μνημείο των μαζικών ταφών Τουρκοκυπρίων στα χωριά Μάραθα και Σανταλάρη. Ανάμεσα σε όσους ταυτοποιήθηκαν και κηδεύτηκαν ήταν και οι τρεις αδελφές, η Şeniz 4 χρονών, η Seval 13 χρόνων και η Sevim 18 χρόνων, των οποίων η οικογένεια ξεκληρίστηκε.

Στην πρόσφατη εκδήλωση για τους Ε/κ και Τ/κ αγνοούμενους, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου στο οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Νήσου, ο Erbay Akansoy, ο οποίος έχασε 30 συγγενείς του στις δολοφονίες στην Αλόα, το Σανταλάρι και τη Μαράθα, ανέφερε ότι στην Κύπρο ο εθνικισμός σκότωσε την ίδια την Κύπρο. «Μας μεγάλωσαν», πρόσθεσε, «με το σύνθημα “Δεν ξεχνώ”, όμως αυτό το δεν ξεχνώ η κάθε κοινότητα το απηύθυνε στη δική της πλευρά, μη αναγνωρίζοντας ότι έγιναν εγκλήματα από εθνικιστές και στις δύο πλευρές».

Ανάλογα και η διερευνητική δημοσιογράφος Sevgul Uludag επεσήμανε ότι εκείνοι που βοήθησαν και βοηθούν στην ανεύρεση οστών αγνοουμένων δεν είναι εκείνοι που συνέβαλαν στο να γίνουν τα εγκλήματα.

Άννα Μισιαούλη